Trevlig helg / fredagslistan / triggad

Trevlig helg
Bild: Ellos från 2017.

Fredagslistan

VECKANS SÖTA:
En liten bondgårdspojke med sin traktor och sina djur. 🙂

VECKANS FINA:
Läraren Matt Eicheldinger berättar om tävlingar ”I still zoomed!”

VECKANS GOLF:
Svenska stjärnan Ludvig Åberg är redan bland de bästa i världen med drivern från tee. Vi lät Peter Hanson förklara i detalj vad Åberg gör så bra. Se videon här SVT.

VECKANS GIRL-CRUSH:
Armita Golkar, forskare och docent i psykologi och som medverkar i Fråga Lund.

VECKANS TÅRÖGDA:
Macklemore om sitt favoritminne från turnén. Willow dansar, halkar men reser sig upp igen.

VECKANS TV:
Ikväll börjar På Spåret.

VECKANS KUNSKAP:
Dr. Gabor Maté pratar om Israels och Palestinas historia och ger bok-tips. YouTube.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Får man fortsätta i sin vardag och med sitt liv om man kan det? Jag vet inte heller. Många har synpunkter.” Om skam, samvete, att det svårt att göra rätt, och att vardagen fortsätter. Krickelin.
”Vad blir kvar av en personlig blogg om innehavaren ängsligt ska tassa på tå och försöka kryssa mellan olika läsares triggers och kränkhetsnivåer? En ganska menlös och ointressant läsning skulle jag tro.” De inlägg som inte faller en i smaken kan man ju scrolla förbi.” Vi ser inte världen som den är, vi ser världen som vi är.” kommentarer hos Krickelin.

VECKANS UTTRYCK:
Hur man än vänder sig, har man ändan bak”, stämmer ofta. Särskilt när det gäller att försöka vara människor till lags som aldrig blir nöjda, hur mycket man än gör för dem.

VECKANS TOKIGA:
”Kvinnor som ursäktar sig gång på gång för att dom lever och njuter av sina liv. För att man inte är mitt i ett folkmord eller annat vidrigt andra stackars människor tvingas utstå. Det är tydligen fortfarande en provokation att vara kvinna och inte be om ursäkt för mer än sånt man faktiskt bör be om ursäkt för – typ att man gjort någon annan illa. Det är en röd tråd genom kvinnolivet, att som sagt ursäkta sig för sånt man absolut inte behöver ursäkta sig för. Typ att man mår hyfsat bra.” Cissi.

VECKANS SÄMSTA:
Det finns en tendens i samhället att folk är oerhört lättkränkta, inte ta ansvar för sig själv etc… det är ganska oroande. Är det vanligare och vanligare att folk är aggressiva och har kort stubin? t ex i trafiken.

VECKANS MILJÖ:
”Titta tillbaka till 1992 när miljöaktivisten severncullissuzuki höll ett historiskt tal vid en FN-konferens om miljö och utveckling. ”Redan i förskolan lär ni oss hur man ska bete sig, att vi inte ska slåss och bråka med andra utan visa respekt och komma överens. Så varför gör ni då alla de sakerna som ni lärt oss att man inte får? Ta alla pengar som går till krig och lägg på miljöåtgärder istället!” UNwomen

VECKANS POLITIK:
”Jag tror på riktigt att världen inte skulle se ut som den gör just nu om makten både inom politik och näringsliv var mer jämnt fördelat mellan könen. Eller till och mer spegelvänd mot idag – med större makt bland kvinnor. Inte alla män, och så vidare. Men ibland kanske vi borde vända på det: Inte alla män värnar om våra barn tillräckligt mycket. juliana_v_v_ introducerade mig till det fiffiga ordet mammokrati. Att det behövs en dos mammokrati i vår demokratiska värld, för att barnens perspektiv inte ska glömmas bort. Obs, det handlar alltså inte egentligen om föräldraskapet i sig, eller ens om att vara kvinna faktiskt. Utan det handlar om att tänka som en mamma. Omsorg för flera generationer framåt, i varje beslut och handling!” MariaSoxbo

VECKANS WTF:
”Demokratin är satt under press. För sjätte året i rad är antalet länder med nedgångar i demokratin fler än de länder som gjorde demokratiska framsteg. ”Problem med diskussionsfrihet. När folk känner att de inte kan dela sina politiska eller samhällsviktiga åsikter med sina vänner eller ute i allmänheten, det är det fenomenet som vi har sett i Sverige när det gäller yttrandefrihet. Kanske beror det på politiska polariseringar och det är något som politiker är skyldiga att reparera.” Rapporten ”The Global State of Democracy 2023”, Idea.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Hur kan det komma sig att inte 15 000 av de arbetslösa kan ta de här jobben som arbetskraftsinvandrare har? Drygt 332 000 svenskar är arbetslösa. 42 procent av dem som är inskrivna som arbetslösa har varit utan jobb i mer än ett år. Långtidsarbetslösa är framför allt personer som saknar gymnasieutbildning, är födda utanför Europa, är 55 år eller äldre, eller har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.” Läs vidare här Aftonbladet.

VECKANS ORD:
”Brist på kompetens, dyrt att rekrytera och en tro på att lågkonjunkturen blir kort. Det är tre orsaker till att många företag väljer att behålla personal – trots dåliga tider. Begreppet kallas ”labour hoarding” – eller övervintring av personal. Det kan vara ett ypperligt tillfälle att kompetensutveckla personalen.” Kollega.

VECKANS FEMINISM:
”Här är en av mina feministiska livsregler: Jag dömer aldrig en man utifrån hur han behandlar kvinnor när de pysslar om eller berömmer honom. Titta noga på hur en man reagerar när en kvinna misshagar honom, står upp mot honom eller drar en gräns mot honom, så kommer du att få reda på vem han verkligen är.” Icona via UntamedHero.

VECKANS SYSTERSKAP:
”Kvinnor, omge dig med tjejer som – expanderar ditt medvetande, ökar din intelligens, håller dig ansvarig, lyssnar med medkänsla och empati, är alltid ärliga och nämner ditt namn i ett rum fullt av möjligheter. Dessa är inte bara vänner utan systrar.” 🙂 third_eye_thirst

VECKANS HÄLSA:
”Den ena cancergalan efter den andra drar in miljontals med pengar för forskningen men hittills har väl inget gått till eftervård? För det finns ett liv efter alla behandlingar. Men för många är det livet fullt av svåra biverkningar. Så här kan vård också se ut: Sköterskor och läkare som lyssnade på mig och som hade tid. Visste du att läkarna på Vidarkliniken dessutom hade dubbla professioner? De var både klassiskt skolade läkare OCH skolade i homeopati och/eller andra komplementära terapier.” Läs om Karin upplevelse på KarinBjörkegrenJones.
(”Vidarkliniken är det enda sjukhuset i Norden som kombinerar skolmedicin med antroposofisk läkekonst. Men Vidarkliniken är omdebatterad med sina kompletterande behandlingar.” 2018 SVT.)

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Ännu en dag, ännu ett antal kvinnor vars verkliga problem blivit totalt ignorerade i vården. De skiter i näringsbristen, inflammationen och livsstilen, och hur det UPPENBARLIGEN hänger ihop med symptomen! Nejdå, proppa dem fulla med antidepressiva, Provera, p-piller och Cyklo-f, ba!
Kvinnor får höra en massa som visar sig vara HELT FEL så snart de t.ex. lägger på sig fett, vilar, äter kött, får ordning på sitt blodsocker, sitt D-vitamin, tarmflora och järnstatus, och slutar leva på lånad energi från någon burk.” Läs hela hos Vulverine. (Läs ännu mera i bloggen Vulverine!)

VECKANS CITAT:
Du kommer att inspirera vissa och trigga andra. Båda är medicin.
När vi inspirerar, låt oss göra det med äkthet och ödmjukhet, med vetskapen om att våra berättelser kan motivera och stärka andra. …Och när vi blir triggade, låt oss närma oss det med empati och respekt, och inse att obehag kan leda till utveckling. Att bli triggad kan orsaka obehag eller utmana befintliga övertygelser, men det uppmuntrar till introspektion och kritiskt tänkande. En trigger kan få individer att ifrågasätta sina egna perspektiv, fördomar och begränsningar. Det öppnar dörren för personlig reflektion och erbjuder en möjlighet till djupgående transformation.” Leonardo Rodriguez.

VECKANS BARN:
”Okreativt beteende är inlärt… Barn behöver utrymme för nyfikenhet, kreativitet och experiment! Inte bara att memorera saker i skolan. live.leaf.learn

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Ibland kan en enkel omformulering av ditt språk och hur du ber ditt barn att göra något verkligen göra stor skillnad med hur de svarar. Prova When/Then. Säg inte ”Du får inte cykla utan hjälm!” utan säg istället ”När du har hjälmen på dig då får du cykla.” Fler exempel hos mama_nurturer

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Vi moderna människor har satt en jäkla press på oss själva. Det räcker inte bara att överleva (det som vårt nervsystem är konstruerat för att göra) vi ska dessutom vara lyckliga. Hela tiden. Helt omöjligt om du frågar mej. Jag anser att lycka finns i ett ögonblick.” ett_enklare_liv

VECKANS KLOKA:
”Kommunikation är inte bara hur du pratar, det är även hur du lyssnar.” JayShetty.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Barn blir inte traumatiserade för att de blir sårade. De blir det om de lämnas ensamma med sin smärta.” Gabor Maté.

VECKANS KÄNSLA:
Tänk om man kunde bromsa in tiden lite på sommarhalvåret!
Kan vi ha två maj i rad och hoppa över november?

Dagens låt: Selena Gomez – My mind and me

2 kommentarer

    1. Vi har ju ”novent” i november och advent och jul i december.
      Februari har mello. Så det får bli januari då! 🙂 Den är både kallare, längre och mörkare än februari.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.