Trevlig helg / fredagslistan / val

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Helgen är här.

VECKANS GAG:
Svenskar vs danskar på fest (eller ska vi säga stockholmare vs södra Sverige?) 🙂 Grotesco på SVT humor.
Det skrattet!
Andy Serkis as Gollum.
Lite mer tacksamhet i trafiken tack!
Talangfull liten kille.
Smart hund som bär däck.
Om isen brister, så här gör du.
The Prophet – Wanna Play?
We are a sad generation with happy pictures.

VECKANS TV:
Jag har sett en serie i fyra delar om svensk musikhistoria, den hårda rocken som satt Sverige på världskartan genom fyra decennier. Jag har lärt mig massor och tyckte att det var väldigt intressant, trots att jag knappt kände igen några av låtarna. Ett välgjort program med många intervjuer. Hård rock på export SVT.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
If we lived how we train. Beard. beardthebestyoucanbe

VECKANS POLITIK:
”Alltså samtliga partier, jag orkar inte. Det är som när man får hopplösa bokstäver på Wordfeud och vill byta ut allesammans. Vad som helst på måfå är bättre än de bokstäver man fått. Lite likadant känns det med dagens politiker. …Jag hatar den här valrörelsen för att det ärligt inte känns som om det finns något enda parti att rösta på och hur jag än väljer kommer jag ångra mig.” Jonas Gardell.

VECKANS SÄMSTA:
”Sedan talibanerna tog kontroll över Afghanistan i augusti 2021 har kvinnor och flickors rätt till utbildning, arbete och fri rörlighet kränkts och vittnesmål om övergrepp och tortyr är inte ovanliga.” SVT.

VECKANS IRONI:
”Barn från insatta områden konsumerar ISK i högre utsträckning än andra barn och riskerar att tidigt dras in i LinkedIn, handla med kryptovaluta och gå på padelgymnasium. ”Det finns en stark koppling mellan tidig ISK och svartbyggen av helikopterplattor.” meddelar Länsstyrelsen.” 🙂 / Samuel, Twitter.

VECKANS SAMHÄLLE:
Allvarligt. ”De partier som på riktigt vill komma till rätta med barns hälsa borde gå till val på att drastiskt bygga ut BUP och möjligheter till anpassning och stöd för ungar i skolan. Men det är inte ungars hälsa som är fokus. Det är hundvisslan som är fokus.” / Joakim Zander.

VECKANS ORD:
”Den som hundvisslar säger något med ett dolt budskap som bara några få uppfattar. Men för den som förstår det kodade budskapet är det en viktig signal. Ett sätt att slippa stå för sina ställningstaganden är att skriva ut dem mellan raderna, formulera sig så vagt som möjligt och låta läsarna själva tolka in det osagda.” Språktidningen.

VECKANS EKONOMI:
Vad gör befolkningen? ”Av Sveriges totala befolkning är ungefär 50 procent sysselsatt. Drygt en tredjedel står utanför arbetsmarknaden på grund av att de är barn eller pensionärer. Resterande del är sjukskrivna, arbetslösa, studerar eller gör något annat. Hur aktiviteten bland befolkningen ser ut är viktigt bland annat när man pratar om försörjningsbördan i ett land.” Ekonomifakta.

VECKANS VISDOM:
”De gånger ni män följer med era partners till barnmorskan osv, tycker ni inte att något skaver? Reagerar inte ni på att hon kan få gå med debiliterande förlossningsskador i åratal, att blödningarna återigen ska stoppas med nåt medel som gör henne galen och inte hjälper i längden? Blir ni inte förbannade att ingen kan förklara varför hon mår som hon gör, mer än att ”hon är kvinna”? Ni män VET att era röster väger tyngre?! BLI ARGA!! Om så inte för hennes skull, för er egen! Engagera er politiskt, medicinskt, vetenskapligt. Ta vår sida, kämpa för oss! Jämställdhet är långt borta, men DETTA kan ni göra för att jämna ut det lite. ”Det är ok om ni gör det för att ni själva är trötta på att inte få ligga ifall inte empatin för hennes plågor räcker till. Vi behöver er.” Läs hela texten hos Vulverine.

VECKANS FEMINISM:
”Men Cause 100% of Unwanted Pregnancies. Our conversation about abortion places the burden of responsibility on women. I argue men are the root cause. If you want to prevent abortion, you need to prevent unwanted pregnancies. Men seem unable (or unwilling) to admit that they cause 100% of them.” ! Blair.

VECKANS MILJÖ:
”Betesmarkernas betydelse för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, och deras bidrag till livsmedelsförsörjningen. Utan naturbetesmarker skulle mer mat behöva produceras på åkermarken – som enligt en annan förutsättning inte fick expandera. Det andra skälet är kväveförsörjningen. Utan konstgödsel måste allt nytt kväve komma från biologisk kvävefixering. ”Vallen är både den effektivaste kvävefixerande grödan och den enda som kan odlas på så stora arealer utan att riskera växtföljdssjukdomar. Att använda vallen som foder till idisslare har stora fördelar ur ett systemperspektiv.” Läs om Lantbrukets klimatpåverkan här Ekolantbruk.

VECKANS NATUR:
”Våtmarker är bland de mest artrika miljöerna i Sverige och är viktiga för den biologiska mångfalden. Våtmarker bidrar till en mängd olika ekosystemtjänster som vi är beroende av; ett exempel är vattenrening. Eftersom de kan binda koldioxid spelar de dessutom en viktig roll i arbetet med att bromsa klimatförändringarna.” Naturvårdsverket.

VECKANS TRÅKIGA:
”Höga halter PFAS i svenska insjökräftor. PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsyror. Analysen visar att den som äter mer än en handfull kräftor (6 st) kan få i sig mer PFAS än vad som är lämpligt på en vecka.” SR.

VECKANS INSIKT:
Vetenskap. ”Något som är djupt förankrat i den vetenskapliga traditionen är man inte tror att man sitter inne med den slutliga sanningen. Målet för vetenskapligt arbete är istället att få fram de teorier som fungerar bäst. Det gör man genom att ständigt ifrågasätta sina teorier och testa sina hypoteser. Även sedan länge accepterade och etablerade teorier omprövas ständigt.” Erkell Gbg universitet pdf.

VECKANS HÄLSA:
Stretcha nacken övningar. FitnessFia.

VECKANS UNDERBARA:
”För min treåring är en vanlig dag lika lång som två veckor. Han vet så lite av vad som väntar och minns så lite av det han tidigare upplevt. Varje dag är ett stort äventyr, nästan varje aktivitet är ny. Hans sorteringssystem i hjärnan är inte särskilt utvecklat och med hans tidsuppfattning är allting möjligt. …Nyckeln är att göra världen mer lik en treårings. Att utsätta sig för ovana saker. Besöka platser man inte varit på förut, testa en aktivitet man inte vet något om, äta middag med människor man inte känner och hela tiden öva på svåra, utmanande saker.” Hur man bromsar tiden / Underbara Clara.

VECKANS CITAT:
To see a World in a Grain of Sand And a Heaven in a Wild Flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour… William Blake.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Att njuta är en konst. Och en konst tar tid att lära sig.

Dagens låt: Musical Youth – Pass the dutchie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.