Trevlig helg / fredagslistan / klockan

Trevlig helg
Broste Copenhagen 2016.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Någonting måste det ju vara… Dagens massage. och att det är fredag. Bilen är nytvättad.

VECKANS SÄMSTA:
Krig…

VECKANS SKRATT:
När min nya jobbarkompis berättade att hennes man lagat för salt mat visade vi henne detta YouTube-klippet. Som hon skrattade!

VECKANS GAG:
Höfterna!
Spår i sanden

VECKANS KLIMAT:
”För att inte förvärra klimatet, förgifta marken och utrota fler arter i naturen måste vi trappa ner i vår livsstil. Samtidigt bör vi välkomna den förbättrade tekniken, eftersom den sparar arbete.” …”Vi måste också anpassa vår livsstil och välja bort vanor som är alltför miljöskadliga och resurskrävande. Går det ändå att fortsätta att leva ett modernt, bekvämt liv i ett samhälle som är hållbart?” Läs hela här: Christer Sanne Naturvårdsverket.

VECKANS SEGA:
”EU-kommissionen har lagt ett förslag om att avskaffa tidsomställningen. Europaparlamentet delar den uppfattningen. För att tidsomställningen ska kunna tas bort krävs ett beslut i ministerrådet. Ministerrådet har ännu inte tagit ställning till förslaget. Inget beslut har alltså fattats på EU-nivå.
Den svenska regeringen har inte heller tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och i så fall vilken tid som i sådant fall skulle vara normaltid (sommar- eller vintertid).
Om tidsomställningen avskaffas genom beslut i EU är det upp till varje enskilt medlemsland att besluta om vilken normaltid landet ska ha. Det betyder att det är ett nationellt beslut huruvida Sverige vid ett avskaffande ska ha sommartid eller vintertid som normaltid.” Regeringen.

VECKANS ÅSIKT:
Kan vi stanna kvar på normaltid, och sluta med att ställa om klockorna?! Här är varför vi ska ha normaltid.

VECKANS BLOGG-TIPS:
Elisamatilda med Fem en fredag.

VECKANS CITAT:
”Jag hör människor lyssna till det megafonerna förmedlar. Ickereflekterande. Utan att ifrågasätta. Aningslösa. Kort sagt, det gör mig bekymrad. Det kan komma att göra väldigt ont i slutänden. Rädda människor är ologiska människor. Själva tankehjärnan sätts ur spel och när amygdala blir överstimulerad aktiveras våra försvarsreaktioner. Det är av rädsla vi förlorat demokrati och gemenskap genom historien. Det är rädslan som ställer oss mot varandra. Det finns de som tjänar mycket på att vidmakthålla dessa mekanismer. På att polarisera, ställa oss mot varandra.” När rädsla får styra. Hanna.

VECKANS HÄLSA:
”För din hälsas skull: ställ dig upp! Två minuters avbrott i sittandet per halvtimme räcker för att motverka många av de negativa hälsoeffekterna.” Kurera.

VECKANS DEBATT:
”Grundläggande fri- och rättigheter har under pandemin monterats ned på ett sätt vi aldrig upplevt i modern tid. Vi har hamnat på ett sluttande plan där begrepp som proportionalitet och rimlighet har urholkats för att göra det möjligt att driva igenom restriktioner. Steg för steg har en tillvänjning skett till ”det nya normala”. Lockdowns kan bli vardag även i Sverige. Expressen.

VECKANS ORD:
Kokande groda-syndrom handlar om en groda som spenderat all sin energi på att anpassa sig till omständigheterna, och som när det kritiska ögonblicket kommer inte har någon kvar att rädda sig själv med.” …När en förändring sker tillräckligt långsamt undflyr den vår medvetenhet. Den orsakar därför inte någon reaktion eller motsättning.” Steg för hälsa.

VECKANS FEMINISM:
”Ett vanligt råd till den som vill förbättra sin psykiska hälsa är att man ska bli bättre på att säga nej, eller varför inte ”sätta gränser” som det gärna kallas” …dessa tips handlar om att slimma ner sin fritid.” …En middag med vänner är något att kämpa för, inte något att ”lära sig säga nej” till. Att behöva prioritera bort socialt liv för att den psykiska hälsan sviktar är inte en förmåga att lära sig, det är en jävla tragedi.” Läs hela texten här: Fannyarsinoe.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Att blicka inåt presenteras ofta som ett svar på ”psykisk ohälsa”. Men tänk om lösningarna finns utanför oss; i hur vårt samhälle är organiserat, i hur vi arbetar, i vilka visioner för ett bättre liv som finns tillgängliga i vår tid osv. Tänk om detta inåtblickande inte får oss att må bättre utan snarare får oss att titta bort från saker som verkligen skulle vara relevanta för vårt ”mående” och lägga skulden på politiska problem på oss själva.” Fannyarsinoe …Klart att det är lättare att lägga skulden på individen, inte samhället. Mår du dåligt är det för att du gör fel, så skärpning så att du blir produktiv igen…” …”Arbetsmiljön/lön är den stora elefanten i rummet. Särskilt för oss på botten av samhället. Ojämlikhet ger ångest”…

VECKANS KÄNSLA:
When a flower doesn’t bloom, you fix the environment in which it grows, not the flower.

VECKANS FUNDERING:
Det är inte klädsamt med missunnsamhet. Jag behöver människor som vill mig väl. Inte de som hela tiden vill påpeka allt jag gör fel. De som bara väntar på att få säga –Vad var det jag sa?! och –Skyll dig själv!

VECKANS TANKE:
”Samtidens besatthet vid att lättvindigt och skoningslöst kategorisera varandra”. Folk vill snabbt sätta dig i ett fack där alltid är bara svart eller vitt. Fortsätt att våga lyssna på folks åsikter även om de olika dina, du kanske lär dig något nytt. Perspektiv.

Dagens låt: Lars Winnerbäck – Släpp det där mörkret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.