Toskansk krämig lax med vitlök
4 laxfiléer
salt och peppar
2 tsk olivolja
2 msk smör
6 vitlöksklyftor fint tärnat
1 liten gul lök tärnad
4 msk torrt vitt vin
150 g soltorkade tomatremsor
4 dl grädde
salt och peppar efter smak
7 dl babyspenat
1 dl färsk riven parmesanost
1 tsk majsstärkelse majsmjöl
2 msk vatten
2 msk persilja hackad
Instruktioner:
- Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Krydda laxfiléerna på båda sidor med salt och peppar och fräs i den heta pannan, köttsidan ner först, i 5 minuter på varje sida, eller tills du får fin yta. Ta av från spisen och lägg åt sidan.
- Smält smöret i resterande juice som kvar i pannan från fisken. Tillsätt i vitlök och stek i ungefär en minut. Stek löken i smöret. Häll i vitt vin och reducera något. Tillsätt soltorkad tomat och stek i 1-2 minuter för att släppa ut sina smaker.
- Minska värmen till låg värme, häll på grädden och låt småputtra under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt i spenatbladen och dem mjukna till i såsen och tillsätt parmesanosten. Låt såsen småputtra i ytterligare en minut tills osten smälter genom såsen.
- För en tjockare sås majsstärkelse blandat med vatten under omrörning.
- Lägg tillbaka laxen i stekpannan. Strö på persilja och en sked sås över varje filé.
Servera med pasta, ris eller ångkokta grönsaker.
På denna sidan kan du beräkna antal portioner:
www.vinsider.se