Trevlig helg / fredagslistan / förälder

Trevlig helg
Bild: Kari Traa (2018)

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Detta blogg-inlägget hos Underbara Clara inklusive kommentarer. Så fint! Jag vinkade inte.

VECKANS VISDOM:
Konkreta tips för att hantera situationer och vara en medveten förälder. Så mycket klokt hos medvetenforalder.

VECKANS TV:
Vilket liv! med Renée Nyberg TV4. Mycket bra!

VECKANS GAG:
The framed fountain i Brno.
Top 10 – Best Electro Swing Dancers.
Vad gör du när dina klasskompisar sjunger för dig på din födelsedag? Blir du generad, är det obekvämt, sitter du och tittar när i bordet? -Inte Josie! Var som Josie, upp och dansa runt istället! 🙂

VECKANS SÄMSTA:
”Över 160 kemikalieutsläpp i svenska hav – men ingen dömd.” Flygbilderna på den portugisiskflaggade kemikalietankern Patrona I visar hur slangar hänger ut över relingen och ner i havet. I en intern rapport från Kustbevakningen hamnar Patrona I i topp över fartyg som kunnat kopplas till flest kemikalieutsläpp de senaste åren på svenskt vatten. Utsläppen sker ofta när fartyg som fraktar biobränsle rengör sina tankar till havs. Majoriteten av fartygen seglar under så kallad bekvämlighetsflagg, vilket betyder att de är registrerade i länder med låga kostnader och begränsade säkerhetskontroller. Trots att förundersökningar har inletts i flera av dessa fall har ingen dömts. Mycket på grund av att lagen i dag tillåter en viss mängd utsläpp i samband med tankrengöring.” Läs hela här SVT.

VECKANS MILJÖ:
Det är inte vi mot samhället, vi ÄR ju samhället. För ju mer man läser på om klimatet, desto tydligare blir det att 1) alla har ett ansvar – privatpersoner, politiker och företag – och 2) det är viktigare att påverka systemet än att försöka leva perfekt. Maria Soxbo.

VECKANS POLITIK:
”Fred och frihet kommer inte gratis. De modiga kvinnor, män och barn som går ut på gator och torg runt om i Iran, med livet som insats, visar just nu exakt hur dyrköpt frihet är. Hur vi som omvärld reagerar på det som pågår i Iran är helt avgörande för om deras kamp, om deras död, kommer vara förgäves eller inte.” Alice Bah Kuhnke.

VECKANS KAMP:
”Iranska regimen planerar just nu systematiska övergrepp på alla de flickebarn man arresterat under protesterna. Dessa barn och ungdomar, som nu är i mullornas klor på grund av att de stod upp för friheten och höjde sin röst.. …”Regimens bödlar fick ett påbud om att under tortyr våldta alla unga kvinnor för att enligt mullornas logik säkra att ingen av de kom till paradiset när de avrättades.” Läs mera hos doctormouna.

VECKANS ORD:
Prokrastinering, uppskjutarbeteende.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Tim Urban: Inside the mind of a master procrastinator. TED.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Appar ses som smarta verktyg för många delar av vardagen. Men många av apparna samlar in en hel del information om oss. Om du ändå vill använda appen – vad kan du göra? Här kommer några tips på hur du kan få bättre kontroll över information om dig. t ex Om du är intresserad av vilka uppgifter om dig som finns hos ett företag kan kan du skriva till företaget och be om en kopia på de registrerade uppgifter som finns. Detta har du rätt till enligt GDPR.” Sveriges konsumenter.

VECKANS FEMINISM:
”Vi BEHÖVER PRATA MER om hur kvinnokroppen fungerar, hur våra nervsystem och hormoner fungerar, VARFÖR förlossningsdepression, endometrios, pms osv uppstår! Allting har nämligen orsaker som är bra mer djupgående än vad 1177 anger. Det mesta är, förolämpande nog, inte ens särskilt välbeforskat. Kvinnor (och politiker, och vårdpersonal!) behöver informeras så att vi kan FÖREBYGGA lidandet. Med detta absolut inte sagt att diagnoser och mediciner inte är hjälpsamma, ibland helt livsavgörande, men det är ALLTID mer komplext än att man bara ”är sån” ,man bara ”fick det” eller ”vissa bara har det så”. Jag blir personligen vansinnig av detta ständiga reducerande av symptom till något som drabbar en utifrån. Jag förstår inte för mitt liv hur vi kan nöja oss med sådana förklaringar? Det är ett språk som medvetet berövar oss vår agens och ytterligare spär på synen på kvinnokroppen som problematisk.” Läs hela inlägget! hos Vulverine.

VECKANS HÄLSA:
Gå ut på morgonen – ljuset minskar risken för årstidsbunden depression. När vi går in i den mörkaste årstiden gör bristen på ljus oss trötta och ibland håglösa. För att undvika nedstämdhet och för att minska risken att hamna i en depression – som är kopplat till årstidsväxlingarna – kan ljuset på morgonen göra dig piggare. Bästa sättet att inte förlora humöret under den mörka perioden är att vara utomhus minst en timme före klockan tio på morgonen. Kurera.

VECKANS INSIKT:
Vad är rå choklad? ”Den grundläggande skillnaden mellan kommersiell choklad och rå choklad är att kakaobönor man gör kakaopulver av aldrig upphettas över 42°C. I kommersiella chokladkakor de kakaobönor vanligen rostas vid 130-400°C och behandlas kemiskt, vilket innebär att många av de enzymer, antioxidanter och näringsämnen vanligtvis förstöras.” Raw choklad.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Hästar, stränder, New Zealand: nzmares.

VECKANS FUNDERING:
Short Story: A Rich Dad Took His Son On a Trip to a farm. Medium.

VECKANS CITAT:
“To exist is to change, to change is to mature, to mature is to go on creating oneself endlessly.” ― Henri Bergson

Dagens låt: M.I.A. – Marigold

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.