Trevlig helg / fredagslistan / googla

Trevlig helg
”I feel small, but so are stars …from a distance.” Bild: Forbes.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Brandon Campbell Artist, Designer, Illustrator from Atlanta. brandcamp.

VECKANS GLADA:
When West Coast Swing meets classical music. mlsdancejourney.
Mera dans! Dancing through the decades. KOLLA neridacortese.

VECKANS SKRATT:
Vad mammor tänker på när de diskar och vad pappor tänker på…

VECKANS KUNSKAP:
Lärande är mycket mer än att bara memorera och återkalla information.
Knowledge vs. Thinking. neildegrassetyson sciencepageofficial.

VECKANS FINA:
Kalligrafi, textning, skrivstil. / BoredPanda.

VECKANS HÅRVÅRD:
Hur vet man om schampo innehåller sulfat, silikoner eller parabener? Non-toxicBeauty.

VECKANS ROLIGA:
Se en kameleont ändra färg! millionairecodess

VECKANS SÖTA:
Being kind is strong. You are amazing! 🙂 millionairecodess

VECKANS TOKIGA:
När en högerfotad person tar på sig strumporna, börjar de med vänster fot?
När en vänsterfotad person tar på sig strumporna, börjar de med höger fot?
Hur gör du?

VECKANS TV:
Tronen på TV4 är mycket bättre än Kungen och jag på SVT.

VECKANS TV:
Kolla på Vetenskapens Värld, Vasaskeppets hemligheter! SVT.
(2011 tipsade jag om en tv-serie som heter Vasa 1628. Om hur det var i Stockholm på 1620-talet då Gustav II Adolf var kung, och regelskeppet Vasa byggdes. Den borde gå i repris.)

VECKANS TÅRÖGDA:
Humanity restored. (Han åt någons rester…) daytona.wealth

VECKANS MILJÖ:
”Värmeböljor skadar och förstör skördar världen över och detta påverkar i sin tur matpriserna. Med ett ord kallas detta heatflation.” Ekonomikanalen.

VECKANS SÄMSTA:
”Kriminella gäng behåller greppet om de som lämnar landet – blir aldrig fri.
Pengar. Pengarna är ett sätt att hålla kvar dom i gänget Anledningen var att han aldrig blir fri från dem.” SverigesRadio.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Covid-19 har visat sig ha långtidseffekter (s.k. långtidscovid eller postcovid). Frågan är om vaccinerna kan ha långtidsbiverkningar också, dvs. om de har biverkningar som visar sig först efter lång tid och/eller biverkningar som håller i sig under lång tid. Observera att man kan snabba på själva utvecklingen av ett vaccin, men man kan inte göra studier för att snabbtesta långtidseffekter.” Intressant. Det finns mycket att läsa i bloggen Slowfox av Karl-Erik Tallmo.

VECKANS UPPGIFT:
”I stället för att multitaska och sträva mot optimal simultankapacitet kan du använda hjärnan så som den är mest lämpad: för en uppgift i taget – ”monotaska”.
Låter det ineffektivt? Tänk då bort närmast all tid och kraft som går till omställningen mellan halvfärdiga uppgifter. Du kan föreställa dig en järnväg: att multitaska kan liknas vid att ständigt växla mellan spår. Du måste hålla låg hastighet genom varje växel för att inte spåra ur.
Skulle du däremot kunna hålla dig på ett spår hela tiden kan du hålla hög hastighet mellan alla stationer (det vill säga då vi avslutar en uppgift och tar oss an en ny). ”Enkelspårigheten” låter dig lägga all kraft på uppgifterna i stället för att avsätta en viss del av den på att byta spår. Dessutom slipper hjärnan förvirras av kvardröjande tankar kring olösta problem från ännu oavslutade uppgifter.” Indeed.

VECKANS WTF:
Too many women building dudes up for the next woman. While he is damaging you for the next man.

VECKANS FEMINISM:
”Om en kvinna blir ratad så måste det bero på att hon är rakt igenom vidrig, om en man blir ratad så beror det på att kvinnor har för höga krav.” -?! Läs vidare hos Fanny Åström.

VECKANS SYSTERSKAP:
”Vi lever i ett patriarkat och det går inte att komma undan. Vi kan bara kämpa för att ta hand om oss själva så bra som möjligt efter de förutsättningar som ges. (Vi kan inte lägga tid på att förändra män som inte vill släppa taget om sin makt och sina privilegier.)
”Vi kan inte bara välja feminism som man väljer en livsstil. Vi kan inte välja att leva utan patriarkatets förtryck. Det funkar tyvärr inte så, för det genomsyrar hela samhället. Vi föds in i detta patriarkat. Ingen orkar kämpa precis hela tiden, man man ju leva sitt liv samtidigt. Var snäll, ge din medsyster lite uppskattning.”
Vi är feminister för att vi erkänner patriarkatets existens. Vi behöver vara många för att kunna få förändring. Vi vill förändra! Ju fler kvinnor som hjälper varandra desto större chans att även du själv blir hjälpt. Systerskap.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Våra barn växer upp i en värld där yta och validering av känslor trumfar både sunt förnuft, moral och kroppskännedom.” Jenny Koos. -Integritet. Att acceptera att andra människor har andra åsikter, och samtidigt stå för det en tycker. T ex om en känner sig ”skammad” får man ta tag i sina egna känslor först och främst. Inte begära att andra ska tassa på tå runt en. Läs hos vulverine.

VECKANS HÄLSA:
-Du ska inte lita på din google-sökning före min medicinska examen! (Det där är medicinsk gaslighting. Läkare ska inte blanda ihop medicinsk examen med någon som intuitivt känner sin kropp och som vill både bli informerad och hörd.) / Dr. Will Cole.
”Om man som patient får rådet att inte googla och samtidigt får väldigt lite information om sin sjukdom, så blir det svårt att ringa ”när det är något”.
Sjukvårdspersonal bör uppmuntra patienter och närstående att söka information utanför den traditionella sjukvården för att till exempel få mer kunskap och hitta andra människor med erfarenhet som befinner sig i en liknande situation. Jag anser att onkologens metod att ge så lite information som möjligt är förlegat och fel. Man brukar säga att kunskap är makt. Jag anser att kunskap också skapar trygghet, vilket är extremt viktigt vid allvarlig sjukdom och livets slutskede, både för den drabbade och de närstående.” / Elin healthpolicy.

VECKANS ORD:
”Så vad betyder självreglering egentligen? Kort sagt innebär självreglering förmågan att planera, sätta igång och slutföra. Att i stressade situationer reglera sina känslor, tankar och handlingar så att man kan styra sitt beteende och handla förnuftigt enligt vad situationen kräver. Det är också förmågan att planera och styra sina aktiviteter, att kunna koncentrera sig trots oordning och att komma på lösningar i situationer där allt inte går som planerat. Att stå emot frestelser och behovet av snabb belöning, oavsett om det handlar om att undvika slösurfande på sociala medier, chokladskålen på jobbet eller andra uppmärksamhetsfällor.
Självreglering handlar om att inte tappa fokus och att göra mer medvetna val i vardagen helt enkelt. Tränar vi upp vår självreglering kan vi förbättra våra relationer, vi får bättre balans mellan fysisk aktivitet, återhämtning och sömn och vi äter hälsosammare. Och det är klart att alla dessa faktorer tillsammans leder till bättre hälsa.” Folkhälsan.

VECKANS CITAT:
”Som vuxen är det viktigt att förmedla att alla känslor är okej. Det gäller att hjälpa barnen sätta ord på känslorna men visa att det inte är okej att agera ut alla känslor i handling. Blir vi bättre på att i ord formulera hur vi känner kan vi bättre undvika känsloutbrott.” Folkhälsan.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”I skolan får du en lektion och sedan ett test. I livet får du ett test som lär dig en läxa.”
Lärande sker spontant och organiskt när vi interagerar med världen. När vi stöter på problem skapar vi lösningar och lär oss i processen. / Taylor Moran leafandlearn.

VECKANS VISDOM:
”Det kanske inte handlar om att bli någonting. Kanske är det istället att bli av med, det som inte är du. Så att du kan vara den du var menad att vara för första början. / thelifeonpurposemovement.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Working Rocks” Vissa stenar jobbar! Vissa stenar (och andra saker som ser ut som leksaker) fyller ett syfte, de finns där av en anledning. ”När det gäller stenarna har jag inget emot att mina barn leker med dessa stenar, men de borde verkligen inte kasta dem i gräset eftersom de har ett jobb att göra! De måste hålla sig på vägen. Stenarna har ett jobb att göra så vi lämnar dem ifred. Det är svårt för barn att skilja mellan vad som är förbjudet och vad som är inom lekens gränser, så jag tycker att ordet ”arbeta” hjälper dem att förstå vilka föremål som har jobb och vilka föremål som inte har jobb. Att använda den här metoden öppnar också upp för många bra diskussioner om vad det avsedda syftet med vissa föremål är. Jag fick ursprungligen den här idén när jag förklarade för min son varför han inte skulle be om att få klappa en assistanshund. Jag förklarade att hunden hade ett jobb att göra och att de var en brukshund, och att vi inte vill distrahera den från sitt viktiga jobb.” Se Kelsey Pomeroy förklara här kelsewhatelse.

VECKANS FUNDERING:
”Människor som introducerar dig för nya sätt att tänka och nya sätt att se på saker är så viktiga att ha i livet.” / thirdeyethoughts

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Bryt ett negativt mönster. Vårt humör smittar av sig, bra som dåligt. Försök därför att minska spridningen av åtminstone din egen, smittsamma negativitet. Bara för att någon annan är på dåligt humör behöver inte du också vara det. Gör ditt bästa för att lyfta din kollegas humör genom att säga någonting snällt eller omtänksamt. Ett par vänliga ord kan ha en otroligt positiv effekt”. monster.se

VECKANS INSIKT:
”Kritiska kommentarer beror oftast på något hos den som fäller dem. Man såras mindre om man inser att någons dåliga humör inte beror på en själv.”
Det lönar sig att överväga vad det skulle få för effekt att berätta vad man känner. Öppnar man munnen blir man åtminstone hörd. Det kan öka trivseln på jobbet.
”I svåra situationer kan man också försöka skifta perspektiv och resonera kring hur intressant det är att någon tänker annorlunda. Forskning visar att när man försöker tänka positivt om en besvärlig person, så känns det som sägs inte så elakt. Alla har vi positiva sidor.”
När du märker att du blir sårad:
Stanna upp och känn efter vad du känner.
Koncentrera dig på andningen. Räkna till tio – eller hundra. Mindfulness är till stor hjälp.
Koncentrera dig på att fundera på vad den som sårade dig egentligen ville ha sagt. Var det dina egna rädslor och fördomar som färgade situationen? Försök skilja på känsla och fakta.
Ta upp saken med motparten så fort som möjligt. Berätta vad du kände och hur du tolkade situationen.
Läs mera om detta på tehylehti.

VECKANS TANKESÄTT:
När någon beter sig riktigt illa, så har de alltid ont. Det kan vara trauman, hjärtekross, mediciner (eller brist på), näringsbrist, för mycket skärmtid eller helt enkelt ensamhet. Att förstå och empatisera även med sina ”fiender” och folk som bara är obegripligt ”onda”, hjälper. Det gör inte det hela mer ok, men att i sitt eget hjärta begripa VARFÖR vederbörande gör som de gör är lite mer hållbart än att bara avsky dem.
Folk som högljutt slänger anklagelser omkring sig, gör det ofta för att dölja att de håller på med precis det som de anklagar andra för. Det är en utmärkt distraktion att framställa sig själv som offer för samma beteende som man utövar, reaktionen hos lyssnaren blir nämligen nästan alltid att personen ifråga ABSOLUT inte skulle kunna hålla på med det där! Vulverine.

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Vi kan inte kontrollera vad andra tänker så låt oss inte slösa bort vår energi på att försöka. Du är inte ansvarig för någons förvrängda uppfattning om dig. Stå kvar i ditt eget ljus och håll fast vid din egen sanning.” / jayshetty.

VECKANS KLOKA:
“Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.”

VECKANS TIPS:
Bra kommunikation med din partner är att visa respekt. adamcam10
Adam Cam. Author of bestselling book “Savage Wisdom”.

VECKANS KÄNSLA:
”Vi letar efter energi, inte tid. Vi kan spendera all tid i världen med någon, men deras närvaro är det som gör vår tid med dem speciell. Lyssna här! jayshetty.

VECKANS TANKE:
”Find a soul that doesn’t lose appreciation once they are used to you. / jayshetty.

VECKANS FRÅGA:
Vilket jobb passar för någon som är din motsats?
Driven och ambitiös, högpresterande, stresstålig, gillar att ha många bollar i luften. …De vanliga CV-klyschorna…

Dagens låt: Wrabel, Cam – London

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

2 kommentarer

  1. I vanlig ordning fångar du så många tankar och intryck och så mycket inspiration och något slags irritation av ”vill lära mig mer”-punkterna i huvudet. In i helgen med stor glädje och ett öppet sinne!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.