Trevlig helg / fredagslistan / hudvård

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor. december 2022.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Man kan om man vill, och man måste om man har möjlighet! / Silvia

VECKANS ANLEDNING:
”Sveriges kung Carl XVI Gustaf bör följa drottning Margrethes exempel, manas det på sina håll. Det är lite märkligt. Har Carl XVI Gustaf också genomgått en jobbig ryggoperation? Kanske blir han också tvungen att abdikera en dag när fysiken sviktar. Kanske inte. I alla händelser är det viktiga att en eventuell abdikation när den tiden kommer sker av rätt anledning. Att republikaner vill trivialisera monarkin är inte en sådan anledning.” smp.

VECKANS GLADA:
Vet du vad norrmannen gjorde med en bildörr i öknen?
-Han gick runt med den för att kunna veva ner rutan om det blev för varmt.
Vet du vad man kallar smarta människor i Norge?
-Turister!
Varför föddes inte Jesus i Norge?
-De hittade inte tre vise män. 🙂
(Pernilla Wahlgren drar Norgehistorier i Oslo. svthumor)

VECKANS SÖTA:
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse. Charlie Mackesy.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Matilde Brandt i Norge. Se henne rida i snön! ❤️ matildebrandt

VECKANS TÅRÖGDA:
Detta är så fint gjort. När människor som har svårt att röra sig ändå får anpassade roliga lekar att delta i. Att röra på sig är livet! bewegen.is.leven

VECKANS TV:
Berättelsen om killinggänget SVTplay.

VECKANS POLITIK:
”Trump kan faktiskt bli omvald och dessutom regera som en diktator. Demokratin är tydligen ingenting man värderar i USA. Inte förrän man märker att man saknar den.” Trump har sagt att han kommer att upphäva delar av konstitutionen. Det kan bli som i Ungern där demokratin monteras ner i en längre process, så kallad autokratisering. Det är inte plötsliga statskupper utan det är folkvalda ledare, som med hjälp av konspirationsteorier och desinformation får folket att acceptera nedmontering av demokratin.” HBL.

VECKANS SAMHÄLLE:
Åsa Wikforss ser 2024 som ödesår: Demokratin i fara i USA. Nästa år blir ett ödesår, spår filosofen och Akademieledamoten Åsa Wikforss. Populismen är på frammarsch samtidigt som det är presidentval i USA och val till Europaparlamentet. Viktiga val som också kan avgöra Ukrainas framtid. Hoten mot kunskap är ett hot mot demokratin.” nsk.

VECKANS ORD:
”Populism är ett begrepp som används av politiker för att klanka ner på sina politiska motståndare. Då förknippas det med publikfrieri: ”Det där är bara ren och skär populism!” Men populism är också ett begrepp som används för att karaktärisera ett politiskt parti, en politisk rörelse eller en politisk ledare som vill ta tillbaka makten till folket. För att ytterligare försvåra det hela kan populism vara både höger- och vänsterorienterad. Den verkar inte vara förknippad med en viss politisk åskådning.” SO-rummet.

VECKANS BOK:
”Hur kan vi rusta oss mot det falska och ogrundade? Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för den enskilda individen utan helt avgörande för en fungerande demokrati. Merparten av vår kunskap får vi från andra människor. Detta gör att vi kan samla på oss kunskap och förmedla den mellan varandra på ett sätt som inga andra djur kan. Men det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda.”
Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender av Åsa Wikforss.

VECKANS SÄMSTA:
Är det verkligen värt människors hälsa, djurens hälsa och miljön med alla dessa smällare och fyrverkerier? Inte bara hundar utan även hästar, skogsdjur och fåglar far illa. Dessutom skräpar det ner i naturen med plast och giftiga ämnen. Och sedan har vi det där med tidpunkten… Spar dina fyrverkerier till tolvslaget! Jag vill inte ha smällar varje dag typ hela jullovet… Naturskyddsforeningen.

VECKANS FINA:
”Ungdomsförbundets medlemmar upp i ottan för att städa upp efter nyårsfirandet i Göteborg. ”Vi ska ge tillbaka till samhället oavsett var vi bor.” SVT. (Givetvis tycker jag att de som stökar ner ska städa upp efter sig själva. Det är tyvärr inte verkligheten, så därför är det fint när det trots allt ändå blir städat. Hopp om mänskligheten!)

VECKANS MILJÖ:
Låt oss uppfostra våra barn till att känna igen växter och djur, inte märken och kändisar. paigekoser

VECKANS TIPS:
”Varje år vänder jag galgarna i garderoben bakåt. De plaggen jag använder under året hänger jag in från rätt håll. När året är slut ser jag vilka plagg jag inte har använt på ett helt år.” rangeroad21

VECKANS FEMINISM:
”Att inte bry sig om hur man ser ut är det mest provocerande en kvinna kan göra. Låt det sjunka in. Tänk om vi kvinnor sket lite mer i hur vi såg ut & fokuserade på annat istället? Vilken kraft & tid som skulle frigöras. För att inte tala om all business som skulle gå i konken. Men det är svårt att strunta i sitt yttre som kvinna för samhället ser till att vi ”rättar oss i ledet”. Vi får höra att vi ser trötta ut utan smink & att vårt naturliga kroppshår är ofräscht.” Läs hela hos FiLindfors.

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Jag drivs av mjuka värden. Ger detta mig någonting, gör det mig glad, ler jag när jag gör det, känner jag mig tillfredsställd, njuter jag på vägen? Vägen är nämligen livet. Livet är inte ”före” och sen ett skutt till ”efter”. Vi spenderar den absolut största delen av våra liv i ”medan” och därför är det otroligt viktigt att vi älskar vår vardag. Var dag – dvs varje dag. Älskar du din vardag? Om du satt mål för 2024 – Kommer du att älska vägen dit?
Livet är för kort för förhållanden, jobb och relationer som suger livslusten ur en, tråkiga dieter, sex utan orgasmer, ensamhet i tvåsamhet och att längta någon annanstans – till helgen, semestern eller bara bort. Om du visste att du var döende, hur skulle planen för 2024 se ut då…? Låt det vara din plan, för vi är alla döende. En kort dag i taget på väg mot en hel evighet som döda så LEV medan du lever.” / FiLindfors.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Motivation är opålitligt, rutiner är nyckeln. Glädje måste alltid vara ledordet, tvång, hets eller en önskan om att förändra och tukta din kropp är totalt ohållbart! Hur träningen får dig att må på insidan är tusen gånger viktigare än hur den får dig att se ut på utsidan. Du är aldrig för bra eller erfaren för att lära dig nytt. Var ödmjuk! Det finns inga ord som kan beskriva det som händer i skallen på kvinnor som börjar våga lyfta tungt på gymmet. Det måste upplevas och när du väl upptäckt det kan du inte vara utan det, och ingen jävel kommer nånsin kunna sätta sig på dig igen!” madeleine_rybeck

VECKANS ÖVNING:
Space M Yoga med Magnus Ringberg. magnusringberg

VECKANS HÄLSA:
”Frätskador på ungas tänder ökar – läkare varnar för energidryck. Det låga ph-värdet i energidryckerna fräter bort tändernas emalj. Därför spelar det mindre roll att många drycker är sockerfria. Även drycker som exempelvis läsk, saft, juice och sportdrycker har lågt ph, men att just energidrycker pekas ut som en möjlig orsak till det ökade antalet erosionsskador, beror på sättet många dricker dem på, att man har med sig burken och sen går man och sippar på den under lång tid.” TV4.

VECKANS FUNDERING:
Livet mäts inte i tid. Livet mäts i stunder, ögonblick, möten, erfarenheter.

VECKANS KUNSKAP:
Merriam-Webster. Få dagens engelska ord och att spela Quordle.

VECKANS FRÅGETECKEN:
Åtta-åringar är inne på affären Normal för att köpa hudvård. …?

VECKANS BARN:
”Den uppmärksammade appen TikTok blir allt mer populär. 9-12-åringar är den största användargruppen, trots att åldersgränsen egentligen är 13 år.” SR.
”Allt yngre barn lägger dyra pengar på avancerad hudvård.” TV4.
Barn behöver inte en ”hudvårdsrutin” och inte heller smink. De blir påverkade när influensers gör reklam för det, men barns hud mår bäst av att lämnas ifred. (Om du vill ha milda produkter till din tonåring kan du läsa här på NaturligtSnygg.)
Uppmuntra barnen att vara kreativa på andra sätt. Måla på papper istället för i ansiktet. Lek med dem utomhus. Få dem att fokusera på andra saker än sociala medier och sitt utseende! Tänk så mycket tid och kraft vi skulle frigöra om vi slutade att tänka på vårt utseende hela tiden.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Sätt att bygga upp förtroende för barn: istället för att bara ge dem råd, försök att söka deras råd. Föräldrar, vilken vägledning har ni sökt från era barn? Lyssna på adamgrant

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Jag har hört Mitt bästa arbete kommer under press… men tänk om det inte är mitt bästa arbete? Tänk om glädje och kärlek kan låsa upp potential som jag aldrig insett att jag har? Tänk om vi inte behövde slita i otillfredsställande jobb och tro att hårt arbete är en förutsättning för att kunna leva våra drömliv?” Julia Lynne Phillips bigmountainhomestead

VECKANS INSIKT:
Verklig lyx är: långsamma mornar, förlora sig i en bra berättelse, tid i naturen, bra mat, att vara med familj och goda vänner, frihet att välja, utrymme till att bara vara, vacker musik, trygghet och mys, färgglada solnedgångar, möjligheten att göra det om igen. onewordwellness

VECKANS TANKE:
Lyssna på andra, släpp blicken från telefonen och titta dem i ögonen! Var mera närvarande. Lära dig nya saker. Lyssna på din intuition, ta hand om din hälsa. Utöva tacksamhet. Minska din stress. Gör mera av det du tycker är roligt. Ge någon annan en komplimang. Ge dig själv en komplimang om dagen. Bli snällare mot dig själv.

VECKANS KLOKA:
Folk är rädda för att göra förändringar, de fokuserar på vad de har att förlora istället för vad de har att vinna.

VECKANS VISDOM:
She told them she felt she was never enough,
She was either too little or far far too much,
Too loud or too quiet, too fierce or too weak,
Too wise or too foolish, too bold or too meek.
…the forest said nothing, it just let her breathe. Läs hela! BeckyHemsley.

VECKANS TANKESÄTT:
”Negativa vanor smittar av sig, precis som tankar. Den goda nyheten är att personlig tillväxt, en positiv livsstil och lycka också smittar. Sättet du lever på påverkar människorna omkring dig. Det är därför det är viktigt att vara den typ av person som du skulle vilja träffa och inkludera i ditt liv.” ExploringYourMind.

VECKANS CITAT:
“We don’t judge people when we feel good about ourselves.” – Brené Brown

VECKANS KÄNSLA:
Allting jag säger kan uppfattas som kritik. Det finns alltid någon som riskerar att bli sårad. Jag trivs bäst när det är högt i tak och vi kan diskutera med varandra, även svåra och jobbiga ämnen. Men ibland det känns så knepigt och konstlat och att jag nästan hellre låter bli. Och det är ju trist när man inte vågar uttrycka sig.

Dagens låt: Chvrches – Miracle

2 kommentarer

  1. Älskar dina fredagslistor. De får mig alltid att tänka på olika håll, det är bra för intellektet att både hålla med och hålla emot. Tack för tips och tack för påminnelsen om hur viktigt det är att se till att hitta förnöjsamheten i vardagslunken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.