Trevlig helg / fredagslistan / nå lugn

Trevlig helg
Bild: Etsy.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”54321 verktyget är enkelt, men ändå kraftfullt! Riktad till skolbarn, guidar individen genom 5 enkla steg för att nå lugn. Det kan användas för när någon känner oro, rastlöshet, hyperaktivitet.” Etsy.

VECKANS GLADA:
Man måste prova sig fram och man måste våga misslyckas, för att kunna lära sig saker.
”If you don’t fuck around you won’t find out!” complexpop

VECKANS SKRATT:
”I’m an overthinker. Which, If you know an overthinker, don’t tell us we’re overthinking it. We know. And it’s insulting to think that you would think that we haven’t thought that we’re overthinking it.” We don’t need your under-thinking thoughts. / Gary Simons garyfromconnecticut

VECKANS GARV:
Vad ska bebisen heta? Zeyden, Jazmyn, Jaxson, Khai-Leigh, McKaylah? 🙂 / meermu

VECKANS BARN:
Vad man kan förvänta sig av småbarnsåren 🙂 imightbefunny1

VECKANS ROLIGA:
Vad jag skrattade lite onödigt mycket åt… ”Snälla ät inte korv som ni hittar ute på marken.”

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
womensrights_news till exempel den om clitpit!

VECKANS SÖTA:
Du kan inte värja dig mot Elvis Presleys leende 🙂 elvispresley.zone

VECKANS BAS:
Reaktionen han får när han sjunger den där låga tonen. Alexander Mayang xandertheoktavist.

VECKANS TOKIGA:
Veckans ärliga väder-rapport! 🙂 irish_daily
Typ sånt väder vi har i Sverige just nu.

VECKANS FILM:
Elementärt (Elemental) är en amerikansk datoranimerad långfilm från 2023, producerad av Pixar Animation Studios och Walt Disney Pictures. Filmen är regisserad av Peter Sohn. Filmen utspelar sig i staden Element City, där invånarna är består av de fyra elementen, vatten, eld, jord och luft. Filmen kretsar kring Ember som är gjord av eld och Wade som är gjord av vatten.”
Sedan så tittade jag också på en film där Peter Sohn berättar om sitt liv och om skapandet av Elemental (Disney+). I slutet av filmen spelas låten Steal the show med Lauv.

VECKANS TV:
Krickelin tipsade om tv-serier. Jag har nu kollat på Tiny Beautiful Things (Disney+) och det var en serie jag tyckte om. Relationer och drama. Många tårar… I slutet spelas låten A long time ago med First aid kit. Här kan du läsa mera om serien och här finns spoilers.
Jag håller med om att Sex Education (Netflix) är en bra och rolig serie! Kul att Gillian Anderson är med och Mikael Persbrandt! Jag har sett tre säsonger och är nu på den fjärde. (Förresten, Emma Mackey som spelar Maeve i Sex Education spelar Physicist-Barbie i Barbie.)

VECKANS TÅRÖGDA:
Döttrar ser sina föräldrars bröllopsvideo för första gången. ”They had lives before us!” (When you realize parents are living for the first time too.) / kaceyeet1

VECKANS MILJÖ:
”Men Kina då?”
Det som är intressant här tycker jag är att över 90% av den totala ökningen av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp kan kopplas till importerade produkter. Det vill säga – vad har vi egentligen för rätt att säga ”Men Kina då?” eller ”Men Indien då?”, när utsläppen från Sveriges import från Kina ökar med 27% och från Indien med 25%? Vi måste sluta peka finger, för även om stora asiatiska ekonomier (som till stor del drivs av kolkraft) förstås påverkar klimatet väldigt negativt, så skulle dessa ekonomier inte vara så stora om det inte fanns en hel värld utanför Kinas och Indiens gränser som beställde det som ska produceras. Något säger mig att det inte precis är basbehoven vi fyller med vår Kina-import. Läs hela inlägget hos mariasoxbo.se

VECKANS SÄMSTA:
”Världshälsoorganisationen (WHO) planeras få genomgripande förändringar i sin författning som om de införs kommer omvandla organisationen från att vara en rådgivande organisation till en styrande överstatlig organisation vid framtida pandemier och hälsokriser.
Varje medlemsstat behöver därmed anpassa sina lagar och förordningar för att kunna uppfylla WHO:s diktat vilket för Sverige innebär allvarliga risker för inskränkningar av mänskliga rättigheter, tvångsmedicinering, utökad censur, förlust av nationell suveränitet och ekonomiska krav.
Om förslagen som ger WHO överstatlig makt inte stoppas behöver Sverige lämna WHO för att värna våra mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet och suveränitet.” exitwho.
Stopp min kropp!

VECKANS ORD:
”Termen mainstream media används ofta nedsättande i diskussioner omkring hur etablerade medier tar ensidig ställning i viktiga frågor. ”traditionella medier”, ”gammelmedia” och ”PK-media” är svenska synonymer.

VECKANS KUNSKAP:
Kunskap är makt. Var lite mera nyfiken på vad som händer runt omkring dig!
Pandemin. Övervakningssamhälle. Skärmtid. Satir. kristian.hagglund.

VECKANS SAMHÄLLE:
Fattigdomen gör sig påmind på andra sätt än bara ”vi har inte råd att köpa mat” – det handlar om att många barn inte har råd att ha hobbys och aktiviteter. Framförallt barn som har föräldrar som inte är närvarande behöver att någon annan fångar upp dom, vare sig det är en fritidsledare på skolan eller en fotbollscoach.” via Paula.

VECKANS POLITIK:
”Sverige skiljer sig markant från våra nordiska grannländer. Sverige befinner sig i en våldsspiral av hämndaktioner. Inget politiskt parti kan svära sig fri från ansvar för utvecklingen. Förra året hade vi tio gånger fler dödsskjutningar än Norge, Danmark och Finland tillsammans. ”Det har varit enkelt att förespråka valfrihet i skolan när det främst är skolor i utsatta områden som bryts ned av systemet. Det har varit lätt att sälja ut kommunala hyresrätter när trångboddhet och förslumning inte påverkar de egna väljarna. Våra nordiska grannländer har rätt i att det ”svenska tillståndet” har blivit en mardröm. En lärdom för våra nordiska grannar bör vara att det inte går att uppmana vissa att öppna sina hjärtan samtidigt som andra tillåts bygga murar omkring sig.” Läs hela här Aftonbladet.

VECKANS BOK:
Klanerna – den systemhotande brottsligheten.
”De brottskopplade klanerna i Sverige kommer från Balkan, Mellanöstern och Afrika. Ett 40-tal klaner med 100-tals personer i en rad svenska städer omsätter varje år hundratals miljarder kronor. I en rapport från EU-kommissionen konstateras att den svenska kriminaliteten årligen omsätter halva Sveriges statsbudget.” Aftonbladet.
”På tjugo år har Sverige gått från botten till toppen på EU:s lista över dödligt våld. På tio år har antalet skjutningar i landet tredubblats. Men våldet är bara toppen på ett isberg, under ytan tränger den organiserade brottsligheten allt längre in i själva samhällskroppen.
Det här är berättelsen om det som händer bakom rubrikerna. Om bankinfiltration och korruption, om bedrägerier och utpressning. Och om en organisationsform som visat sig vara extremt livskraftig i den kriminella miljön: klanen.” Akademibokhandeln.

VECKANS FEMINISM:
Idén om äktenskap håller på att förändras i världen. Nu vill kvinnor ha partnerskap, någon som engagerar sig känslomässigt och som är stöttande. Läs detta intressanta inlägg hos psykologen Dr. Nicole LePera the.holistic.psychologist.

VECKANS WTF:
”Spiralkampanjen innebar att danska läkare satte spiraler i unga grönländska flickor och kvinnor, utan information eller samtycke. Mellan 1966 och 1970 sattes 4500 spiraler in, motsvarande hälften av landets fertila kvinnor. ”När levnadsstandarden höjdes sjönk spädbarnsdödligheten, och när det föddes flera barn på Grönland ökade också kostnaderna för danska staten…” Åtskilliga kvinnor fick problem med infektioner, långvariga svåra smärtor, spontanaborter och svårigheter att bli gravida. Först nu delar de sina erfarenheter med varandra.” –Vi påverkades grovt, vi var ju bara barn.” Sydsvenskan.
”Kvinnorna stämmer nu den danska staten och kräver ersättning.” SVT

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”…Majoriteten kvinnor deltar alltså i ett enormt okontrollerat experiment, vilket de ofta värvas till – utan att ha möjlighet till ett informerat val – medan de fortfarande är barn!”
”Hormonella p-medel är vad de är, med alla sina för- och nackdelar, och vi har rätt att välja med all information i ryggen.” Mens är INTE onödigt! LÄS här, jag skrev om detta aug 2022, och mera hos Vulverine.

VECKANS UTTRYCK:
Dealbreaker is something that is important enough to you to prevent you from agreeing to something, buying something, etc.
What Is a Relationship Deal-Breaker? Något som automatiskt diskvalificerar någon som ett dejtingprospekt.

VECKANS CITAT:
Always Grow And Evolve. …Or Get Left Behind.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Kulturen på den plats man bor på formar ens barn (på gott och ont). Vi kan inte komma ifrån den kultur vi lever i. Och som förälder har man faktiskt en skyldighet gentemot sina barn att rusta dem för att delta i den kulturen. Jag kan förstås rakt av förbjuda mina barn att spela tevespel, ha mobiltelefon, leka med plastleksaker eller sminka sig. Men mina barn ska inte leva utanför den omgivande kulturen utan också klara av att delta i den. Jag vill inte att de ska bli ufon på grund av att deras föräldrar har avvikande värderingar. De får förstås gärna vara annorlunda. Men de ska förstå och kunna välja hur.” Underbara Clara.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Det bästa sättet att bota missunnsamhet är att peppa den man är avundsjuk på och samtidigt erkänna att man är lite sotis. Det är verkligen inte lätt, men det är som trolleri – avundsjukan släpper direkt! Istället för att vara missunnsam och dessutom skamfull över det, blir man stolt för att man är en sådan där härlig typ som unnar andra framgång. Och då blir man framgångsrik själv. Ingen vill nämligen umgås eller slösa positiv energi på en sniken snåljåp.” / Underbara Clara.

VECKANS KÄNSLA:
Sann vänskap säger, om jag inte kunde dela ögonblicket som har varit, då kommer jag att dela den glädjen som är i nuet. Och vara glad för deras skull.
Det är vad du kan säga när du känner dig utanför och övergiven av dina vänner. / jefferson_fisher

VECKANS VISDOM:
”Hur man gör det där stora avgörande steget för framgång? Ibland handlar det inte om att ”försöka hårdare”. Det handlar om att tänka större! Bli av med de begränsande föreställningarna som har hållit dig tillbaka från verklig framgång.” (Hur tar man sig från att krypa till att lära sig att gå?) Price Pritchett / Lewis Howes.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Om att INTE övertänka saker… positivelifesecrets

VECKANS FUNDERING:
Anxiety says: I need to have everything figured out.
Trust says: I’ll figure it out as I go.

VECKANS INSIKT:
Du behöver inte hämnas! Det är ditt ego som talar. Släpp det och bli den du vill bli för dig själv. Det gör dig betydligt lyckligare än att ständigt göra det för någon annan. Du kommer bara att ge bort din power igen. Be better, not bitter! / Olga Rönnberg.

VECKANS FÖRÄNDRING:
Den magiska frågan som får dig att ändra ditt tankesätt till att hitta lösningen på ett problem som du grubblar över. -Om problemet är helt löst, på vilket sätt har din situation blivit bättre? Om inte, vad skulle du ha gjort annorlunda? / positivelifesecrets

VECKANS TANKESÄTT:
”All relationships, even the most successful ones, have conflict. It is unavoidable. Fortunately, our research shows that it’s not the appearance of conflict, but rather how it’s managed that predicts the success or failure of a relationship. We say “manage” conflict rather than “resolve”, because relationship conflict is natural and has functional, positive aspects that provide opportunities for growth and understanding.” Gottman.com.
The Antidote to Criticism: Gentle Start-Up.
The Antidote to Contempt: Build a Culture of Appreciation and Respect.
The Antidote to Defensiveness: Take Responsibility.
The Antidote to Stonewalling: Physiological Self-Soothing.

VECKANS KLOKA:
Mer positivt tänkande eller mindre negativt tänkande? Vilket är viktigast?
Mindre negativt tänkande! För det är den kritiska rösten inom dig, den som tar ner dig och får dig att tvivla på dig själv. Så tysta ner den för att inte må dåligt.
Price Pritchett / Lewis Howes.

VECKANS TIPS:
Du behöver inte vara bra på någonting för att kunna börja med det. Men du måste börja med det för att kunna bli bra på det.

VECKANS TANKE:
”Förlora inte den där vännen som stannar med dig när du stannar för att knyta skosnörena, när alla andra fortsätter att gå.” / thewritersaying.

Dagens låt: Björn Holmgren – Du har fel

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.