Trevlig helg / fredagslistan / skyddsnät

Trevlig helg
Bild: https://quozio.com/

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”My toxic trait is telling people I’m down for anything when in reality I mean not after 8 pm, food should be involved, and it also depends on the weather, the parking situation, and how tired I am.” 🙂 …and do I have to look cute? / Tiffany

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
mytherapistsays

VECKANS TANKESÄTT:
Förändringar som påverkar mitt mående på jobbet, min energi på jobbet och på fritiden, mitt självförtroende, min ekonomi, relationerna på och utanför jobbet. Ett verktyg du kan använda kallas för livshjulet. Vägen till förändring. Läs mer här AstridDagmar.

VECKANS TV:
Jills Veranda!

VECKANS SÄMSTA:
”Pappans förklaring till mordet: Orkade inte vårdnadstvisten.” Tintins pappa dödar hellre sin son än att låta mamman få ta hand om honom? – Det är obegripligt att barn fortsatt döms till tvångsumgänge i Sverige 2023. TV4.

VECKANS UTROPSTECKEN:
”En förälder som är dömd för upprepat våld eller allvarligt våld mot barnet eller närstående till barnet ska förlora vårdnaden om barnet! Umgänge ska aldrig ske då en förälder är dömd för våld mot barnet eller närstående till barnet. Umgänge ska aldrig ske då förälder och barn är placerade på skyddat boende, eller har andra skyddsinsatser från samhället. Domstolar ska ha meddelandeplikt och själva behöva tala om för barnet att de dömer till tvångsumgänge.” Unizonjourer.

VECKANS RADIO:
Killar! Visa lite genuint jävla intresse once in a while! Intressera er för vem tjejen är! Inte bara ”Låta henne prata” utan ställ följdfrågor. Lyssna på Linnéa Wikblad morgonpassetip3

VECKANS POLITIK:
”Matkedjornas prissänkningar och hushållens jakt på billiga varor hotar svenskt jordbruk, enligt LRF. Jakten på lågpris, som påhejas av politiker, kan göra att vi tappar det vi har byggt upp långsiktigt. Sveriges bönder har under lång tid byggt mervärden i svenska produkter – med låg antibiotikaanvändning, hög djuromsorg, stort hänsynstagande till miljön och klimatsmart produktion. Det kortsiktiga perspektivet drabbar vårt långsiktiga arbete.” Sydöstran.

VECKANS SAMHÄLLE:
”För de allra flesta ligger fattigdomen ett krisår, en sjukskrivning eller en skilsmässa bort. Livet är så skört och ingen människa kan vara helt säker. Man kan inte planera för allting. Saker kan hända snabbare än vad du tror. Det går inte att förutse eller skydda sig från allt dåligt som kan hända i livet. Det finns inga garantier med varken partner, fast anställning eller tryggt boende. Vi behöver ett samhälle som stöttar! ”Den ökande psykiska ohälsan är ett mått på hur ett samhälle mår. I Sverige har vi nedmonterat skyddsnäten i samhället i många år. Ett otryggt samhälle ger en olycklig och osäker människa.” Fanny inkl kommentarer.

VECKANS ORD:
”Det finns ett psykologiskt begrepp för denna mekanism ”det fundamentala attributionsfelet”, när andra människor hamnar i olycka förklarar de flesta det med att de har gjort fel val eller på annat sätt agerat dåligt, men om man själv hamnar i olycka beror det på otur eller andra olyckliga omständigheter man inte kunde påverka.” Fanny inkl kommentarer.

VECKANS KUNSKAP:
Selektiv perception är en psykologisk term som beskriver hur vår hjärna stänger ute saker från vårt medvetande som inte passar vår invanda föreställningsram – ”Vi ser det vi vill se och hör det vi vill höra”. Viktiga faktorer som styr denna tolkningsprocess är våra personliga erfarenheter, vårt humör och vår livssituation. Därför varierar uppfattningen av situationer olika från person till person.” Wikipedia

VECKANS INSIKT:
Man har redan bestämt sig för vem som är den skyldige och så formar man bevisen efter den tanken istället för tvärtom.” Bekräftelsebias, eller konfirmeringsbias, är starkt förankrat i oss och det innebär ett selektivt tänkande där vi tenderar att lägga märke till det som bekräftar de egna övertygelserna.”…
”Vi organiserar informationen på ett sätt där vi inte falsifierar vår uppfattning, alltså vi prövar inte hur sanningsenlig vår uppfattning är. Istället söker vi bara mer stöd för den. Med detta så djupt inrotat i oss och med ett internet där vi kan skräddarsy den information vi vill ha, har vi nått en punkt i samhällsdebatten där positionerna ofta är låsta och man vägrar ge efter även om man konfronteras med fakta och goda vetenskapliga belägg.”…
”Detta tankefel har blivit ännu tydligare i och med att vi kan välja och vraka bland information och källor på internet och sociala medier. Och de här källorna är som vi vet inte alltid pålitliga eller neutrala. Vi håller oss dessutom i våra så kallade filterbubblor på nätet där våra uppfattningar får uppbackning från likasinnade, så kallade ekokammare. Som en följd av detta polariseras vi allt mer. Vi samtalar inom grupperna men mellan grupperna sker inga diskussioner – förrän man drabbar samman i någon diskussion på nätet.”…
Därför kan du aldrig vinna en debatt längre – vi väljer vår egen sanning och struntar i motargumenten. Läs hela! Denna artikel finns på YLE.

VECKANS FEMINISM:
”Vi får aldrig möjligheten att betraktas som människor bortom hur vi ser ut. Vi får aldrig möjligheten att uppskattas enbart för vår kompetens, vår personlighet eller våra förmågor. På ett eller annat sätt ska utseendet alltid avhandlas, vridas och vändas på. Är hon vacker blir hon misstänkliggjord, är hon ful blir hon borträknad.” Läs hos Fanny.

VECKANS CITAT:
In a world where women are systemically subjugated to men’s violence, it is the responsibility of men, not women, to prove that it’s ”not all men”. And you don’t prove it by convincing women to trust men, you prove it by convincing men not to violate women. / Farida D.

VECKANS KLOKA:
”Reminder: When a man tells you a woman is crazy there’s something she knows about him that he doesn’t want you to believe.” / Kate Kelly via womensrights_news

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Oxytocin är dörröppnaren till hälsa och reproduktion, ett måste för att vi ska FRODAS.” …”när man bryter ner de allra flesta hormonella problem så ser man att det underliggande problemet ofta är brist på trygghet, lugn, fysisk kontakt & njutning, och den samhörighet med andra varelser som varenda levande organism faktiskt behöver känna.” Vulverine.

VECKANS HÄLSA:
”Det är många varor i våra butiker som på olika vis marknadsförs som ”naturliga”. Begreppet har en positiv klang, men vad betyder det egentligen? För mig har det blivit alltmer obegripligt. Är vasslepulver och glukossirap naturligt? Och hur är det med kemiskt tillverkade tillsatser?” Ann Fernholm.

VECKANS LÄRDOM:
There are secret opportunities hidden inside every failure. Girlboss.

VECKANS FUNDERING:
If you’re not careful, your whole life could be: ”I’ll be happy when…”

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Telling someone they can’t be sad because others have it worse, is like saying someone can’t be happy because others have it better.

VECKANS KÄNSLA:
It’s funny how the people that know the least about you always have the most to say.

VECKANS VISDOM:
Att bli kär en passiv handling. Det är något som bara händer, något man inte behöver jobba på. Men det som kommer sedan är att man aktivt måste anstränga sig för att få förhållandet att hålla, och fortsätta att vara bra.

VECKANS TANKE:
Be a good person. But don’t waste time proving it.

Dagens låt: Ellie Goulding – Like a saviour

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.