Trevlig helg / fredagslistan / skolmaten

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor 2014.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Som föräldrar tror vi ofta att vår uppgift är att lösa barnens problem så fort de upplever något som är knepigt, svårt eller gör ont. Det är det inte. Vår viktigaste roll är att lyssna, visa medkänsla och framförallt visa barnet att man har tilltro till dess förmåga att klara sig.” Att samtala med barn av Underbara Clara.

VECKANS GAG:
Hur ritar man ett fint träd egentligen?
Enkäter på internet

VECKANS SÄMSTA:
”Det är 2022 och för fyra år sen hade vi en REVOLUTION i och med #metoo. Kvinnor och flickor berättade igen. Orkade. Trodde på förändring. Och var är vi? Vi pratar om de häxjakter och kvinnorna som dömdes för förtal. Det är 2022 och 95 procent av alla anmälda våldtäkter leder ingenstans. I Sverige 2022. Däremot tror så många killar att tjejer anmäler för att jävlas. Medan tjejerna inte vågar anmäla av rädsla för att anmälas för förtal.” Läs hos NinaRungs.

VECKANS SNACKIS:
”Ett problem med förklaringsmodellen ”narcissitisk personlighetsstörning” är att den avkönar våldet. När vi avkönar språket kring våld förlorar vi verktyg att förstå detta som ett könat problem, vilket såklart gynnar män. Feministiska teorier om mäns våld i nära relationer har varit en viktig motmakt mot patriarkatets tendenser. Att alltid utmåla kvinnor som galna är ju en gammal patriarkal teknik för att förneka och berättiga mäns våld. Med förklaringsmodellen narcissism kan man förklara att hon ljuger för att få uppmärksamhet och sympati, och precis så har man ju alltid sagt om kvinnor som berättar om våld.” Läs hos FannyArsinoe.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Så många kloka tankar. Följ Fanny! fannyarsinoe.

VECKANS FEMINISM:
”Män som tycker att det i grund och botten kvinnors eget fel att de får mindre betalt på arbetsplatser, att de tar hand om majoriteten av allt oavlönat hushållsarbete, att de ljuger om övergrepp för att få fördelar, att de inte skapar lika intressanta filmer, böcker och låtar, att de är sämre på sport osv.” Läs hela inlägget hos Peppe Öhman.

VECKANS ORD:
”Demokrati och rättvisa, yttrande- och tryckfrihet, fred och frihet. Älskade medmänniskor – låt oss värna om att detta inte missbrukas. Låt oss påminna varandra om att detta INTE är en självklarhet, inget att ta för givet för evigt.” Eva Röse.

VECKANS HÄLSA:
Skolbarn som fortfarande växer, och som kommer i puberteten, speciellt tjejer. De behöver näringstät mat att äta i skolan. De behöver vanlig mat som de gillar, och att kunna välja på att äta kött varje dag om de vill. Så politiker, spara inte in på barnens mat! Kriminalvården, de kan få den vegetariska maten istället. Där kan ni spara pengar och nå klimatmål och allt vad det nu kan vara.

VECKANS VISDOM:
“Don’t let the behavior of others destroy your inner peace.”

VECKANS CITAT:
Have you hugged yourself today?

VECKANS TANKE:
Jag tänker ibland att det bästa redan har varit. Plasten blev förbrukningsvara på 1960-talet, så det borde ha varit innan dess. Det var så enkelt och bekymmersfritt på 70-talet. Man tänkte naivt och kortsiktigt (då som nu?). 1970 var vi 8,0 miljoner människor i Sverige och nu är det 10,4 miljoner. Och fler bekymmer. Det hände typ ett mord på en hel sommar, nu är det på tok för många…

Dagens låt: Benjamin Ingrosso – Dancing on a sunny day

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.