Trevlig helg / fredagslistan / miljögifter

Trevlig helg
Bilder: Redbubble, GrönaSkafferiet, DessertForTwo, FunSubstance.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Musikhjälpen och Börje i buren! 🙂

VECKANS FINA:
Balett på is! Så fina tillsammans. isdans.

VECKANS GLADA:
Lay all your love om me. glad kille. yogafornewbie

VECKANS ROLIGA:
Årets julgran argabibliotekstanten

VECKANS SÖTA:
Det där med att rätta oväsentliga fel… gifta par…

VECKANS TIPS:
FestligaTips och a homemade living. Gör egna presentrosetter.

VECKANS SKRATT:
Som jag skrattade åt detta inkl kommentarer. Fåglar som har byteshandel. thehilarious.ted

VECKANS TOKIGA:
Oops! Råkade trycka igång fel spellista med julsånger 🙂 ( kolla kclearh2 ca 6 dec. OM du vågar.)

VECKANS KOMISKA:
När du ska titta på en TV-serie och din man blir nyfiken. 🙂 Frank Bergquist omfgitsrama

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Be a radiator today! and not a drain. My grandma always had the best advice! reesewitherspoon

VECKANS TV:
Nya avsnitt av The Crown på Netflix.

VECKANS POLITIK:
”I den svenska byggbranschen finns utbredd människohandel, och där pengar finns så finns den organiserade brottsligheten. Kanske kan insikten om att den här branschen har kopplingar till maffia och gäng få politikerna att agera?” Aftonbladet.

VECKANS SÄMSTA:
”Det handlar om migrantarbetare. De återfinns i alla arbetsintensiva branscher där kunskaper i svenska inte är nödvändigt. De återfinns på en parallell arbetsmarknad där arbetsvillkoren ofta är sådana som svenskar i allmänhet trott oss lämnat bakom oss någon gång kring förrförra sekelskiftet. Det är en arbetsmarknad som karaktäriseras av ett systematiskt åsidosättande av arbetares hälsa och på vilken människor med en skrämmande regelbundenhet förlorar lemmar och liv. Vi vänder vår vrede mot de arbetsköpare som utnyttjar migrantarbetares utsatthet, men också mot alla dem som gör det möjligt, politiker.” Aftonbladet.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Kriminalitet i arbetslivet är ett problem som drabbar alla delar av Sverige. När det är som värst tvingas utsatta arbetstagare att slita för småpengar och under omänskliga förhållanden. Kriminella företag använder metoden för att pressa ned sina priser och slå ut företag med schyssta arbetsvillkor.” ”Lönetoppen” i skuggsamhället. Resumé.

VECKANS WTF:
”Stopp i avloppsledningarna har blivit allt vanligare. Boven i dramat: matlagande invånare spolar ner allt mer fett i diskhon. Fettet är ett avfall. Det ska inte ner i avloppsledningarna!” SVT.

VECKANS MILJÖ:
”Naturskyddsföreningen har hittat miljögifter i en mängd produkter vi använder direkt på huden. PFAS har till exempel i djurförsök kopplats till cancer, påverkan på immunförsvaret och levern samt försämrade möjligheter att få barn. I vissa rakkrämer, smink och hudkrämer finns PFAS, som kan orsaka leverskador, påverka djurs förmåga att få barn och som inte bryts ner i naturen. PFAS (högfluorerade ämnen) hittas i ansiktskrämer, ansiktsmasker, eyeliners, foundations, high lighters, hårolja, läppennor, raklödder, mascaror, primers, puder, serum, tandpetare, ögonpennor och ögonskuggor hos flera populära märken på den svenska marknaden.” Naturskyddsföreningen.

VECKANS ORD:
“Greenwashing” kallas det när företag försöker verka mer miljövänliga än de egentligen är. Med andra ord, de utmålar sig som gröna. På flaskan eller burken kanske det står om hur “naturlig” eller “ekologisk” produkten är, och kanske det till och med finns någon symbol som ska ge intrycket av att påståendet stämmer. Många företag har hittat på egna symboler, det kan vara ett grönt löv eller något som ser ut som en stämpel, för att produkten ska verka bättre mot naturen eller hälsan. Symbolerna behöver inte betyda någonting alls.” Naturskyddsföreningen.

VECKANS FUNDERING:
Det är pengar som styr allting vår kapitalistiska värld. Rika oljeländer vill tjäna pengar på olja. (Västvärldens rika länder vill fortsätta leva sitt bekväma liv. Ingen vill tvingas minska sina utsläpp.) Men vad ska de med alla pengar till när det inte längre finns ren luft att andas eller rent vatten att dricka?

VECKANS CITAT:
”När det sista trädet har huggits ner, den sista fisken ätits upp och den sista bäcken blivit förgiftad, kommer du att inse att du inte kan äta pengar.”

VECKANS FEMINISM:
Det lider mot jul och jag lider med alla oavlönade projektledare (som lever med en annan vuxen som bara glider med) De som planerar inköp och aktiviteter. Som bakar och pysslar, som skickar kort och bjuder in och lagar mat. De som förbereder och fixar och donar. De som letar fram lucialinnen och nystar glitter.” LÄS HELA texten hos Fi Lindfors.

VECKANS SYSTERSKAP:
”Är det verkligen användbart att säga -Låt mig veta om du behöver hjälp? Det är inte alltid lätt att be om hjälp och inte heller att ta emot hjälp. Hur kan vi hjälpa människor utan att verka påträngande?” / Kelsey Pomeroy
Stop Asking What You Can Do To Help / Kara Montgomery

VECKANS HÄLSA:
”Vi omges av många olika kemikalier i vårt dagliga liv. Det är svårt och nästintill omöjligt att helt undvika exponering av hormonstörande och hälsofarliga kemikalier i dagens samhälle. En aspekt som som är viktig att lyfta är vi som kvinnor ofta exponeras för högre mängder av dessa ämnen än män. Det beror dels på att kvinnor ofta använder mer hudvård, hårvård, smink och annan kosmetika än män. Fler kvinnor jobbar även som lokalvårdare där man använder starka rengöringsprodukter eller är de som städar mest hemma.” women.sync

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Snurra din ring tre varv innan du svarar på frågor 🙂 Påminn dig själv om att sätta gränser. ”I am enough starts with -Enough!Brene Brown.

VECKANS ÖVNING:
Yoga för ryggen. yogafornewbie

VECKANS BARN:
”Om du inte gör det konstigt blir det inte konstigt.
Att ha mens ska inte vara något som är tabu eller obekvämt att prata om.
Att lära dina söner i unga år, normalisera kvinnokroppens normalitet, kan bara ha en positiv inverkan på deras framtida relationer, vänskap etc. Jag tror att detta kommer att ge dem en ökad medvetenhet och känsla av empati för alla kvinnor i deras liv.”
If you don’t make it weird, it won’t be weird. payalforstyle

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Närvaro och anknytning. Att vara närvarande med sina barn. Du reglerar deras nervsystem när de känner sig sedda och hörda. doctordiamantis

VECKANS TANKESÄTT:
”Något folk måste förstå är att andra som ogillar dig inte är en dålig sak. När du förkroppsligar ditt sanna autentiska jag, skapar det rädsla hos människor som fortfarande verkar utifrån egot. Om du vill växa, läka och utvecklas måste du släppa taget om att vilja bli omtyckt.” / Audrey Kitching

VECKANS FÖRÄNDRING:
Hur man hanterar en person som alltid ska vara värst. (en som alltid vill överglänsa dig med sin egen berättelse utan att ge dig någon bekräftelse först.) – Låt dem! Och lyssna på inlägget och läs även de många kloka kommentarerna hos jefferson_fisher

VECKANS TÄNKVÄRDA:
När man läser en text, ett inlägg, en kommentar någonstans så kan man få för sig att den som skriver är arg. Då läser jag texten en gång till men föreställer mig en snäll eller lite skämtsam röst i huvudet. Då blir det lättare att kunna föreställa sig, och bemöta, hur textskrivaren har tänkt. Vi skriver så mycket oftare än vi pratar med varandra nu för tiden. Det skrivna ordet är svårt ibland. Tur att vi har emojis. Men det är så mycket lättare, och roligare, att ses!

VECKANS TANKE:
Tänk snälla tankar! Vilket bra mantra.

VECKANS KÄNSLA:
”When people share reels with each other they’re in a ”Reel-ationship”

Dagens låt: Albin Lee Meldau – I’ll be home for Christmas ( if only in my dreams)

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.