Trevlig helg / fredagslistan / flow

Bild: 35photo.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
LesMills är ett av branschens största utbildningsföretag inom gruppträning, grundat 1968 av Leslie Mills. LesMills erbjuder framför allt olika förkoreograferade träningsprogram. Leslie (”Les”) Roy Mills, född 1934 i Auckland, är en pensionerad nyzeeländsk idrottare, som bland annat tävlade i kulstötning, diskuskast och tyngdlyftning.

VECKANS GAG:
The way these cars approach an extremely tight turn.
Convertible car. 🙂

VECKANS TV:
”Anders Hansen, överläkare och programledare för ”Din hjärna”, har tre handfasta tips för att lättare få flow. Till att börja med bör man utföra en uppgift som är svår, men som man ändå behärskar. Flow är ett tillstånd mellan att något är för lätt och ångest att det är för svårt, säger han. Dessutom blir det lättare om man plockar bort möjliga distraktioner och ser till att ha sovit och ätit ordentligt. Sömnbrist och hunger dödar flow. Trots att produktiviteten ökar för de flesta så minskar hjärnaktiviteten. Anders Hansen reder ut exakt vad det är som händer i hjärnan när vi hamnar i detta tillstånd.” SVTnyheter. Se mer i avsnittet Kreativitet på SVTplay.

VECKANS TANKESÄTT:
Brukar du meditera eller utöva mindfulness? Då är det stor chans att din hjärna skapar ett unikt samarbete mellan nätverk som annars är varandras motsatser: fokus-systemet (Executive Network) och dagdrömmar-systemet (Default Mode Network). Läs vidare om mindfulness, fokuserad tankevandring Agneta Lagercrantz.

VECKANS ORD:
”Det finns ingen vedertagen statsvetenskaplig definition enligt vilken det räcker med att ett lands regering är folkvald för att det ska vara en demokrati. Till de mer minimala definitionerna hör Joseph Schumpeters förslag (från 1942) att en demokrati är en institution där individer får makten i öppen konkurrens om folkets röster. Men en regering kan mycket väl vara folkvald utan sådan öppen konkurrens – till exempel genom att man fängslat eller förbjudit de politiska motståndarna (vilket skett i Turkiet).” …Den beredvillighet att urholka begreppet demokrati som såväl svenska politiker som opinionsbildare nu uppvisar, riskerar att försvaga demokratin både i Sverige och i världen. Läs vidare här Sydsvenskan.
Yttrandefrihet av vårt snitt kan vara mycket svår att förklara i stora delar av världen.” Sverige-hatet kan bli livsfarligt. Läs här Expressen.

VECKANS SÄMSTA:
”En ny tendens är att hälften av de som grips är under 18 år. Enligt Aftonbladet uppgifter är det barn på 13, 14, 15 år som gripits med automatvapen. Många blir hänsynslöst utnyttjade av de här kriminella individerna, inlurade i det här och kanske också tvingade. …Det är 14-åringar som har skarpladdade vapen och är beredda att döda. Samtidigt går ledarfigurer i gängkrigen fria utomlands.” Läs mera i Aftonbladet.

VECKANS DEBATT:
”Gängkriminaliteten – vår tids hydra. Att gängkriminaliteten måste bekämpas är nog alla överens om. Men visst är det märkligt att ingen verkar vara intresserad av att bekämpa själva roten till det onda, nämligen det ökande narkotikabruket. Det här måste även alla så kallade partyknarkare få klart för sig. …”Om polisen griper en gängledare kommer det genast fram nya för att ta ledarens plats, så länge narkotikahanteringen är en lukrativ verksamhet. Det är som sagans hydra. Om man högg av ett huvud växte det genast ut två nya i stället. Sluta att mata hydran!” Läs hela artikeln.

VECKANS KUNSKAP:
”Den lerneiska hydran är ett mytologiskt monster som lurar i träsk eller andra vattenrika områden. Hydran var en grotesk varelse med minst åtta huvuden varav det mellersta sades vara odödligt. För varje huvud som höggs av växte dessutom två nya ut. Dess andedräkt var förgiftad och spred död runt omkring sig.” (Det var Herakles som till sist lyckades dräpa den i ett av sina stordåd). Wikipedia.

VECKANS MILJÖ:
”De allt ljusare nätterna är en direkt effekt av ökade ljusföroreningar från växande städer. Den här ljustrenden drabbar många djurarter. Djur och insekter luras av det artificiella ljuset och tappar sin navigationsförmåga.
I människosläktets gryning då inget artificiellt ljus fanns kunde man under månfria nätter se upptill 5000 stjärnor på himlen. Men det är svårt att uppleva idag.”
Många människor är ute på natten, t ex nattjobb, och vill komma hem säkert. Så vi vill ju ha lite lampor tända på natten, men det behövs kanske tänt inte så mycket som vi har. Gult ljus är bättre än vitt. Läs mera om vad man kan göra åt ljusföroreningar här.” SVT.

VECKANS FUNDERING:
Människan tillber olika gudar som inte finns. Vår jord finns, men den förstör vi på flera olika sätt.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Först handlar det handlar om barns rättigheter. Därefter att kvinnor ska skyddas från sina förövare. Män ska, precis som kvinnor, uppfylla kraven som förälder för att få umgås med sitt barn. Alltså att inte göra barnet illa psykiskt eller fysiskt. Rätten till umgänge – på bekostnad av barnen. Läs hos Krickelin.

VECKANS FEMINISM:
Man måste inte förlåta för att kunna gå vidare. Man kan gå vidare för sin egen skull genom acceptans, man behöver inte ge förlåtelse till förövaren. Läs mera om metoo och förlåtelse som tvång hos Fanny.

VECKANS CITAT:
Kom ihåg: Kvinnor förtrycks inte för att män inte behöver oss, utan för de behöver oss för mycket för att våga ge oss frihet. / Fanny.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Ska vi ha så lite mens som möjligt? Sliter mens på kroppen? Ska så unga som 10-åringar börja med p-piller? Ska verkligen unga friska tjejer uppmanas till att ta en medicin utan individuell bedömning först? ”Grejen är inte att preventivmedel i sig är ont. Det är föresatsen att det är bättre för kvinnor att konstant gå på hormonpåverkande, biverkningstyngda läkemedel än att ha sina egna kroppsfunktioner som är problemet.” Läs hela detta viktiga inlägg hos Vulverine.

VECKANS HÄLSA:
”Antibiotikaresistens är ett av framtidens absolut största hot mot människors hälsa har bl.a. WHO slagit fast. Antibiotikaresistens kallas ibland för den tysta pandemin – en smitta som breder ut sig utan att vi egentligen har koll på omfattningen eller allvaret.” …”MRSA är antibiotikaresistenta bakterier som orsakar så kallad sjukhussjuka. Det är en resistent stafylokockbakterie som finns på huden och på slemhinnor.” …Probiotika, dvs tillskott av levande mikroorganismer, kan vara ett sätt att komplettera eller ersätta antibiotika.” Läs mera om detta hos 4health.

VECKANS CITAT:
“People don’t want to hear your opinion, they want to hear their opinion, coming out of your mouth”

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Exercise not only changes your body. It changes your mind, your attitude and your mood.

VECKANS KÄNSLA:
Mina vänner har blivit till minnen. Minnen som finns i dagböcker och i fotoalbum. Jag saknar dem.

VECKANS TANKE:
I can buy myself flowers
Write my name in the sand
Talk to myself for hours
Say things you don’t understand
I can take myself dancing
And I can hold my own hand
Yeah, I can love me better than you can.

Dagens låt: Miley Cyrus – Flowers
(och Bruno Mars – When I was your man)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.