Trevlig helg / fredagslistan / föräldraledigheten

Trevlig helg
Bild: Inspirationlane.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Jag har så många bra blogg-inlägg under kategorin Fredagslistan. Kul att titta tillbaka på. Utifall det kanske blir lite tunnare inlägg i semestertider.

VECKANS GAG:
Jag skrattade lite väl högt åt detta. Båten.
Kattens nya leksak.
Melon istället för handtruck.
Frihet! Glad hund.

VECKANS TV:
Misstagen som sänkte Titanic. Historisk dokumentär. Väldigt intressant! Går att se på SVT play fortfarande.

VECKANS INTERNET:
De första webbläsarna och de första sökmotorerna. Vad hade vi innan Google? Altavista. Minns du? Läs om internets historia på Internetmuseum.

VECKANS SÄMSTA:
”Dömda kvinnomisshandlare kan fortsätta utöva våld mot sin partner i väntan på att börja avtjäna sitt fängelsestraff, enligt en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort. Kötiden till anstalterna har ökat på senare år.” DN.

VECKANS FEMINISM:
”Föräldraförsäkringen ska delas lika mellan föräldrarna” och pappor ska uppmuntras till att vara hemma med sina barn, kan man tycka… Det låter bra i teorin, men hur fungerar det i verkligheten? ”Ett problem med dagens system är att kvinnor hamnar i ekonomisk utsatthet för att pappan varken vill vara hemma med barnet eller skriva över dagarna på mamman.” Genom föräldradagarna får pappan en stor makt över mammans ekonomi. ”Det är ju fortfarande hon som har huvudansvaret över barnet, oavsett hur dagarna fördelas i försäkringen. Det hon som kommer behöva vända ut och in på sig själv och sin ekonomi för att barnet ska kunna vara hemma sin första tid i livet. Vi måste fundera mindre på jämställdhet på pappret och mer på kvinnors konkreta vardag och vad som kan ge kvinnor makt över sitt eget liv.” fannyarsionoe.
”Faktum är att vi INTE lever i ett jämställt samhälle och då blir det konstigt när systemet är utformat efter det. I nuläget tar inte pappor halva ansvaret för barnen, så varför ska de ha makten över föräldrapenning och barnbidrag? Det är kvinnor som blir förlorarna i detta, kvinnor som hamnar i kläm för en förment ”jämställd” politik där män själva kan bestämma hur mycket ansvar de har lust att ta.” fannyarsinoe.
…”en situation där det kallas jämställdhet att mamman får mindre pengar för sin tid hemma.” (och tänk på att föräldrapenningen är pensionsgrundande)
Läs vidare om detta hos FannyArsinoe.

VECKANS ORD:
Fast fashion är ett segment för modekedjor där man har låga priser, konstanta nyheter och hög omsättningshastighet. ”Fast fashion sätter kvantitet före kvalitet och har länge varit normen för hur vi konsumerar.” Forni.se
”Vissa extrema fast fashion-bolag, som Shein, gör i princip engångsplagg. Snäppet över det kommer våra vanligaste kedjor, men plaggen därifrån används i snitt sju gånger innan de slängs. Det är ingen investering. Punkt.” Läs hos Maria Soxbo.

VECKANS MILJÖ:
”PFAS är ett samlingsnamn för cirka 5 000 industriellt framställda kemikalier. De används i ett stort antal produkter och tar extremt lång tid innan de bryts ner. Det gör att ämnena återfinns nästan överallt i miljön, både i vårt dricksvatten och vår mat. Vissa PFAS-ämnen är giftiga och tas lätt upp av kroppen. Det är oklart exakt vilken påverkan exakt alla 5 000 ämnen har, men vissa har konstaterats vara cancerframkallande och påverka förmågan att få barn.” Svenskt vatten.

VECKANS LÅTTEXT:
Dame tu mano! (Give me your hand!) Y venga con migo! (And come with me!)
Vamonos al viaje para buscar los sonidos magicos (Let’s go on the trip to look for the magical sounds) De Ecuador! (From Ecuador!)

VECKANS CITAT:
When you blame and criticize others, you are avoiding some truth about yourself.

VECKANS FUNDERING:
Det finns två typer av människor:
Klockan är redan 21.00 och Klockan är bara 21.00
…och de är gifta med varandra.

VECKANS TANKE:
Allt som jag säger kommer att användas emot mig. Jag har svårt att formulera mig, tror jag, eftersom jag ofta blir missförstådd.

Dagens låt: Benson Boone – In the stars

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.