mens är inte onödigt

”Att medicinera bort menscykeln, dvs att med hormonstörande preventivmedel hämma ägglossningen, har konsekvenser för ALLT i kvinnokroppen. Hur farligt det är, vilka fördelar som finns, eller om det är värt det för den eller den individen, behöver vi inte tjafsa om idag. Men vi BEHÖVER vara medvetna om att forskningen bara precis skrapat på ytan av allt dessa medel gör med oss. Vi MÅSTE fundera över vad det innebär för hundratals miljoner kvinnor, och för kvinnor som samhällsgrupp, att NORMEN är att trycka ner en månatlig kroppsfunktion som de facto är inblandad i allt från kognition till bentäthet. Nu senast upptäcks det att kvinnor är mer tävlingsinriktade och motiverade vid ägglossning. Vi som jobbar med fertilitetsförståelse drar ett kollektivt ”DUH”, för det är helt självklart. Men det har inte varit bevisat i en studie förrän 2022…

Gemene person har dock inte en tanke på vad en tillplattad drive – p g a medicin som skrivs ut till majoriteten friska kvinnor, ibland decennier i sträck – kan ha inneburit för kvinnors liv i stor skala, ända sen 60-talet. Vad det betyder för jämställdhet att de flesta inte ens VET att b l.a. p-piller förändrar våra hjärnor, personligheter och uppförande? Jag har inte svaren. Problemet är att det har inte forskningen eller vården heller. Förståelsen för hur vilken massiv påverkan de här medlen har på oss är ofattbart låg. Majoriteten kvinnor deltar alltså i ett enormt okontrollerat experiment, vilket de ofta värvas till – utan att ha möjlighet till ett informerat val – medan de fortfarande är barn. Tänk på det nästa gång ni hör att ”mensen är onödig” från den profession som alltid ska ha vetenskapligt på fötterna.”
Text från Jenny Koos Vulverine.

”Dessa medel är vad de är, med alla sina för- och nackdelar, och vi har rätt att välja med all information i ryggen.” Läs mera här: Vulverine blogg. Till exempel om detta: ”Du har ingen mens på p-piller.” Inga hormonella preventivmedel är “lokala”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.