Trevlig helg / fredagslistan / sakfrågan

Trevlig helg
Bild: justthedesign. från 2017.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Om du gå ner 5 kilo så kommer allting att bli bättre. Om jag ser bättre ut kommer jag att må bättre.” Men det är tvärtom. Det är ditt tankemönster som måste ändras. Du behöver må bättre på insidan före du kan ändra din utsida! Du behöver stötta dig själv emotionellt och ge hjärtat vad det behöver. Du mår bra av att ändra dina gamla tankemönster och prata med dig själv med en vänligare röst.
Det är inte att ändra din kropp som får dig att må bättre utan det är ju att du börjar att röra på kroppen, träna, äta bättre, vara utomhus mera, yoga, bada utomhus, gå skogspromenader, skriva dagbok, kramas med någon som du känner dig trygg hos.
Din inre kritiker och din inre bästa vän vill båda samma sak: att skydda dig. Men lyssna inte till bruset utan hitta din inre röst som får att få dig att känna dig älskad och accepterad. Försök att vara i nuet, hitta närvaro, och lyssna på ditt sanna jag.
Lyssna på yoga_girl

VECKANS GLADA:
”Kläder är kul när man inte är så ängslig. Och själv blir jag vansinnigt glad när jag ser människor som vågar. Oavsett vad de har för stil så njuter jag mycket av när andra människor dekorerar det offentliga rummen med hela sin uppenbarelse!” Underbara Clara.

VECKANS SÖTA:
Janis & Zoe dansar! ❤️ Och hans leende och hans uppmärksamhet mot henne. janisyzoe.
Och mera dans! Magdans. saumyakamble_officia.

VECKANS SKRATT:
”Var är mina glasögon?” -Det kunde ha varit jag! Jag höll hårt i mina egna glasögon sist jag var hos optikern. 🙂

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Jag hjälper inte min fru med hushållsarbetet och med barnen! För jag gör det som förväntas av en make och pappa. Jag kan inte hjälpa min fru att göra de sakerna, för det är mitt jobb lika mycket som hennes. Ord spelar roll. Ändra hur du pratar och ändra hur du tänker.” / Zachary Watson.

VECKANS ROLIGA:
sverigesroligastebarn på Instagram.

VECKANS TV:
Fråga Lund på SVT.

VECKANS KUNSKAP:
Dvorak är en tangentbordsutformning avsedd att förbättra ergonomi och öka skrivhastighet med skrivmaskin. År 1936 tog August Dvorak patent på en ny utformning av tangenterna av en skrivmaskin. Det finns även en svensk variant. Standardtangentbordet som använder QWERTY.
Tangentbordsuppsättningen på Qwerty uppkom under en tid när typarmar på skrivmaskinen lätt trasslade ihop sig. Dvorak har dock inte lyckats tilltala så många eftersom alla redan hade vant sig vid den äldre placeringen av tangenter när dvorak-layouten dök upp. Därför är qwerty fortfarande den allra vanligaste placeringsmodellen. Wikipedia.

VECKANS ORD:
Ordkurage. Våga stå upp för användandet av ord med omdöme och respekt.
Vad vi frågar. Vad vi säger. Vad vi skriver. Vad vi sprider. Det spelar roll. Ord spelar roll. Var varsam med dina. / Nina Rung

VECKANS SÄMSTA:
”Att som statsminister i ett land vara ansvarig för den förda klimatpolitiken, en politik som riskerar katastrofala följder, och att sedan lägga ansvaret på enskilda individer när de uttrycker rädsla, oro och frustration över klimatpolitiken – det är gaslighting. Det är ett försök att förflytta ansvaret och att förändra verklighetsuppfattningen för inte bara de enskilda individerna, utan dessutom riktad till ett helt folk.” / Nina Rung.

VECKANS POLITIK:
”Ska medborgarna ha rätt att ställa regeringen till svars för den politik den för? Svaret från regeringshåll borde vara ett självklart ja: att detta är en grundläggande rättighet i en demokrati. Naturligt att medborgare höjer sina röster mot en förändrad klimatpolitik som går rakt emot redan uppsatta mål? Vad ska då den som vill protestera mot regeringens klimatpolitik ta till för medel, om inte att passa på när statsministern lyssnar?
För övrigt: Ett tydligt kännetecken för totalitära stater är att måla upp oppositionskritik som illegitim och farlig. Just det är riktigt, riktigt illa.” Sydsvenskan.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Att jag oroar mig för våldet hindrar mig dock inte från att höja rösten kring klimatet så ofta jag bara kan. Det kallas att hålla två tankar i huvudet samtidigt.
Alla kan inte göra allt, det finns mängder av viktiga samhällsfrågor att engagera sig i just nu Och om du brinner mer för att bekämpa våld och kriminalitet än klimatkrisen ska du följa ditt hjärta. Min poäng? Jag kommer inte att klassa dig som klimatförnekare för det. Jag kommer tvärtom att applådera ditt engagemang! För är det något jag vet så är det att ju fler som engagerar sig, desto lättare blir bördan för de som redan kämpar. Oavsett vad det handlar om.
Att bemöta mitt klimatsnack med att ifrågasätta varför jag inte engagerar mig i andra frågor däremot är klassisk whataboutism, och det är svårt att tolka det på annat sätt än att du är ute efter att trolla. För om du verkligen vill att våldet ska bekämpas vet vi ju båda att du får bättre resultat om du använder din tid till annat än att leta upp klimatfolk och ifrågasätta dem.” Maria Soxbo.

VECKANS UTTRYCK:
”Retorikexperten Barbro Fällman ser whataboutism som ett ”fult knep” som vissa använder när de inte förfogar över några motargument i frågan som diskuteras. Hon kallar det samtidigt för ”en sorts barnslig sandlåderetorik som är väldigt enkel, men svår att komma åt”. Enligt Fällman kan man bemöta whataboutism, genom att hålla sig till sakfrågan, och förklara att man inser att motparten ägnar sig just åt whataboutism. En föreslagen svensk benämning är ”men du då-teknik”. Wikipedia.
”Fokus i whataboutism är att avleda uppmärksamhet från sig själv, samtidigt som en försöker visa att den som anklagar är en hycklare.” Framfot.se

VECKANS INSIKT:
”Att bete sig schysst och rätt mot andra är inte alltid så självklart som det låter. De flesta har säkert upplevt en känsla av att ha blivit medvetet misstolkad, överkörd eller ignorerad i något sammanhang. Är det en återkommande upplevelse kan det vara ett mönster som någon i rummet tjänar på att fortsätta med. Hur bemöter du Whataboutism eller projiceringsmetoden? Exempel på härskarteknik & sandlåderetorik, och fem motdrag som hjälper dig att hantera dem. Framfot.se

VECKANS SYSTERSKAP:
”Tacksamhet till alla kvinnor som inte dolt föraktar eller försöker sabotera för sina medsystrar. Det är bättre att fokusera kraften på att skapa en trygg miljö där det finns plats för alla att vara sig själva. Förändring inifrån och ut.” / medvetenhet och demokrati via Cissi.

VECKANS WTF:
”First rule of misogynistic is, men who blame women for what men do.”

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Ta magnesium tillsammans med D-vitamin – det ger bättre upptag. Läs mera här Kurera.

VECKANS HÄLSA:
Många goda råd kommer från Rune Åbø. smertefri – hjelp til selvhjelp. smertefri_med_rune

VECKANS CITAT:
Girls care too soon and guys care too late. / poetic.sos

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Vänta så länge som möjligt med att låta barnen ha sociala medier! Barn ska leva sina liv i verkligheten. De måste först upptäcka sig själva, vilka de är och hur de vill leva sina liv. De blir alltför påverkade av att få andras godkännande, hur de ska se ut och vad de ska göra.
Om något man gör som är värt att dela på sociala medier så kan man dela det. Men sträva inte efter att göra saker bara för att dela dem. Lyssna på Matthew McConaughey här todayparents.

VECKANS VISDOM:
Choose your hard. / lewishuckstep

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Vad skulle du säga till någon i din närhet som har en depression?
A. Ryck upp dig!
B. Det är väl bara att ta lite anti-depressiva?
C. Hur kan jag stötta, hjälpa, avlasta dig?
Lyssna och ha tålamod. Läs mera på PsykiskHälsa, SägInteDetta, Expressen.

VECKANS TANKESÄTT:
Ju falskare du är, desto större kommer din cirkel att vara. Ju sannare du är mot dig själv, desto mindre blir din cirkel. Men de vännerna är dina verkliga vänner. / iheartintelligance.

VECKANS KLOKA:
Det är inte den tunga bördan som knäcker dig. Det är sättet du bär den.

VECKANS TIPS:
Erbjud inte en uppläxning till någon som behöver en kram!

VECKANS TANKE:
Skillnaden på vem du är och vem du vill vara, är vad du gör.

Dagens låt: Hanna Hedlund – Redo nu

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.