Trevlig helg / fredagslistan / deep rest

Trevlig helg
Bild från Plaza 2018.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Att känna tacksamhet. Att ha en stund mobilfri tid varje dag. Att vara fysiskt aktiv. Att meditera eller bara sitta för sig själv en stund. Att lära sig nya saker hela tiden och våga utmana sig själv. Att hylla sig själv när det går bra. Både ge och ta emot komplimanger.

VECKANS CLARA:
”Vampåldern kännetecknas av läppstift, självförtroende, djur-print, fylliga höfter, resting bitchface och generellt dålig ork med lallare. En typisk vamp skrattar inte åt tråkiga skämt, kutar inte med ryggen, ber inte om ursäkt för sin åsikt eller sig själv.” 🙂 Underbara Clara.

VECKANS GAG:
The Muttley laugh by Don Messick.
Alla kundvagnar ska få plats under tak.
Cowboy med sin lasso.
En trogen kund.

VECKANS TV-TIPS:
Svenska Nyheter kommer ikväll. Det svenska modet finns redan nu på SVT play. Komiker utan gränser (16 september). Vem bor här? (10 oktober). Carina Bergfeldt (14 oktober). Husdrömmar Sicilien (20 oktober). På spåret (11 november). Genjägarna (13 november). Allt på SVT.

VECKANS SÄMSTA:
”I den svenska valrörelsen anses endast våld, övervakning och militarism kunna lösa samtidens problem. Politikernas testosteronstinna besinningslöshet hyllas som nödvändig realpolitik – protesterna är få.
I stället dominerar applåder, likes och tummen upp. So this is how liberty dies. With thunderous applause. Budskapet som ständigt förmedlas i Star Wars om demokratiska stater är deras sårbarhet. Intressant om demokrati i Aftonbladet.

VECKANS POLITIK:
”Samhällen med mindre klassklyftor och färre fattiga är tryggare, bättre samhällen för alla. Även för den som själv har gott om pengar. När ett samhälle inte tar hand om de svagaste står det samhället dyrt.” Underbara Clara.

VECKANS IRONI:
“It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

VECKANS MILJÖ:
”Klimatkrisen är – från en ung persons perspektiv – skrämmande, och det borde den faktiskt vara för alla. Men för mig betyder den att jag inte har någon framtid. Vi behöver konstant hitta sätt att överleva extrema väderförhållanden – torka, översvämningar, värmeböljor – och detta varje dag.” Det är inga nyheter att länderna i det globala syd är de som bidragit minst till utsläppen av växthusgaser samtidigt som vi är de som har svårast att anpassa oss till klimatkrisen.” Bra sagt av 24-åring kvinna i Namibia. Aftonbladet.

VECKANS ORD:
”Planerat åldrande eller inbyggt åldrande är inom industridesign den medvetna process som syftar till att göra en vara obsolet för att hålla konsumtionen uppe.” Wikipedia.
”Och värst av allt – eftersom producentansvaret bara räcker till butikshyllan så kan till exempel teknikföretag satsa på ”planerat åldrande”, så att din dyra, utsläppstunga teknikpryl bara håller ett par år innan den går sönder eller inte längre kan uppdateras. ”Istället skulle varje produkt konstrueras på ett sätt så att den håller så länge som möjligt, är enkel och billig att reparera och smidigt går att dela upp per material den dag den återvänder till företaget för att återvinnas.” Maria Soxbo.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”En paus för min skull. ”Man får acceptera att det kommer perioder i livet där man måste jonglera flera bollar i luften samtidigt, men att tricket för att inte gå under är att lära sig vilka av bollarna som är gjorda av glas och vilka av dem som tål att släppas i golvet (eftersom de förhoppningsvis studsar tillbaka).” Frida Trendenser.

VECKANS ORO:
”För egentligen är det ju inte själva rädslan som gör dig sjuk, det är all tid som du lägger på att tänka och oroa dig för den som skapar psykiska och fysiska problem. Ta kontroll över dina tankeprocesser. Det inte handlar om att man måste göra sig kvitt sina jobbiga tankar, men att man ska lära sig låta dem vara. Släppa dem.” Läs mera om metakognitiv terapi i Allas.

VECKANS SAMHÄLLE:
SSRI – att må dåligt och behandla med medicin. Drygt miljon svenskar äter någon form av antidepressiva medel. För bara tre år sedan var det hälften så många, så det har ökat något helt otroligt det senaste. Allt fler människor mår psykiskt dåligt. Utbrändhet, depression och ångest är det vanliga. Läs ett intressant inlägg av Martina Johansson.

VECKANS INSIKT:
”Sorg behöver inte medicineras, man måste få lov att känna sorg i flera år om man så behöver. Depression, eller på engelska “Depressed” kan nästan låta som “Deep rest”. Kroppen och hjärnan behöver vila, har en downperiod och det är okej. I österländska filosofier är det helt normalt, dock inte i väst alls.” Martina Johansson.

VECKANS VISDOM:
”Att låta tankarna vandra kan stimulera kreativitet och lindra negativa känslor. Framtidstänkande kan hjälpa till att bidra till bland annat problemlösning, lärande och psykiskt välbefinnande. Att tänka tillbaka på minnen ska kunna hjälpa människor att hitta meningen med livet och förbättra strävan efter mål samt vitalitet.” …En grupp studenter fick skatta hur trivsamt de trodde det skulle bli att sitta ensamma i ett rum utan något att göra i 20 minuter (inte kolla mobilen eller liknande) Flera trodde det skulle vara tråkigt men efteråt visade det sig att studenterna upplevde en större trivsamhet än vad de tidigare trott.” Att tänka är underskattat. Nya Dagbladet.

VECKANS HÄLSA:
“Doctors won’t make you healthy. Nutritionists won’t make you slim. Teachers won’t make you smart. Gurus won’t make you calm. Mentors won’t make you rich. Trainers won’t make you fit. Ultimately, YOU have to take responsibility. Save yourself.”

VECKANS STRETCH:
Här finns sju bra stretchövningar för ryggen och ländryggen. FitnessFia.

VECKANS VULVERINE:
”Det är alltid mer komplext än vad som hävdas. Det saknas pusselbitar ÖVERALLT i den konventionella synen på hälsa! Vi kommer så långt med folkhälsan förrän vi får välutbildade, progressiva näringsfysiologer med ett funktionsmedicinskt perspektiv in på varenda relevant institution.” Vulverine.
”Jag bryr mig inte om det finns bevis, om ”bevis” enbart innebär rätt sorts studie. Jag bryr mig om verkliga, logiska, påtagliga samband som bekräftas på flera olika sätt; både vetenskapliga studier, förnuft och instinkt. Sanningen är ett pussel.” …Det FINNS bevis, om än inte alltid presenterat en studie. Att avfärda uppenbara samband för att de inte är ”bevisade” är både föraktfullt (mot livet självt, skulle jag vilja säga) och ignorant. Vetenskapen är en ofullkomlig disciplin”. Vulverine.

VECKANS FEMINISM:
How you are treated is more important than how much you like someone.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
People who can’t communicate, think everything is an argument.

VECKANS TANKE:
When you don’t let people disrespect you, they start calling you difficult.

VECKANS FUNDERING:
Vad ska man prata om? Att prata om sig själv och skryta om saker verkar folk snabbt tröttna på att höra om. Man vill inte heller snacka ner sig själv så att andra ska tycka synd om en. Nej, det som folk verkar gilla är att man berättar om hur klantig man är. Göra bort sig verkar gå hem. Alla vill skratta! – Så inga skrytmånsar och inga martyrer, utan klantskallar. 🙂

VECKANS CITAT:
“A dream written down with a date becomes a goal. A goal broken down into steps becomes a plan. A plan backed by action makes your dreams come true.” Greg Reid

Dagens låt: Blakey – If I go

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.