Trevlig helg / fredagslistan / skrivterapi

Trevlig helg
Bild: RebelSoul.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Att lyssna på yoga_girl Rachel när hon pratar om free birth, förlossningar, att lita på sin kropp och att känna sig trygg, att kunna känna att man har valmöjligheter när man ska föda barn. Vilken klok kvinna! Hon uttrycker sig så bra och naturligt.

VECKANS NATUR:
”Det södra halvklotets gubben i månen är mycket gladare än den där oroliga killen som ses på (full-)månen från norr. I Australien är månen ”upp och ner” ur det norra halvklotets synvinkel.” ABC.
Månen som ses nära ekvatorn är annorlunda orienterad än vi ser den på nordligare eller sydligare breddgrader. När den är i nedan ser den ut som ett leende.” Be curious about the world.

VECKANS GLADA:
Om du har chansen att göra någon lycklig, bara gör det! Ibland kämpar människor i det tysta, och kanske kan din vänliga gest göra deras dag. / jayshetty

VECKANS SKRATT:
Hur en mammas hjärna fungerar! …mycket att göra och ständigt avbruten. wearedanandsam
Hög igenkänning på denna! 🙂

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
De bästa yoga-tipsen och stretch-övningarna finns på yogafornewbie.
Och titta på tips för huksittande och höftrörlighet hos petrafishermovement.

VECKANS BLOGG-TIPS:
Starta dagen med yoga när du fortfarande ligger kvar i sängen. Här finns tips på övningar för säng-yoga hos Karin Björkegren Jones.

VECKANS TV:
Carina Bergfeldt intervjuar Prins Daniel. SVT.

VECKANS TÅRÖGDA:
Alla i ditt liv kommer att ha en sista gång som ni ses, och du vet inte vilken dag det kommer att bli. Kommer ni någonsin att se varandra igen eller var detta den sista gången? Och du kanske inte ens minns när den sista gången ni sågs var. Vad var det sista ni gjorde och sa till varandra? Vänner som flyttade långt bort och de som du tappade kontakten med.

VECKANS POLITIK:
Aborträtt och gängkriminalitet.
”Barn till mödrar som inte vill ha barn, eller inte är redo för ett barn, får sämre hälsa, lägre utbildning och ökad risk för brottslighet. Det var redan känt. Deras hypotes var att om antalet oönskade barn minskar, sjunker också brottsligheten.”
Barnkullars storlek spelar roll också på samhällsnivå. Mycket tyder på att stora barnkullar i fattiga områden leder till ökad kriminalitet. Också i Sverige är läget känsligt eftersom debatten handlar om kvinnor i etniska minoriteter som bor i utsatta områden.
Och, visst, man kan bekämpa brottslighet med sådant som fler poliser, fler gripanden och hårdare tag mot narkotika. Då kommer man en bit. Men om man får tro John Donohue och Steven Levitt har de metoderna inte alls lika stor effekt som om man möjliggör för kvinnor att ta makten över sitt barnafödande.
”Det finns skäl att tro att fler kvinnor skulle vilja skydda sig mot graviditeter men att de förhindras av förlegade normer kring kön och sexualitet, av hederstänkande och klanstrukturer samt av kunskaps- och informationsunderskott.” LÄS HELA denna intressanta krönika i Expressen.

VECKANS SÄMSTA:
”De flesta som mår dåligt har varit med om en kris eller ett trauma som utlöser det dåliga psykiska måendet. Dessvärre brister ofta stödet och hjälpen idag. Både inom psykiatrin, socialtjänsten och på HVB-hem saknas kompetent personal och köerna är långa. Allt för sällan går det att få psykolog och många gånger skapas ytterligare trauman av det system som är tänkt att ta hand om människor.” Dagens samhälle.

VECKANS ORD:
”Informationsplikten är bara en av flera åtgärder för att fler som saknar rätt att vistas i Sverige ska lämna landet. Men det är känsligt… Det är den som får utvisningsbeslutet som ska följa det. Men när det inte sker måste myndigheter se till att det verkställs. Det är här krockande principer uppkommer.” …I hög grad är åtgärder för att se till att den som vistas i Sverige verkligen har rätt att göra det befogade. Det gäller faktiskt oavsett vilken syn man har på invandringspolitiken. Sverige ska ta väl hand om dem som har rätt att vara här och det är självklart att motkravet är att den som lever här följer svensk lag.” Läs hela här BLT.

VECKANS WTF:
Hur kan det vara så fullkomligt otänkbart för inteallamän att deras närmanden, kladd och fysisk beröring inte alltid är önskvärd, efterlängtad eller uppskattad? Att inte alla kvinnor vill ha dem? …Så undrar folk varför hon inte bara anmälde. Över 95% av alla anmälda förövare blir ändå inte dömda. Trots hennes ord, trots skador, trots bevis. För mäns ord väger alltid tyngst. Hon ville. ”Hon råkade dö när jag ströp henne, men det var en olycka för hon gillade hårda tag”. ”Hon ville ha en trasig flaska uppkörd i f*ttan. ”hon ville bli påsatt av sju killar som filmade allt och la ut på nätet” och ”hon ville få en kyss på munnen på bästa sändningstid av sin chef.” Välkommen till verkligheten. Välkommen till hur det är att vara kvinna! LÄS hela inlägget hos Fi Lindfors

VECKANS SAMHÄLLE:
Bra med mobilfri skola! Eleverna lämnar in sin mobiltelefon på morgonen och hämtar den när det är dags att gå hem. (Viktigt då såklart att skolan sköter säkerheten för dyrbara ägodelar.) Ingen mobil på lektionerna. På rasterna får de tid att leka och umgås med varandra. Dessutom undviker man att de fotar varandra. Det blir mindre mobbing. ”Det är extremt otryggt med mobiler i skolan då de kan bli fotade och filmade mot sin vilja, fusk på tester, okoncentration istället för lärande, mobbning via mobiler osv är argument för att eleverna får lämna in mobiler. Annars finns inte en chans att lärare skulle kunna stävja mobbning och bråk.” De lär sig mobilvett inför arbetslivet. Om föräldrarna behöver kontakta barnet under skoltid får de ringa skolan expedition. Eller om det gäller mindre brådskande saker kan de ju bara skicka ett sms som barnen ser när de hämtar ut sin telefon vid skoldagens slut, eller skicka ett mail till deras skoldator. (Elever med diagnos kan ha en GPS-klocka om föräldrarna behöver hålla reda på var de befinner sig.) Läs mera om detta i Monas universum.

VECKANS FUNDERING:
Eskapism, att fly från verkligheten, verkar vara det som folk helst ägnar sig åt. Att sjunka ner i soffan och kolla på tv, att läsa böcker, att spela dataspel och scrolla sociala medier. -Har vi en så jobbig verklighet? Folk verkar inte ha tid eller ork att ta tag i de viktiga verkliga sakerna. TheGuardian.

VECKANS FEMINISM:
I ett samhälle som tjänar pengar på att du tvivlar på dig själv (och hur du ser ut), är det en rebellisk handling att tycka om dig själv!

VECKANS TIPS:
Mitt mål är inte längre att få mera gjort, utan att ha mindre att göra. / ett_enklare_liv

VECKANS KVINNOHÄLSA:
När någon säger -Du är så känslig! svarar jag -Tack för att du har lagt märke till det. Det har tagit mig mycket tid och arbete att bli bekväm med mina känslor. / trustandthrive

VECKANS BOK:
Skrivterapi. Ta fram en penna och en skrivbok och skriv ner alla dina känslor och allting som du är frustrerad över. Det ska inte skrivas i datorn utan det ska vara papper och penna, och du ska inte visa det för någon utan bara läsa det själv.
”Det grundar sig i att jag tidigt märkte att skrivandet var terapeutiskt för mig, jag skrev ner det som hände och skrev små berättelser tidigt där jag la in saker som jag funderade på själv eller skrev dagbok och märkte att det hände någonting där. Man kanske fick syn på hur man tänkte när man såg det i skrift och får hjälp att bena ut det. Man ser också att vissa saker går att göra något åt.” Forskning.

VECKANS VÄNSKAP:
”Bli din egen bästa vän, istället för att söka bekräftelse hos andra. Folk kommer och går, men dig själv har du under resten av livet. Det är lika bra att bli bästis med den du ska spendera all din tid med.” Tänk snälla tankar om dig själv. Livsråd från Keyyo.

VECKANS LYCKA:
Lycka börjar inte med ett förhållande, en semester, ett jobb eller pengar. Lycka börjar med ditt tänk och vad du säger till dig själv dagligen. / thirdeyethoughts

VECKANS HÄLSA:
”Att göra saker i grupp är bra för oss människor av många anledningar. Forskning har visat att vi mår bättre av social interaktion och att dela upplevelser med andra än att göra saker ensamma. Social interaktion frigör oxytocin. Oxytocin är ett hormon som frigörs i hjärnan när vi är sociala med andra människor. Detta hormon främjar känslor av tillit och gemenskap, vilket kan öka vårt välbefinnande.” Bussresor.

VECKANS KLOKA:
”Tålmodighet, att försöka träna sig i att bli mindre otålig och mer uthållig. Släpp taget om sådant du inte kan kontrollera. För att bli mer uppmärksam på saker som gör en otålig är tipset att ibland göra sig själv till observatör, att inte agera på det som händer utan att bara iaktta sitt eget förhållningssätt. -Det finns en övning där man sätter sig i helikopterperspektiv, man tittar och betraktar sig själv lite ovan ifrån. Vad ser du? Och frågan är då om du vill vara den du ser – eller vad du vill ändra? / Hälsa.

VECKANS CITAT:
“Education is the ability to listen to almost anything without losing your temper or your self-confidence.” / Robert Frost

VECKANS TANKESÄTT:
Att gå från att vara orolig för vad som kan hända till att vara exalterad över vad som kan hända är bara ett tankeskifte bort! Tankekontroll är magiskt. Vi måste bara komma ihåg att kontrollera våra tankar istället för att de kontrollerar oss. / heycoryallen

VECKANS VISDOM:
Lyssna inte med avsikten att svara, utan med avsikt att förstå. Öppensinnade människor bryr sig inte om att ha rätt, de bryr sig om att förstå. Det finns aldrig ett rätt eller fel svar. Allt handlar om förståelse.

VECKANS KOMMUNIKATION:
”Att kommunicera handlar om att fylla i informationsluckor. Ju mer vi kan fylla i, desto tydligare blir kommunikationen, eftersom lite lämnas till tolkning. Jag slutade ge direkta svar på människors frågor och uttryckte istället mitt behov av att få fundera och återkomma. Lite betänketid gjorde att jag lättare kunde ge svar som faktiskt matchade mina behov. ”Att vara tydlig och kommunicera dina behov är inte bara snällt mot dig själv, det är också snäll mot andra. Det skapar trygghet och gör att andra inte behöver gissa sig fram till vad du behöver.” GenuinKontakt.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”den ultimata kvinnosaksfrågan: Att kvinnor förlorar i rådande löne-, pensions- och försäkringssystem för att MODERSKAPET inte värdesätts.” / Vulverine

VECKANS KÄRLEK:
Början av kärlek är att låta dem vi älskar vara helt och hållet sig själva, och att inte vrida dem för att passa vår egen bild. Annars älskar vi bara den reflektion av oss själva vi finner i dem. / Thomas Merton

VECKANS FÖRÄNDRING:
Tänk på hur svårt det är att förändra sig själv, och du kommer att förstå vilken liten chans du har att försöka förändra andra.

VECKANS INSIKT:
Den viktigaste andliga tillväxten sker inte när du mediterar eller ligger på en yogamatta. Den inträffar när du är mitt i en konflikt, när du är frustrerad och arg, och du gör samma gamla saker men plötsligt kommer på att du har ett val att göra saker annorlunda! /wildwomansisterhood

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”En flaska vatten kan kosta 0,50 cent på en stormarknad. $2 på gymmet. $3 på bio och $6 på ett flygplan. Samma vatten. Det enda som ändrade dess värde var platsen. Så nästa gång du känner att du inte har något värde, kanske du är på fel plats?” / Kobi Simmons

VECKANS KÄNSLA:
Att ha vänner är meningen med livet. De är inte dina vänner, förrän de har försvarat dig i din frånvaro.
En del pratar med dig när de har tid över, och andra frigör sin tid för att prata med dig. Lär dig skillnaden.

VECKANS TANKE:
Ångest uppstår när du tror att du måste räkna ut allt på en gång! Andas. Du är stark. Du klarar detta. Ta det en dag i taget.

Dagens låt: Emma Steinbakken – Can’t fight this feeling

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.