Trevlig helg / fredagslistan / varför

Trevlig helg
Bild från Tumblr 2019.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Dagens massage var bäst och att det äntligen är fredag.

VECKANS GAG:
Drottning Elizabeths humor! Kolla på ladbible på Instagram.
Blinka lilla stjärna på Swish!
Historian om Bellman-historian.
Engineering masterpiece marble run.
…in the meme archive.
Janja Garnbret bouldering.

VECKANS TV-TIPS:
Drottning Elizabeth II – ett liv på tronen. SVT Play.

VECKANS TRAMS:
Komiker utan gränser.

VECKANS SÄMSTA:
”Att SD vill minska, banta och till och med lägga ned flera verksamheter inom public service är ingen nyhet. Att vilja kontrollera berättelsen om sig själv och att kontrollera media är bara en av alla sätt som demokratin nedmonteras i flera länder runt oss. Vi får aldrig normalisera vad som sker nu. Aldrig.” / Nina Rungs.

VECKANS POLITIK:
”Politik är alldeles för viktigt för att överlämna till politiker. Det här är allas värld och allas ansvar. Vi tillsammans är vad som kan skapa det samhälle vi vill ha. Byt ut uppgivenhet mot uppvaknande. Hopp är styrka i tider som dessa.” Vi slutar inte när vi är trötta, vi slutar inte när vi är rädda – vi slutar när vi är klara!” Linnéa Claeson.

VECKANS VAL:
”Få farliga samhällsförändringar sker över en natt. Istället kommer de smygande, i form av ett gryende missnöje över något som sakta växer sig starkare och starkare. När omvärlden förstår vad som är på gång kan det vara försent. Just därför är det så farligt att tänka ”nu gick det som det gick” efter detta val, och bita ihop i väntan på en ny chans att rösta om fyra år. Politik pågår dygnet runt, året om. Därför måste vi också engagera oss IDAG. Och I MORGON.” Maria Soxbo.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Att inte våga se såväl för- och nackdelar hos kulturer och religioner riskerar leda till att flickor och kvinnor med utländsk bakgrund förvägras de grundläggande rättigheter som är givna för andra personer i det svenska majoritetssamhället. Vi kan inte tillåta detta. Det är statens ansvar att sätta individens rättigheter före kulturers och religiösa samfunds traditioner. Svensk lag ska gälla alla!” ”Vi måste våga prata om hederskultur bland romer. Beröringsskräck får aldrig göra så att vi går vi miste om att rädda liv.” Expressen.

VECKANS ORD:
”Borde inte internationella konventioner som ska säkra allas trygghet och (sexuella) självbestämmanderätt, jämlikhet och frihet även gälla flickor, och köns -och sexualitetsminoriteter med invandrarbakgrund? En fråga till det akademiska samfundet kunde nu vara: Vilket är priset om vi låter beröringsskräck och antirasistisk identitetspolitik styra den vetenskapliga och politiska debatten om hedersrelaterat förtryck?” Åbo akademi.

VECKANS INSIKT:
Fråga varför fem gånger så löser du rätt problem! ”Metoden är en rotfelsanalys och syftar därför till att identifiera roten till problemet. Därmed kan problemet åtgärdas, istället för att enbart behandla symtomen. De flesta organisationer känner nog igen sig i att det ödslas tid på brandsläckning av återkommande problem.” Fem gånger varför utvecklades av Sakichi Toyoda, Toyotas grundare. Här kommer ett exempel:
Det är en oljefläck på golvet. Varför? För att en maskin läcker olja.
Varför läcker den olja? För att packningen är sönder.
Varför är den sönder? För att packningarna inte är tillräckligt bra.
Varför är de inte det? För att vi gick efter priset.
Varför gick vi efter priset?
Svaret på det sista ”Varför?” i exemplet nedan kan vara att inköparna premieras för kortsiktiga besparingar. Alltså måste vi ändra sättet som vi värderar våra inköpare på om vi vill slippa problem med olja på golvet och trasiga maskiner. Hade vi nöjt oss med ett eller två “Varför?” hade den enda åtgärden blivit att torka upp oljan och byta packning. Men själva orsaken till problemet skulle fortfarande ha funnits kvar.” (Även om metoden på många sätt är kraftfull och användbar, så finns det vissa tillkortakommanden du bör se upp med). Läs mera här: Swahn.

VECKANS TANKE:
Jag tänker att Fem gånger varför går att tillämpa på väldigt många saker!

VECKANS MILJÖ:
”Har du också sett engångsmuggar, fimpar och plastpåsar ligga och skräpa på marken? Skräpet finns överallt omkring oss, och fastän det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp i havet, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan. Och det blir lätt att man gör som alla andra. En plats som redan är skräpig riskerar alltså att bli ännu skräpigare. Därför behöver vi bli fler som inte skräpar ner!” Håll Sverige rent!

VECKANS HÄLSA:
”Trovärdigheten hos den moderna läkarvetenskapen kanske inte är tipptopp med tanke på att den bevisligen är nedsolkad med ekonomiska intressen, forskningsfusk och faktiskt har fel ibland. Jo, vetenskapen har faktiskt fel ibland. …”Att läran om kroppen är så pass korrupt som den är idag är beklagligt men helt logiskt med tanke på hur otroligt mycket industriella vinstintressen som finns.” Läs hela inlägget Vem är expert egentligen? hos Martina Johansson.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Jag kan inte skylla min okunskap på någon annan än mig själv. Jag är precis som de flesta andra dålig på att ta till mig sådant som jag inte är direkt berörd av. ”Det är så lockande att skylla sin okunskap på andra. På samhället, medier eller institutioner eller tidigare generationers tystnadskultur.” Tycker det är ofta jag får höra ”men ingen har sagt att…” fast alltså är det inte upp till oss själva att ta reda på saker? Läs hela inlägget hos Sophia Schyman.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
argabibliotekstanten och pontusfilur.

VECKANS CITAT:
Be careful when you follow the masses, sometimes the m is silent…

VECKANS VISDOM:
Intelligens, att lära av sina misstag. Visdom, att lära även av andras misstag.

Dagens låt: Felix Jaehn, Ray Dalton – Call it love

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.