Trevlig helg / fredagslistan / rent vatten

Trevlig helg
Bild från Pinterest. 2019.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Ingenting känns tryggare eller varmare än att lyssna på Astrid Lindgren när hon läser sina egna berättelser. Julfridskalendern hos Underbara Clara. En jul i Småland för länge sen. Sveriges Radio.

VECKANS TV:
På spåret.

VECKANS GAG:
Enligt min choklad-kalender är det bara fyra dagar kvar till julafton! 🙂

VECKANS SÄMSTA:
”Varje kväll, en timme efter solnedgången, släpps det allra skitigaste vattnet ut. Det som får skummet att kleta sig fast i gräset och halsen att bli svullen och sträv.” Aftonbladet i Bangladesh.

VECKANS MILJÖ:
”Snart hittar vi folk som kan peka ut fabrikens avlopp. Det går under gatan, i en stängd kanal, får vi veta. Vi följer kanalen ett par hundra meter, utan att se annat än minimala öppningar. Till sist förenas den med avloppet från flera andra fabriker. Allt rinner ut djupt under ytan, i den svarta floden. Vem som släppt ut vad går inte att bevisa.”
”Nästan alla fabriker som färgar och tvättar har reningsverk. Problemet är att de inte står på. De använder inte reningsverken om vi inte besöker dem, säger han. Ibland släpps förorenat vatten ut i det vanliga avloppet, ibland i hemliga sidokanaler.”
”Det kan handla om att reningsverken är trasiga eller har blivit underdimensionerade, när tillverkningen ökat. Men det vanligaste skälet stavas pengar. ”Kemikalierna som krävs har blivit dyrare. Elpriset fördubblats. Att köra reningsverken kostar runt 5–6 taka (50–60 öre) per liter. För en fabrik som förbrukar 10 000 liter i timmen, tolv timmar om dagen kan det utgöra skillnaden mellan vinst och förlust. ”Västerländska klädföretag talar fint om miljö och arbetsvillkor ena dagen för att nästa dag, när de förhandlar pris, ha glömt bort allt. Konkurrensen är extrem. Det är köparens marknad.” Det är inte fattigdom som förstör vattnet i Bangladesh. Det är vår efterfrågan och vårt överflöd.” Aftonbladet.

VECKANS CITAT:
”Världens stora textilföretag kommer att fortsätta utnyttja billig arbetskraft och otillräcklig miljölagstiftning i länder som Bangladesh, så länge aktieägarnas plånböcker väger tyngre än rent vatten för kvinnor och barn på andra sidan jordklotet.” Alice Bah Kuhnke Aftonbladet.

VECKANS BLOGG-TIPS:

  1. Mycket intressant läsning om fartyget Estonia. Estoniafyndet.
  2. Sanningen om hanteringen av Estoniakatastrofen sett från mig som anhörig av Åsa Myrberg.

VECKANS ORD:
”Vår vanliga lag, griftefridslagen, lyder enbart under 25 år. Den nya påhittade lagen om ”gravfrid” lyder för all framtid.” Sveriges regering och riksdag hittar alltså på att lagen ska innebära gravfrid för de omkomna. ”Regering och riksdag konstruerar helt enkelt en ny lag som skall passa deras syfte. De omkomna ska absolut INTE få omhändertas och bli begravda! Om fartyget Estonia och sveket mot de anhöriga. Åsa Myrberg.

VECKANS HÄLSA:
Naturens alternativ till halstabletter och hostmedicin. Till exempel att dricka örtte. Throat comfort är min favorit. Läs fler tips hos Nillas kitchen.

VECKANS VISDOM:
”Det har präglat mig negativt att min blyghet, integritet som jag menar att det är, inte alltid godkändes när jag va liten… ”Att vara blyg kan vara jobbigt i en tid där mycket handlar om att synas och höras… ”Jag tror blyghet är barns skydd mot att utsätta sig för saker de inte ännu är mogna för. Ofta är det ett tecken på eftertänksamhet, vilket är en fin egenskap. Många är blyga som barn men det växer bort med tiden. Att man som vuxen inte är intresserad av att stå i centrum är inte samma sak som att vara blyg.” från de fina kommentarerna hos Underbara Clara.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Man kan inte tävla i smärta, sorg och kärlek. Ingen har det värst eller bäst. Det är känslor och alla har rätt att känna dem även om det finns människor som har det värre. Visst kan man behöva lite hjälp med perspektiv på saker och ting om man går ner i källaren och har svårt att ta sig därifrån men mest behöver man en klapp på axeln, någon som lyssnar och bekräftar. Inte dömer, kommer med lösningar och förringar det man känner. …”Ibland kväver och tystar vi verkligen varandra i vår vilja att uppfostra varandra och lägga värderingar i saker och ting. …”Ta tre andetag och zooma ut lite när man blir provocerad känns som win win för alla.” Läs hos Krickelin.

VECKANS TANKE:
Jag kan hålla två tankar i huvudet samtidigt och jag förväntar mig att andra kan det också.

Dagens låt:
You belong to my heart.
Jag fick denna låten i huvudet när jag lagade mat i tisdags. Inte från radion utan den bara dök upp när jag gick och donade i köket. Men jag hittade inte rätt version på Spotify, tyckte jag, det var ingen jag riktigt kände igen. Sedan kom jag på varför… Den version som jag vuxit upp med är ju att pappa spelar på elorgeln så att det hörs i hela huset och mamma går runt och gnolar och småsjunger.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.