Trevlig helg / fredagslistan / provocerande

Trevlig helg
Bild: Cally Jane studio.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
You glow differently when your confidence is fueled by belief in yourself instead of validation from others.

VECKANS FUNDERING:
Denna veckan var det mycket svårare att tippa mello-låtarna. Jag gillar alla!

VECKANS TV:
Colin from accounts på SVT play.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
strongwomen.vibes

VECKANS ORD:
Polarisering. Finns det bara svart och vit att välja på och inga gråskalor? ”Är det så att alla människor brukar dela in alla människor i binära motsatspar. Att använda kategorier torde vara både språkligt och neurologiskt nödvändigt. Vi kan förhålla oss kritiska till dem, och nyansera våra resonemang. Hålla oss medvetna om att de utgör något som vi människor skapar och återskapar. Detta gäller både de kategorier som vi själva använder och de som vi möter i andra människors tänkande och retorik.”
Måste vi alltid välja sida? – om hur polarisering är invävt i vår kultur. Humanisten.

VECKANS MILJÖ:
”Om världens resurser vore helt rättvist fördelade skulle en textilarbetare i Bangladesh inte vara fattig, och då skulle jag inte heller anses rik i jämförelse. Jag har ofta hört argumentet att om vi slutar shoppa så stannar världen. Det vill säga – då förlorar miljoner människor sina jobb. Borde inte vår insats istället vara att pressa på för förändring, istället för att låta våra pengar hålla denna slavindustri rullande?” Läs mera om fast fashion hos Maria Soxbo.

VECKANS CITAT:
Wearing unbranded and cheap clothes does not mean that you are poor. Remember you have a family to feed, not a community to impress.

VECKANS FEMINISM:
Att inte bry sig om hur man ser ut är det mest provocerande en kvinna kan göra. Låt det sjunka in. Tänk om vi kvinnor sket lite mer i hur vi såg ut & fokuserade på annat istället? Vilken kraft & tid som skulle frigöras. För att inte tala om all business som skulle gå i konken. Men det är svårt att strunta i sitt yttre som kvinna för samhället ser till att vi ”rättar oss i ledet”. Vi får höra att vi ser trötta ut utan smink & att vårt naturliga kroppshår är ofräscht.” Läs hela hos Fi Lindfors.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Användandet av p-piller leder till att kvinnor tenderar att välja ”fel” män. Det naturliga partnervalet mellan människor har länge varit omdiskuterat och frågan om feromoner finns även hos oss har varit i ständig debatt i forskarvärlden. Forskning har visat att baserat på dofter, så föredrar heterosexuella kvinnor män med gener som är mer olika dem själva. En mångfald av gener är alltså en förutsättning för att göra ultimata partnerval.” Intressant ämne. Läs mera här pdf.

VECKANS HÄLSA:
”Det är inget ingrepp, diet, träningsprogram eller pryl jag promotar – det är en filosofi. Det är kunskap. Medvetenhet. Rätten att förstå din kropp så att DU kan agera utifrån dina värderingar och behov. Jag vill sprida visdomen i att vi inte kan argumentera emot, utan måste jobba med våra kroppar. Jag förespråkar en realistisk, kärleksfull och konstruktiv approach till vår natur.” Läs Vulverine.

VECKANS CITAT:
”Ska man arbeta ”evidensbaserat” bör man ha klart för sig att sanningen finns just i nyanserna, i ett sammelsurium av fakta som interagerar. Saker vi inte räknat med händer när vi applicerar vetenskapens korn av sanning i levande, unika kontexter. Att hävda att konventionell medicin alltid har ”rätt” är otroligt arrogant och faktiskt ovetenskapligt, för med ”vetenskaplig metod” behöver vi bevisligen några hundra år till för att förstå alla korsreaktioner i det nät som är liv på jorden.” Läs hela hos Vulverine.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”I sekulära länder som Sverige behandlar man ”evidens” som budord och ger högt uppsatta doktorer stor makt, som om de vore de enda värdiga tolkarna av den heliga skriften – studierna. Men det finns ingen docent som kan sammanfatta och kanalisera all vetenskap i världen, än mindre förstå den. Den vetenskapliga sanningen kan liknas vid ett ”Allsmäktigt vetande”, en oändlig, ouppnåelig kunskap som ingen människa ensam har access till, lika lite som Påven personligen förstår Gud. Däremot finns det alltid hängivna, ärelystna personligheter som är duktiga på att aggressivt hävda sig vara bättre än andra på att tolka vetenskapen, och som i egenskap av sin titel blir upplyfta och dyrkade.” Läs hela hos Vulverine.

VECKANS VISDOM:
Open-minded people don’t care to be right, they care to understand. There’s never a right or wrong answer. Everything is about understanding.

VECKANS LÄRDOM:
Some people will never ask for your side of the story because the side that they heard fits the description of how they want to feel about you. Some people aren’t interested in the truth.

VECKANS TANKE:
Bra med bloggen att jag får prata till punkt. Dåligt med bloggen att alla har slutat att lyssna.

Dagens låt: Lizzo – Good as hell

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.