Trevlig helg / fredagslistan / snippa

Trevlig helg
Bild: Quozio.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Sometimes a nice comment is all people need to hear. It really can make someones day. Law of light.

VECKANS HIMMEL:
”Det ovanliga är inte att man kan se Venus och Jupiter på himlen, utan att man kan se dem samtidigt som ett par.” GP.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Harrison in Australia Just trying to make you smile.
Well I’m cutting onions…

VECKANS FUNDERING:
Det som får mig att bli tårögd är när folk är snälla och osjälviska. Händer det så sällan? Är det för att det känns så ovanligt nu för tiden?

VECKANS MILJÖ:
Varför är våtmarker viktiga? Andelen våtmark i Sverige har minskat kraftigt. (Syftet med att torrlägga våtmark var ofta att skapa jordbruksmark eller att öka produktionen i skogen). När våtmarker försvinner ökar utsläppen av växthusgaser, grundvattenbildningen minskar, och den biologiska mångfalden utarmas. När våtmarker torrlades försvann mycket vatten från landskapet. Det har i sin tur inneburit att viktiga funktioner som vattenreglering och vattenrening försvann. Utsläpp av växthusgaser och minskad biologisk mångfald är andra konsekvenser.” Naturskyddsföreningen.

VECKANS POLITIK:
”En av de saker som stör mig mest med den så kallade Snippa-domen och även hur ett av hovrättsråden sedan raljerar kring vad ”gemene man” som inte är jurister tycker om deras arbete, är att detta går ut över alla som arbetar inom svenskt rättsväsende. Hovrätten för Västra Sverige har orsakat enorm skada på allmänhetens förtroende för rättsväsendet.”/ Katarina Wennstam.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Vårt rättsväsende bygger helt och hållet på att samhällets medborgare har förtroende för det. Att vi litar på att det är välutbildade och vettiga representanter för allmänheten, men som också är väl bevandrade i de juridiska texterna, som sitter i olika rättsinstanser. Eller för den delen att de kan grundläggande kvinnlig anatomi. Om vi – det vill säga vanligt folk, icke-jurister – tappar förtroendet för hur rättsväsendet tillämpar våra lagar så är det extremt allvarligt. Det får till följd att brottsutsatta inte vågar eller anser det mödan värt att anmäla, något vi vet är ett särskilt stort problem med just sexualbrott. Det här är helt enkelt inte acceptabelt. Domstolar har inte råd att skämma ut sig på det här sättet. Ni behöver vårt, allmänhetens, förtroende. Utan det är ni ingenting.” / Katarina Wennstam.

VECKANS ORD:
Snippa. Det kvinnliga könsorganet. Snippan är ett sammanfattande begrepp av vulva, slida, inre och yttre blygdläppar. Den ska ingen röra utan tillåtelse.

VECKANS FEMINISM:
”Jag är så ledsen för den 10-åriga flickan som gör allt rätt. Berättar. Berättar igen. Vågar. Orkar. Gör det alla alltid hoppas att utsatta ska palla med. Hon är trovärdig. Hennes berättelse stöds av andra. Och så får hon veta att valet av ord är anledningen till att förövaren frikänns. Ett ord som precis alla av oss använder.” barnrättsexpert Nina Rungs.

VECKANS CITAT:
”Vi lär våra döttrar stopp min kropp, men hur ska vi förklara vårt rättsväsende? Det ställs krav på att domen ska tas upp i Högsta domstolen, men också på att det införs en nationell utbildning i barnpsykologi och offerpsykologi för rättsväsendet. Något måste göras för att Sverige ska kännas mer rättssäkert för flickor och oss kvinnor. jagvetvadensnippaär och snippaorättvisan.” Aftonbladet.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
prickenrosa och fannyarsinoe och katarinawennstam och ninarungs.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Det är så viktigt att frågan kring hur vården ser ut för kvinnor lyfts, för det är så många som inte blir sedda, hörda eller hjälpta av vården och förändring behöver ske. …”De frågor vi får visar också lika mycket på hur eftersatt forskning inom kvinnohälsa är och hur det speglas i vård och behandlingar då kunskap rent av saknas. …”Det vi kan göra är att hänvisa till läsning och forskning, samt kvinnors upplevelser, som skulle kunna vara relevant utifrån personens frågor. Och vi kan lyssna, uppmuntra och stötta som medmänniskor, och försöka få personen att känna sig mindre ensam genom att lyfta igenkänning och kvinnors erfarenheter.” Läs här: women.sync

VECKANS HÄLSA:
Ashwaganda – örten som kan ge hormonell balans och bättre sömn.

VECKANS LÄRDOM:
What is Conversational Narcissism? In simple words, conversational narcissism is turning the direction of conversation towards self. It is that feeling when we can not wait for the other person to stop talking so that we can jump in. Conversational narcissism often subtly takes form wherein we might pretend we are listening but in the back of our head, we are just preparing our answers or statements to throw further in the conversation.
While giving a shift response to an individual we divert the conversation to ourselves (often unintentionally). We shift to topics that center around us and provide information for the same.
Example of Shift Response:
Mr. X: I can’t sleep these days.
Mr. Y: Oh I have not been sleeping well for months now.
Example of Support Response:
Mr. X: I am unable to sleep these days.
Mr. Y: What happened? Is something bothering you?
Unlike shift response, support response allows you to make an effort to focus your attention on what the other person has to say, allowing you to seek information and understand the other person better. Here you encourage an individual to tell their story. The phrases you use here show that you are interested in their conversation and listening to the same.
Neutralize the shift response to support response. Sometimes sharing your life experience with the other person is good. But to make sure that you do not shift the communication completely to yourself, direct it back to the person. calmsage.

VECKANS TANKESÄTT:
Consistency is harder when no one is clapping for you. You must be your own number one hype woman during those times. Become your biggest fan.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
People are not addicted to alcohol or drugs, they are addicted to escaping reality…
People do not die from suicide, they die from sadness…

VECKANS VISDOM:
It’s all about who stands in the rain with you when they could be dry if they wanted to.

VECKANS TANKE:
”Watch carefully the magic, that occurs when you give a person enough comfort to just be themselves.”

Dagens låt: Håkan Hellström – Den här gången är det på riktigt

4 kommentarer

    1. Det kan vara var som helst. Jag blev tårögd i trafiken en gång när någon släppte fram mig. Det behövs inte så mycket när man är i klimakteriet? 🙂 Mest syftade jag på mitt instagram-tips ovanför.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.