Trevlig helg / fredagslistan / sömn

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Inget hinder är för litet! Fram med lekfullheten. När slutade du hoppa och klättra? Börja igen. TANTPARKOUR är för alla! Ha kul! Kom igen! / tantparkour
”Under sina promenader började hon nu klättra upp på stenar, balansera på stockar och ta avstickare från den vanliga vägen till jobbet. En viktig del var att släppa taget om det pinsamma och ta fram lekfullheten.” MåBra.

VECKANS TV:
Sanditon. ”Dramatisering av Jane Austens sista, ej färdigställda, roman. Livliga och impulsiva Charlotte Heywood stiftar bekantskap med familjen Parker, och följer med dem till Sanditon, en semesterort vid havet som håller på att förändras dramatiskt.” SVT play.

VECKANS SKRATT:
*Killar! “It is only when mosquito land on your balls that you realize there is a way to solve problems without using violence.” – Confucius
*I love you! – jajja hoo” Kolla här: kidsfam8

VECKANS TÅRÖGDA:
”Att vara vuxen handlar om att hela tiden säga – Låt oss hitta på något snart! till sina vänner …och så har det plötsligt gått 6 månader.” thetypicaljag_se

VECKANS MILJÖ:
”Finns det en risk för att folk slutar bry sig om de här frågorna som ni vill lyfta och istället blir irriterade på er organisation? – Personligen så ser jag hellre att jag är hatad av en liten grupp människor just nu än att vara hatad av en hel generation framöver när jag stått bredvid och sett hur deras framtid går i spillror.” …! SVT.

VECKANS ORD:
”Huliganism kallas våld från supportergrupper med anknytning till sportevenemang, oftast i ett lands högre divisioner i en lagsport eller vid internationella lagsportevenemang.” Wikipedia.

VECKANS SÄMSTA:
Huliganer. ”Killar och män som fullständigt hänsynslöst riskerar att skada spelare och besökare. Som tänder eld på arenan, som kastar in bengaler på plan och som försöker ta sig in på plan. Ja självklart ska samhället agera på det. Kraftfullt. Sen att vi tycker att det är rimligt att så stor kostnad av vårt allmänna ska gå till herrfotbollens matcher för att vi någonstans har samtyckt till att våld och eld är en del av det, ja det behöver vi också agera på. Och ja. Vi har samtyckt. Annars hade bengaler rivits ur händerna eller släckts med vatten, och alla som maskerat sig hade fått gå från arenan och besöksförbuden hade använts flitigt.” / Nina Rung. …Det krävs mycket resurser och poliser och skattepengar. Varför inte låta klubbarna betala för polisinsatsen när sådan krävs. Läs hela här: ninarungs

VECKANS POLITIK:
”Koldioxidutsläppen fortsätter att öka och jorden går mot 2,7 graders uppvärmning vid seklets slut. …”Precis som för djur och växter finns enligt forskarna en naturlig nisch där människor trivs och samhällen blomstrar. Flest människor lever där snittemperaturen är dels omkring 13 grader och dels omkring 27 grader. Men mycket få har levt i områden där snittemperaturen legat över 29 grader. Blir det varmare blir det svårt att odla och arbeta, och människor lever kortare.” SVT.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Vilda djur anses vara smittkällan för åtminstone 70 procent av alla sjukdomar som sprids mellan djur och människor. De vilda djur som finns på de här marknaderna har utsatts för fruktansvärda grymheter. Från att de fångas in i naturen, via påfrestande transporter till brutal slakt eller att de tvingas leva resten av sina liv i fångenskap. Många djur dör eller blir sjuka av de påfrestningar de utsätts för i den här brutala handeln.” LÄS här via.tt.se

VECKANS FEMINISM:
Lite om mäns livmodersavund…! 🙂 t ex hur man i ”dagligt tal” säger att först var du en spermie… när det ju i själva verket är ägget som har funnit längst. Som om en spermie var en hel person som bara behövde någonstans att växa. / Fanny.

VECKANS LÄRDOM:
”Att kritisera skönhetsindustrin är inte kritik mot enskilda kvinnor. ”Vi behöver se det som ett politiskt problem och inte personliga val. Men kritiken mot skönhetsindustrin är ju i princip död som feministisk fråga.” …”många skiljer inte på personlig kritik och kritik av själva fenomenet.” …Går inte med på idén att smink och krämer är ett normalt ”intresse” för kvinnor. Läs hos Fanny.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Benskörhet hos kvinnor ökar efter klimakteriet och magnesium spelar en nyckelroll för normal benhälsa. Holistic

VECKANS HÄLSA:
”För att vi ska känna oss utvilade och pigga behöver vi få tillräckligt mycket både REM-sömn och djupsömn. Därför är det viktigt att gå igenom ett antal fulländade sömncykler så hjärnan hinner gå igenom all stadier. Varje cykel är ca 90 minuter och vi går oftast igenom 4-6 cykler per natt. För att underlätta för kroppen att ostört kunna fullfölja dessa cykler är det viktigt att tänka på att det bör vara mörkt, svalt och tyst i sovrummet.” Optimal Balans.
”Sömnen – en grundförutsättning för hälsa och välmående. God sömn motverkar stress och är nödvändigt för din återhämtning. Motivation.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Creative people need time to sit around and do nothing.

VECKANS TANKESÄTT:
”The difference between happy and unhappy couples is the balance between positive and negative interactions during conflict. There is a very specific ratio that makes love last. That ”magic ratio” is 5 to 1. This means that for every negative interaction during conflict, a stable and happy marriage has five (or more) positive interactions.” / Jessica.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Ett öppet och generöst sinne. Lyckliga par behandlar varandra som bästa vänner. Hjälp din partner att bli starkare och att känna sig sedd, trygg, förstådd och älskad.

VECKANS CITAT:
”Ingen relation är perfekt – det är HUR två personer hanterar det som inte är perfekt som gör en relation perfekt.” ur boken Lyckliga relationer av Stefan Ekberg

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”When someone is gentle and soft and respects you consistently, that’s when your nervous system starts healing. That’s why some have that special glow when they’re being loved right in a relationship. It’s not not the love, it’s not the good sex – it is the emotional safety.” third_eye_thirst

VECKANS VISDOM:
So much of what we call abnormality in this culture is actually normal responses to an abnormal culture! The abnormality does not reside in the pathology of individuals, but in the very culture that drives people into suffering and dysfunction.” — Gabor Maté
Trauma is not what happens to you. Trauma is what happens inside you, as a result of what happens to you.” — Gabor Maté. The wisdom of trauma.

VECKANS INSIKT:
”People who listen without judgement should be protected at all costs.” / case.kenny

VECKANS FUNDERING:
How introverts make friends: They don’t.
An extrovert found them, liked them and adopted them.

VECKANS TANKE:
”She wants a boy to look a her while she is smiling with friends and doing stupid things and she wants him to think Damn, I love that girl!

VECKANS KÄNSLA:
I hope you attract someone who speaks your soul’s language, so you don’t spend an eternity translating your soul. / selfcarewithwall

Dagens låt: James Bay – Wild Love (acoustic)

4 kommentarer

  1. Läser om tantparkour och tänker på hur jag tar mig till bussen på morgonen. Jag går förbi ett parkområde och på gångstigen ligger det små minikottar och såna där som liksom flärper upp sig, inte ekollonhattar, utan nåt annat (kan för mitt liv inte komma på vad det är för slags träd och har googlat som en galning men hittar inte). Nåja, spelar ingen roll vad de heter, jag kan bara inte gå förbi utan att trampa på dem. Det låter knastrigt. Tokigt, jag vet, men jag kan inte låta bli. Som när man var liten och trampade på snöbär. 🙂 Men nu när jag läste om tantparkour så kan jag inte låta bli att tänka på att det måste se helt galet ut, där jag går på väg till bussen, klädd för jobbdag med datorväska under armen, hoppandes på kottar. Jisses… 🙂 Trevlig helg på dig!

    1. Det låter ju helt underbart! Fortsätt att leka. Kan det vara al-kottar?
      Och visst är det kul med vattenpölar med tunn is på också 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.