Adventsförväntan / Novent

Adventsförväntan
Bild: Hemtex.

Nu när är Halloween är över kan vi börja koncentrera oss på julen! 🙂 November innebär Novent! ”Novent är ett nyord, ett så kallat teleskopord bildat genom sammanlagning av november och advent. Snabbt förklarat så är det en icke-traditionell smygstart av julfirandet före första advent. Ja men du vet, den där tiden när man har exakt hela kakan kvar och får ändå äta lite av den.Helena Lyth.

Bild: Noel 7 Globen Lighting. NordicNest.

Den har blivit etablerad, Novent. ”Nu gillar jag det. Helt enkelt för att det är ett neutralt laddat ord för att börja vinterpynta i november. Alltså smyga igång det härliga utan att för den skull nagga på underbara advent med allt vad det innebär.” Underbara Clara.

Bild: Lindex.

Välkommen november! En månad som jag tidigare inte alls tyckte särskilt mycket om men sedan novent, alltså smygadvent i november, introducerats i mitt liv kanske till och med är lite av en favoritmånad?Elsa Billgren.

Bild: Postnord.

Årets julfrimärken Jul i tomtebyn är illustrerade av Rebecca Elfast. Och här kommer ett blogg-tips i jultider: Emmas julblogg.

Bild: SVT.

Här YouTube kan vi få se en trailer till årets julkalender på SVT Trolltider – Legenden om bergatrollet. I rollerna ser vi bland andra Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Claes Månsson, Malte Gårdinger, Ted Åström och Nour El Refai. Barnen som har huvudrollerna spelas av Matilda Gross och Ossian Skarsgård. Jag kommer att titta!

Bild: Caroline Roosmark.

Hela 2023 har jag tittat på sagolika kvinnor! Nästa år kommer en ny kalender med foton av Caroline Roosmark. Här kan du läsa vilka som är med!

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

3 kommentarer

  1. Lite så här en vecka för sent kommer här mina tankar om novent. För mig är det ett ord och en ny ”högtid” som skapats för influensers som bygger content på det som läggs upp i bloggen. Jag har länge upplevt en hets att vara först jämt, vilket innebär att alla firanden liksom är över innan de ens har gått av stapeln. In med julen 1 november, men rensa ut all jul på juldagen (fast själva julen faktiskt varar till trettondagen), dela recept på saffranssemlor, ”mys till det” mitt i högsommaren… Jag är helt för att skifta fokus genom årstider och högtider, men just nu har vi fokus på höst och Thanksgiving här hemma (har nostalgiskt med oss livet i USA) och hänger upp stjärnor och sätter fram jul light till första advent om nästan en hel månad. Därmed inte sagt att mysnovember inte behövs – det är ju fantastiskt att folk kan bli peppade under en av de svenska tråkmånaderna.

    1. Helena Lyth skriver så här: ”Att omfamna novent är att göra sådant, äta sådant, uppleva sådant som är nästan-jul. En tid bara för dig. Julen handlar mycket om att träffa nära och kära, resa långt för att träffa släkten samt att hela december är fyllt med julbord med kollegor, adventsfikor, glöggmys, skolavslutningar, aktivitetsuppvisningar. Det är ett himla sjå att hinna allt och samtidigt hinna njuta av denna fina tid. Novent kom som en lisa för själen där du kan göra allt du egentligen vill i december men inte hinner pga ovan. I november kan du få ha din mysigaste tid, bara för dig själv.”
      Bra tycker jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.