Trevlig helg / fredagslistan / ambivert

Trevlig helg
Bild: Julie Terekhin (2018).

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Måla golvet i damm-grått! 🙂 Trendenser.

VECKANS CITAT:
”Det kändes som midnatt när min klocka pep i morse. Mörkt och ruggigt. Ska det vara så här fram till vår nu? Nåväl, jag har överlevt 50 gånger, klarar väl ett par mörka årstider till.” / Linda K.

VECKANS TV:
Något att se fram emot, Melodifestivalen 2023. Tramsfrans.

VECKANS GAG:
How to deal with scam callers.
Teddy in the hotel.
Cat walk.

VECKANS SÄMSTA:
Krig, våld, miljöförstörelse. SÅ mycket elände nu…

VECKANS SAMHÄLLE:
”På 70-talet var de flesta barn blöjfria vid två års ålder. Nu har det förskjutits till tre, fyra år. Orsaken man ser är att dagens blöjor helt enkelt är lite för bra, enligt Anna-Lena Hellström, professor emerita vid Göteborgs universitet som forskat på ämnet i många år.” svt.

VECKANS FUNDERING:
Kommer vi längre och längre bort från naturen? Blir vi mer och mer bekväma och lata? Vill vi vara robotar eller människor?

VECKANS POLITIK:
”Det känns mycket olustigt att någon har gjort detta” Sabotagen mot Nord Stream-ledningarna har skapat rubriker över hela världen.” svt. Klimatet påverkas mycket, det är en väldigt stor läcka och stora mängder metan som kommer ut. Det har en betydande effekt.” svt.

VECKANS ORD:
Vilket ord har jag behövt slå upp i denna veckan? ”Kreationism eller skapelsetro är uppfattningen att världen och allt levande helt eller delvis har tillkommit genom avsiktlig gudomlig skapelse och en övernaturligt styrd process istället för enbart genom naturliga händelser som saknar mål och mening. Bland skapelsetroende finns ett brett spektrum av uppfattningar om hur bokstavligt eller symboliskt olika religiösa urkunders skapelseberättelser ska tolkas.” ”Kreationister avvisar i allmänhet tanken på att makroevolution skulle ha gett upphov till nya arter eller grupper av arter (begreppet saknar exakt avgränsning), och idén om att allt biologiskt liv skulle ha gemensamt ursprung, i synnerhet att människan skulle vara släkt med övriga djur.” från Wikipedia.

VECKANS MILJÖ:
”Maten idag innehåller inte lika mycket näring som den gjorde förr. Den storskaliga odlingen av födan och urlakningen av jordarna ger sämre produkter.” Kurera.

VECKANS FEMINISM:
fannyarsinoe

VECKANS HÄLSA:
”Att Livsmedelsverket tycker att margarin har en bättre fettsammansättning än smör kan jag faktiskt inte förstå. Hur kan det vara bättre att äta fett som är processade än att äta vanligt smör som är gjort på bara grädde och salt? Hur kan man som Livsmedelsverket rekommendera modernt hittepå som bättre för hälsan än naturliga råvaror?” Läs vidare hos Hanna!

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Nathalie Steffner.
hakonsand.

VECKANS BLOGG-TIPS:
Här kommer recept på olika gröt-frukostar. / Helena Lyth.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Ensam i socialt nätverk – nutidens paradox. Det har aldrig varit lättare att ta kontakt med andra. Rent tekniskt. Ändå känner sig många mer ensamma än de vill. Nutidens dilemma eller en evig fråga? Undersökningar bekräftar att människor känner sig mer ensamma efter sociala mediers inträde än innan de fanns. Enligt vårt nervsystem är ensamhet ett hot.” …”Det är starkt belönande, på neutral nivå, att umgås med andra öga mot öga. Förutsatt att vi upplever trygghet, respekt och omtanke. En sjuk person mår ofta bättre under samtalstiden med vårdpersonal än jämfört med när hen är ensam. Ett inkluderande leende kan sätta fart på vårt belöningssystem och få oss att känna tillhörighet.” Läs vidare på Motivation.

VECKANS INSIKT:
”Jag känner mig varken introvert eller extrovert. Vad är jag då? Om du ibland känner dig som ett party animal och andra gånger mer har lust att bara sitta hemma med en bra bok så befinner du dig mest sannolikt i gråzonen mellan de två personlighetstyperna. Det betyder att du kan få energi både av att vara tillsammans med andra och genom att vara ensam, och det är faktiskt här de allra flesta befinner sig. Typiskt för personer av den här typen är att de inte styrs lika mycket av bestämda preferenser till skillnad från de två ytterpolerna.” Du är ambivert om du varken föredrar introverta eller extroverta aktiviteter, utan istället väljer från gång till gång.” …”Det kan vara svårt att vara introvert i en extrovert värld, som belönar dig när du är framåt, kan prata och engagera dig.” iform.

VECKANS TANKE:
Ensam och övergiven och att jag får skylla mig själv som inte hör av mig.

Dagens låt: Laleh, Darin – Vi är på riktigt

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.