Sommartid eller vintertid året om?

tidszoner
 
Bild: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tidszon

Här ser man klart vilken tidszon som Sverige tillhör om man följer meridianen uppifrån och ner. Man ser även att Frankrike och stackars Spanien ligger helt fel. Spanien borde ju tillhöra samma tidszon som Storbritannien. Vad tycker egentligen spanjorerna om det? Läs här!

När dag och natt är lika långa, omkring vår- och höstdagjämningarna varje år, så är solen mitt på himlen vid klockan 12. Solen går alltså upp vid 6 och ner vid 18. Det är det som är det normala.
För oss här i Sverige ligger vi ju i rätt tidszon redan, så jag ser ingen anledning att byta. Det finns de som vill ha sommartid året om, vilket ju innebär att vi byter tidszon till den där Finland ligger…
Nej, låt om få ha normaltid året om! Låt oss få slippa ändra om klockorna varje vår och höst!

”En tidszon är ett område på jorden med samma normaltid, så kallad zontid. Eftersom jorden roterar kring sin egen axel, kan det aldrig bli samma klocktid eller soltid över hela klotet. Lokaltiden är bara gemensam för de platser som ligger på samma meridian. Platser som ligger längre österut och längre västerut har lokaltid som ligger respektive före och efter. För att hålla samma tid inom länder eller områden har jorden blivit indelad i ett antal tidszoner, med hela timmar och ibland halvtimmar som skillnad mellan zonerna.”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tidszon

”Jorden snurrar 360 grader på ett dygn, vilket blir 360/24 = 15 grader. Därför är det också majoriteten av alla länder som följer var 15:e meridiangrad. Man försöker följa soltiden och därmed få klockan att vara 12 på varje plats när solen står som högst på himlen.
På jorden finns det 24 stycken tidszoner som var och en är 15 grader bred.”
https://www.swedishnomad.com/sv/tidszoner-varlden/

”Ställer man en stav på plan mark, så kan man med hjälp av skuggan från staven följa solens vandring över himlavalvet. Användandet av en sådan så kallad gnomon var det första verktyget man mätte tiden med, och med vars hjälp man mer exakt kunde indela den ljusa delen av dygnet. Solen står högst på himlen omkring klockan 12 (klockslaget beror på exakt var man bor i sin tidszon) när man har normaltid. (Vid sommartid infaller detta istället kring klockan 13.) Anledningen till att 12 normalt placeras längst upp på en klocka med visare är att solen brukar stå högst då på dagen.”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Solen

”Dagarna omkring höstdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster.”
https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6stdagj%C3%A4mningen

”Numera handlar förslagen ofta inte om återgå till så kallad normaltid, utan om att ha kvar sommartiden året om. För oss skulle det vara samma sak som att byta tidszon och ha samma tid som Finland har nu”
https://fof.se/tidning/2018/3/artikel/dags-att-stalla-sommartiden

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.