Trevlig helg / fredagslistan / fyradagarsvecka

Trevlig helg
Bild: Etsy gladyourehereco.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Var din egen bästa vän. Talk to yourself like someone you love.

VECKANS TANKESÄTT:
”Hur ser din viktigaste relation ut – det vill säga den som du har till dig själv? Om du märker att du ofta klankar ner på dig själv, kan det vara nyttigt att inse att du oftast gör ditt bästa och att det går att öva upp självkänslan.” …”Först måste vi inse, att den bild vi har om oss själva är en konstruktion, och att vårt sanna ”jag” är kanske något helt annat.” YLE.

VECKANS GOALS:
world_dance_academy_ på Instagram.

VECKANS TV:
Kungen med två ansikten. Dokumentärserie av Åsa Linderborg.

VECKANS ORD:
Doctorows Enshittification teori förklarad. Plattformar som Facebook är inledningsvis snälla för att locka till sig användare. Sedan utnyttjar de användarna för att gynna annonsörerna. Även de blir med tiden beroende av tjänsten för att överleva. I tredje fasen börjar plattformen ändra sina algoritmer… Användarna börjar tröttna. Läs hela på 24hr.

VECKANS BLOGG-TIPS:
Inte slentrian-uppdatera alla social medier, utan istället skriva långa vettiga inlägg på bloggen. typ. Läs hos Martina Johansson.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Att avbryta en livsuppehållande behandling är lagligt i Sverige, men aktiv dödshjälp förbjudet. I nya boken Den sista friheten förespråkar Inga-Lisa Sangregorio en tredje väg som praktiseras av flera delstater i USA, Oregon-modellen. De som kan komma ifråga är bara psykiskt friska som befinner sig i slutskedet av en dödlig sjukdom som väntas leda till döden inom ett halvårs tid.” Läs vidare här GP.

VECKANS SVÅRA:
”Tycker du som jag, att alla, under vissa omständigheter, borde få samhällets hjälp till en värdig och trygg död, så gör dig hörd. Lex Natthiko, inte mig emot.” …”Natthikos död har blåst nytt liv i debatten om att tillåta dödshjälp. I den här texten används ordet dödshjälp som en övergripande term för sådana åtgärder som syftar till att avsluta en svårt sjuk patients liv på dennes begäran. När dödshjälp sker genom att någon annan än patienten utför den avgörande handling som leder till patientens död benämns det som eutanasi. När patienten själv utför den avgörande handlingen benämns det som assisterat döende. Vi behöver diskutera om lidande på grund av fysisk sjukdom, exempelvis ALS, och psykisk sjukdom ska betraktas på lika eller olika sätt och vilka skälen bakom en eventuell åtskillnad är.” Bör vi ha en Lex Natthiko? NJ.

VECKANS POLITIK:
Ekonomisk stress påverkar oss på samma sätt som annan stress eftersom ”kroppen inte kan se skillnad på den stressen som en fara utgör och en ekonomisk fara”. ”Faktum är ju att ”dålig privatekonomi” (även kallat fattigdom) utgör en grund för ohälsa och det beror nog inte BARA på att folk går omkring och oroar sig utan till exempel på att den som har mindre pengar helt enkelt har mindre tillgång till olika livsförnödenheter som mat, sjukvård, boende osv. Talet om psykisk ohälsa används för att dölja ett samhällsproblem och lasta över det på individen att utveckla olika strategier för ångesthantering.” Läs hela inlägget hos Fanny.

VECKANS CITAT:
”Läste om nån studie nånstans som visade att en femhundring extra utan krav på vart den skulle gå hade lika bra antidepressiv effekt som att höja dosen på vad det nu var för anti-depp de testade. Såklart man blir gladare av att ha råd att ta en fika med en kompis eller vad de nu kunde unna sig.” Angående hur ekonomin påverkar din hälsa. Läst hos Fanny.

VECKANS INSIKT:
Läs om ”trotsåldern” hos Maria Borda! ”Utanför västvärlden är begreppet nästan icke-existerande. Hur kommer det sig?” Maya-mammorna motiverade sin tillåtande attityd med att barnen var för små för att förstå och att det inte var lönt att ställa några krav på dem om att lyda. Psykologerna menade att mayamammorna tycktes ha en större förståelse för barnens kognitiva omognad. I ordet trots ligger nämligen förväntningar om lydnad, och med den inställningen bäddar man för maktkamper.” …”Det är föräldrarna som är trotsiga. Det är ju de som borde ha förmåga och möjlighet att anpassa sig, men de ska PROMPT ha allt på sitt sätt. ”Det är föräldrarna som har tider att passa, i detta samhället som vi har skapat. Vi behöver ge mera utrymme för barnen att ta saker i sin takt. Inte stressa iväg till förskolan. Längre föräldraledighet och större möjligheter till att gå ner i arbetstid när barnen är små.

VECKANS KUNSKAP:
“The industrialist was horrified to find the fisherman lying beside his boat, smoking a pipe. – Why aren’t you fishing?, said the industrialist. – Because I have caught enough fish for the day. – Why don’t you catch some more? – What would I do with them? – Earn more money. Then you could have a motor fixed to your boat and go into deeper waters and catch more fish. That would bring you money to buy nylon nets, so more fish, more money. Soon you would have enough to buy two boats even a fleet of boats. Then you could be rich like me. – What would I do then? – Then you could sit back and enjoy life. – What do you think I’m doing now?”
John Lane, Timeless Simplicity: Creative Living in a Consumer Society

VECKANS LÄRDOM:
”Bättre hälsa, färre sjukskrivningar och goda affärsresultat. Det är resultatet av världens hittills största försök med fyradagarsvecka.” Dagens Arena.
”I ett pilotförsök 4 day week global har anställda fått jobba fyra dagar i veckan, istället för fem, med samma lön. Resultaten av försöket visar att kortare arbetsvecka främjade de anställdas hälsa och välmående. Produktiviteten låg stabilt på samma nivå som tidigare och de flesta företagen redovisar ett bättre affärsresultat. Sjukdagarna minskade.” IDG.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Nästan hälften av alla sjukskrivningar beror på stress. Och det är kvinnor som drabbas hårdast. Läs i Kollega nr 3 sidan 26 e-magasin.

VECKANS FUNDERING:
”Lately, I’ve noticed everybody looks okey until you eventually have a deep conversation with them. And then, you realize that; this is a sad generation of people struggeling to survive through smiling faces and pretty pictures.”

VECKANS TÄNKVÄRDA:
För att förbättra ditt humör. Träna.
För att tänka tydligare. Meditera.
För att förstår världen. Läs.
För att förstå dig själv. Skriv.
För att hjälpa människor. Hjälp dig själv.
För att lära dig snabbare. Ha kul!

VECKANS KÄNSLA:
Blir jag arg så blir andra arga på mig för att jag är arg. För människor som visar känslor stör och är jobbiga… Man ska svälja förtreten, tvingas att tyst acceptera något som retar en och inte visa att man är besviken.

VECKANS VISDOM:
”Genom att berätta och sätta ord på vad du känner växer du extremt mycket som människa. Börja med att fråga dig själv hur du mår för att sedan kunna berätta det för andra. Detta kommer hjälpa dig att lättare ta reda vad du vill, fatta beslut och skilja på vad som gör dig glad, ledsen eller arg. Acceptera att du har känslor, för det har vi alla.” Modette.

VECKANS INSIKT:
Det känns tungt med insikten om att det bara är jag själv som kan göra någonting åt min situation. Ingen annan kan hjälpa mig.

VECKANS TANKE:
Vem kan jag vara mig själv med?

Dagens låt: Alice Cooper – Hell is living without you

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.