Trevlig helg / fredagslistan / tarmen

Trevlig helg
Residence 2017.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Årets medvetna julklapp 2022: Det hemstickade plagget!

VECKANS TV:
Här är årets deltagare och husband i ”På spåret” som börjar ikväll. SVT

VECKANS GAG:
Fel-hörningar på kyrkotema hos Underbara Clara.

VECKANS MILJÖ:
”Kina står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser – och mycket pekar mot att man kommer att passera 40 procent innan årtiondets slut. Samtidigt har landet paradoxalt nog fått en del beröm för sin klimatpolitik. Miljörörelsen i väst har varit naiv, säger analytikern. …”Att vara klassat som u-land innebär att Kina har sluppit kravet på absoluta utsläppsmål som gäller för EU, Japan och USA”… ”Fortfarande byggs nya kolkraftverk i snabb takt i landet. Ett problem är att de egna koltillgångarna håller på att sina. Nu importerar man stora mängder kol, i första hand från Australien och Indonesien.” Läs hela i tidningen Näringslivet.

VECKANS SAMHÄLLE:
Det måste bli billigare att reparera än att köpa nytt!
”Regeringens argument är att det ofta ”är relativt enkelt och billigt att köpa en ny vara jämfört med att reparera t.ex. skor eller kläder”. Men det är ju att det är så enkelt att köpa nytt som är problemet! Det handlar både om vad samhället uppmuntrar, och hur vi som individer agerar.” Dagens Arena.

VECKANS SÄMSTA:
Kvinnors liv förgörs. Här och världen över. Så är det. Det är ingen tolkning. Det är ingen radikal åsikt. Det är fakta. Det är 2022 och kvinnor mördas i Iran för hur de täcker sitt hår. Demonstranter som kräver mänskliga rättigheter – att få leva fria också som kvinnor – fängslas och dödas. Och omvärlden tittar på. Det är 2022 och kvinnors rätt att göra abort är under hot i många länder och världsdelar. Vad är det som säger att det tar slut där? LÄS hela inlägget hos Nina Rungs.

VECKANS FUNDERING:
”Kvinnor får inte vara misstänksamma mot män för det är taskigt och ”kollektiv bestraffning”. Men om en kvinna blir dåligt behandlad av en man får hon höra att hon får skylla sig själv som varit godtrogen. Detta är en intressant patriarkal paradox.” Läs hos Fanny.

VECKANS ORD:
Misogyn= har en hatisk eller föraktfull inställning till kvinnor. ”When you understand that misogyny is more than hatred of women, the wrongs of the world become so much more graspable. Misogyny is in the attempt at separating humanity from nature.” …R*ping women and drilling into our planet for oil is really not that far apart.” Läs HELA inlägget hos Vulverine.

VECKANS FEMINISM:
”Många kvinnor har en omedveten acceptans av de misogyna grundpelare vårt samhälle bygger på, ett återkommande uttryck för de strukturer som vi försöker passa in våra liv i. ”Hur vi jobbar ihjäl oss, i oändlig sympati ser om alla andra, producerar och presterar på alla plan – tills vi själva går under. Patriarkatets duktiga döttrar vet rent mentalt att det belönas att leva i ständig yang, men våra kroppar och själar skriker efter yin.” Vulverine.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Kvinnors hormoner förändras under månadens gång, vilket är helt naturligt. Det kan visa sig i skiftningar i form av vad man är sugen på att äta, hur utåtriktad man känner sig, hur hög sexlust man har, behov av sömn eller hur sugen man är på träning. På er efterfrågan har vi sammanfattat tips på hur vi kan nyttja menscykelns olika faser. ”När du lever i synk med menscykeln kommer du uppleva färre mens-relaterade besvär” women.sync

VECKANS HÄLSA:
Det sägs att all sjukdom börjar i magen. Hälsoproblem har ofta en sak gemensamt; inflammation som börjat i tarmen. Skaffa dig en god tarmflora, för att undvika inflammation. 4health.

VECKANS HÄLSA:
”I och på varje människa finns det uppskattningsvis 100 triljoner mikrober, varav 80 procent finns i tarmsystemet. Det innebär att vi var och en bär runt på ungefär tio gånger så många mikrober som vi har egna celler i kroppen. I tarmfloran finns hundratals olika bakteriearter som tillsammans har ungefär 150 gånger så många gener som vårt mänskliga genom innehåller.” Läs mera om goda bakterier på Karolinska institutet.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”As Ye Sow and So Ye Shall Reap. The human mind is similar to a fertile farmer’s field. There are certain things you need to do that will nourish success or cause failure. It will grow whatever is planted. You need to decide what you want to plant in your mind because that is what you will reap. Choose a positive, worthwhile goal and plant it in your mind.” …What goes up must come down and what you plant in your mind must grow to bear fruit. Your mind is so powerful and has guided you to where you are today.” …It’s key to realize that simply thinking won’t change your life. These thoughts must turn into actions. Believing in these principles will help you take action and shape the life you want to make. That’s what moves a goal from a lofty idea to something tangible.” Läs mera på Sunwarrior.

VECKANS VISDOM:
”You Are What You Think, Your Thoughts Create Your Reality.” …”Reality is not random, but the result of the thought energy that we think up within it. This means that our conscious minds can create anything they want to.” Medium.

VECKANS TID:
“Jag får se om tiden räcker till för det” hör jag mig själv säga ganska ofta. Vad jag menar är egentligen att jag får se om jag vill prioritera det. Likadant om jag säger att jag inte har tid, då betyder det nog förmodligen att jag inte vill helt enkelt. Känns ju dock trevligare att skylla på tiden. …Människor som gör det till en sport att alltid ha mest att göra och tävlar i detta förstår jag mig inte på.” Läs vidare hos Krickelin.

VECKANS CITAT:
What a strange world. We trade our days for things. / Atticus.

VECKANS TANKE:
”Det kommer alltid att finnas de som stör sig på vad du gör och inte gör. Ska du ta hänsyn till alla kommer du inte kunna göra någonting alls. Gör det du vill och som känns rätt för dig.” / tomas_gunnarsson.

Dagens låt: Stephen Sanchez – Until I found you

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.