Trevlig helg / fredagslistan / regn

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Det har regnat idag! (Det var typ en månad sedan sist.) After the rainfall. Min favoritdoft! Det finns ett ord för det på engelska; Petrichor is the earthy scent produced when rain falls on dry soil.
Men sedan kom det åska och då luktade det inte lika gott. ”Man kan känna en annorlunda lukt i luften vid åskoväder. Kväveföreningar generellt, men bland annat ozon.” SVT.

VECKANS LÄRDOM:
”Om en person överraskas av ett åskväder är det tyvärr inte ovanligt att han eller hon springer till ett träd i närheten. Risken är särskilt stor att bli skadad eller träffad av blixten om det gäller ett fristående träd, som lättare träffas av blixten. Om personen trots allt blir kvar vid trädet är det bäst att stå dels med fötterna nära intill varandra dels en bit från stammen för att minska risken för stegspänningseffekten respektive överslag från trädet eller en gren till kroppen.” Sidoblixtar kan uppstå från metallföremål, trådstaket, räcken, skenor och liknande som därför bör undvikas i åsksituationer.” En person som befinner sig i öppen terräng, och inte kan nå lämpligt skydd, gör bäst i att i någon svacka i terrängen gå ned på knäna och böja sig framåt med händerna på knäna. (För den som ligger utsträckt på marken är risken större till följd av stegspänningseffekten.) Läs här: SMHI.

VECKANS SKRATT:
*Epic prank. Rullstolar på övergångsställe. millionairecodess
*Hur man vattnar i olika länder 🙂 helgi.and.erlend

VECKANS CITAT:
Anxiety happens when you think you have to figure out everything all at once. Breathe. You’re strong. You got this. Take it day by day.

VECKANS TV:
And just like that 2 på HBO max den 22 juni. Trailer.

VECKANS SAMHÄLLE:
Rubriken hos SVT var från början ”Flicka misstänks blivit våldtagen på toalett i köpcentrum.” Men är nu ändrad till ”Man anhållen – misstänks ha våldtagit flicka på Emporia i Malmö.Ord spelar roll! En flicka misstänks alltså inte. En våldtäkt är inte heller misstänkt. Däremot är en man misstänkt för att ha våldtagit. Lägg ansvaret där det hör hemma. / Nina Rung

VECKANS SÄMSTA:
”Har blivit trendigt att mörda” Gängkriminaliteten i Stockholm. Den yngre generationen helt har tappat respekten för liv och död. SVT.

VECKANS FEMINISM:
Den ultimata kvinnosaksfrågan: Att kvinnor förlorar i rådande löne-, pensions- och försäkringssystem för att MODERSKAPET inte värdesätts. / Vulverine.

VECKANS FÖRR:
”Elektrisk högfrekvensapparat används för elektroterapi. Haider Högfrekvensapparater för behandling med violetta strålar.” Upplandsmuseet.
”I bruksanvisningen stod det att de högfrekventa strömmarna verkade genom att de stimulerade blodflödet i huden och därmed bidrog till syresättning av vävnaderna. Detta påskyndade läkning och hade bakteriedödande effekt, menade man.” Tekniska museet.

VECKANS NU:
”Vi har lyckats visa att den gamla hypotesen med elektrisk stimulering kan användas för att få sår att läka betydligt fortare.” Chalmers.se

VECKANS TRÄNING:
”Ömma muskler plågar nästan varje idrottare efter intensiv träning, och kan hindra idrottare från att röra sig flera dagar efter en tävling. EMS, ibland även kallad NMES eller Neuromuskulär Elektrisk Stimulering, ger nytt syre och näring till musklerna som spolar bort gifter inom fyra till sex minuter, så att du kan återhämta sig snabbare. Elektroterapin eliminerar mjölksyra som har uppstått, stimulerar endorfinproduktionen efter träning samt ökar genomblödningen upp till fyra gånger jämfört med vila. Denna kombination minskar träningsvärken, och gör muskeln avslappnad och redo att arbeta igen.” LidingöNaprapaterna.
och
”Med högintensiv slagmassage mjukar massagepistolen upp bindväven, ökar blodcirkulationen och lösgör muskelknutor. Du kan använda massagepistolen för att koppla av, som komplement i din uppvärmning, i skadeförebyggande och rehabiliterande syfte eller för återhämtning av trötta muskler.” Flowlife.

VECKANS ORD:
Fascia. ”Fascia kan beskrivas som ett 3-dimensionellt nätverkssystem av bindväv som omsluter allt i våra kroppar. Fascian och lymfsystemet är tätt sammanlänkade. Lymfsystemet omges av fascia och de två påverkar varandra konstant. Fascia och muskler behöver vara starka, elastiska och rörliga för att lymfan ska kunna flöda obegränsat genom lymfkärlen. ”Mår vår fascia inte bra blir vi stela och kan uppleva mer smärta i kroppen. Spänningar, kramper, inflammation, trötthet, huvudvärk och trögt lymfsystem med svullnad, för att nämna några symptom.” Läs vidare på Lymfsystemet.se

VECKANS FUNDERING:
”Är du högkänslig – och har fått höra att det är något negativt? Det kan faktiskt vara precis tvärtom – en fördel! Högkänslighet kan delas in i tre olika typer, med skärpta sinnen, starkare känslor och känsla för estetik i fokus. Vad passar bäst in på dig?” (Supersinnen?) Kurera.

VECKANS VISDOM:
When you realise that our bodies are part of nature. Meaning they’re perfect, exactly as they are. Patterns in nature. theourspace.

VECKANS TANKESÄTT:
”When life is sweet, say thank you and celebrate!
When life is bitter, say thank you and grow.

VECKANS KLOKA:
It’s all about who stands in the rain with you when they could be dry if they wanted to.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
We want people to like us
If they don’t, we want them to understand us
If they don’t, we want them to know that we already know our own faults.
Letting People Be Wrong About You. ”Since everyone’s idea about what is “right” can be radically different, first you need to get in touch with, and be clear about, what’s important to you. What are your likes and dislikes, your preferences, and your dreams and goals? Once you’re clear about that, then you have to let other people have their thoughts about those things and let them be wrong about you. You’re going to need to be okay with people thinking you’re crazy, selfish, too bold, too independent, or just not being or behaving in a way that they agree with.” cpamoms.

VECKANS KÄNSLA:
You can’t worry what other people think! I mean, have you met other people?

Dagens låt: Ed Sheeran – Collide

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.