Trevlig helg / fredagslistan / pension

Trevlig helg
Bild: Daggkåpa botanica. Emma von Brömssen.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Fina muggar och assietter i grönt. Daggkåpa av Emma von Brömssen.

VECKANS GAG:
En norrman och en pall från Ikea i duschen! 🙂 Ett gott skratt.

VECKANS TV:
Jills veranda på SVT är verkligen bra!
Ikväll ska jag titta på Masked Singer på tv4.

VECKANS SÄMSTA:
Livstid för mord sänkt till sju års fängelse för misshandel. ”En rimlig bedömning, om någon frågar mig. En annan förklaring till att Jeanette inte längre lever än den besinningslösa misshandeln är inte sannolik, för att uttrycka det försiktigt.” Aftonbladet.

VECKANS MILJÖ:
”Tre av fyra av de mest populära skönhetsprodukterna innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller på annat vis kan vara skadliga för hälsan eller miljön visar en ny undersökning.” Sveriges konsumenter 2020.

VECKANS ORD:
”En lista med de 39 mest populära skönhetsprodukterna. Här ingår schampon såväl som hudkrämer och smink. Sedan jämfördes innehållet med samma produkter i 33 andra länder. Produkterna betygsattes från A till C, där C betyder att produkten innehåller en eller flera problematiska ingredienser. Syftet var dels att ta reda på vad det är för ingredienser, dels att granska om det är samma innehåll i alla länder eller om företagen sysslar med så kallad ”dual quality”, alltså att de byter ut ingredienser beroende på var produkten ska säljas.” Att som producent ägna sig åt dual quality kan vara ett sätt att hålla nere produktionskostnaderna. Man byter helt enkelt ut en dyrare ingrediens mot en billigare, vilket betyder att det som ser ut att vara exakt samma produkt kan vara väldigt olika i realiteten.” Sveriges konsumenter.

VECKANS SAMHÄLLE:
Om pensionsåldern (ang. protesterna i Frankrike.)
”Förr var man övertygad om att vi skulle jobba mindre och mindre i framtiden, istället har det blivit tvärtom, vi jobbar mer och mer. För vem? Inte är det för vårt eget välbefinnande i alla fall. Att vi fortfarande har 40 timmars arbetsvecka är mkt märkligt, det utformades när männen jobbade och kvinnor var hemma och tog hand om hemmet. 6 timmars arbetsdag eller 4 dagars arbetsvecka borde vara infört för länge sen”…!
”Pension vid närmare 70 fungerar kanske om man har ett lugnt skrivbordsjobb (hur många sådana finns?). Men alla vi som har fysiskt krävande arbeten?” Nej, det är inte bara att omskola sig. Alla kan inte ha arbeten framför en skärm.”
”Fast vi lever ju längre. Vi har inte råd att ge pension till folk i 30 år. Då måste vi betala ännu mer i skatt.”?
”Visst vi blir äldre, men blir vi friskare? Sedan finns en rad aspekter att ta hänsyn till, yrke, arbetsmiljö, hälsa.”
”Jag kommer aldrig lyckas spara ihop till min pension”…
”Jag har inget emot högre pensionsålder men ett hållbart arbetsliv är ju en förutsättning för alla då. Hellre 30 timmars arbetsdag som kan sänkas gradvis med åldern, liksom anpassade arbetsuppgifter när det gäller fysiskt tunga arbeten. Känns mer orimligt att 35-åringar ska jobba heltid med småbarn än att 65-åringar jobbar t ex 25 h/vecka.” Läs hos Fanny.

VECKANS POLITIK:
”Saker man borde hålla ögonen på: Höjning av pensionsåldern. Ökad förståelse/acceptans att värdigt avsluta sitt liv (som i Schweiz). Ökad produktivitet men noll ändring av arbetstid. Ökade ekonomiska klyftor. Medellivslängden och förmåga att smärtfritt njuta av äldre dagar är väldigt beroende av klass och kön.” / Emelie. Läst hos Fanny.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Vi har aldrig tidigare i världshistorien varit så ensamma som vi är idag, och samtidigt haft så många krav på oss, som vi har idag. Det är inte så här det ska vara, det är inte så här vi människor är skapade för att leva. ”Genom historien har människor alltid levt i grupper, storfamiljer och stammar. Föräldraskapet har varit en kollektiv syssla, det har alltid funnits många nära som barnet kan ty sig till.” Föräldraskap genom historien och jorden runt. Om ensamhet / Maria Borda.

VECKANS INSIKT:
Historien om den kloka bonden. ”Kanske, kanske inte”. Bonden tror inte på den sorters tankar som bestämmer om det som händer i livet är bra eller dåligt. Att hålla lite lösare på de övertygelserna är både en frihet och ett tecken på visdom.” Jag kan ha fel / Natthiko.

VECKANS KUNSKAP:
”276 gånger har pastorn Jim Brazzil i Texas suttit i dödens väntrum. Han har lyssnat på bekännelser i elfte timmen – den dödsdömdas sista stund, när allt väller upp och man måste berätta.” En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet. Bok av Carina Bergfeldt.

VECKANS FEMINISM:
”Kvinnohat= kvinnor mördas, våldtas, misshandlas, tjänar över en månadslön mindre än män per år, skammas för sin kropp till den grad att hon lägger sig på operationsbordet etc. Manshat= tala öppet om normerna som förtrycker kvinnor utan att ursäkta förtryckaren.” …Eller? inlägg hos Fanny.

VECKANS LÄRDOM:
”Samhället skulle vara bättre om kvinnor styrde. Inte en enskilt kvinna i en mansdominerad politik, utan om samhället var utformat av kvinnor. Detta på grund av kvinnors plats i reproduktionen. En kvinnocentrerad politik skulle ta större hänsyn till skapandet av mänskligt liv och värna detta högre.” Fanny.

VECKANS HÄLSA:
Därför kan du vara extra trött och deppig när våren kommer. Ta ytterligare en kur med D-vitaminer i mars-april. Kurera.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
People are not addicted to alcohol or drugs, they are addicted to escaping reality…

VECKANS CITAT:
As you get older, you can feel the difference between people who love you and those who care at their own convenience.

VECKANS VISDOM:
Open-minded people don’t care to be right, they care to understand. There’s never a right or wrong answer. Everything is about understanding.

VECKANS INSIKT:
You can’t be best friends with everyone, but you can: notice everyone, be friendly to everyone, make room for everyone, root for everyone, empathize with everyone. (i ett klassrum eller på en arbetsplats.)

VECKANS TANKE:
Beautiful souls recognize beautiful souls. Keep being genuine. Your people will find you.

Dagens låt: Jill Johnson, Ola Salo – Rhinestone Cowboy

1 kommentar

  1. Ja pension känns allt mer som en utopi… Jag får väl tänka att jag haft lyxen att kunnat plugga i många år och göra saker genom det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.