Trevlig helg / fredagslistan / perspektiv

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
…ligger framför mig; helgen! Och idag har jag en ledig dag.

VECKANS SKRATT:
”I fredags hade vi förresten kräftskiva. Minus kräftor för mig. Joachim hade köpt två kronärtskockor men när jag tittade i kylen så hade han inte det. Men paj är ju gott.” / Malin Wollin 2016.

VECKANS GAG:
Karriärsval.
Försök att inte skratta.
Matematik i vardagen.
Diskutera detta innan giftermål.
Söt fågel.

VECKANS DEBATT:
”Det är också genom att lyssna på de annorlunda perspektiven, inklusive de mer eller mindre vilseledande, vi på riktigt lär oss vad vi själva står för. Det insåg redan de gamla grekerna. Kritiskt tänkande handlar i grunden inte om att sitta på facit i faktafrågor. Det handlar just om att kunna ta till sig mängder av information, vara källkritisk, se olika perspektiv och bilda sig en egen uppfattning.” Läs hela ledaren i Göteborgs-Posten.

VECKANS STARKA:
Instagram/Facebook har inget med yttrandefrihet att göra. De äger ALLT du lägger upp -till att börja med. Ett vinstdrivande företag.

VECKANS KLIMAT:
Stoppa plasten innan den kommer ut i havet! ”När plastföroreningarna nått haven är de nästan omöjliga att återvinna och koncentrationen fortsätter att öka i decennier. Om regeringar, näringsliv och samhälle agerar kraftfullt tillsammans nu kan plastkrisen fortfarande begränsas. Att stoppa spridningen av utsläpp är mycket mer effektivt än att städa upp efteråt, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF. Att plast inte bryts ned gör att mikro- och nanoplaster fortsätter att ackumuleras och når farligt höga nivåer i havens näringskedjor.” WWF.

VECKANS ORD:
NPF, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Läs hos Krickelin om hur det är att leva med NPF. ”Dagens samhälle. Missanpassad skola, trasiga barn, utbrända föräldrar” På TV: Uppdrag Granskning – Bokstavsbarnen.

VECKANS SÖMN:
20 bästa sömntipsen. / Martina Johansson.

VECKANS HÄLSA:
”Forskning har gjorts på när andra tar på oss, när vi får massage eller när någon stryker en över armen. Enligt en studie tog det tio sekunder från dess att man börjar massera någon till sitt första andetag och oxytocin börjar utsöndras. Oxytocin är en signalsubstans som också kallas lugn- och ro-hormonet. Oxytocin sätter igång andra signalsubstanser i kroppen som dopamin och serotonin. Oxitycin är som ett mirakelhormon som lindrar smärta, skyndar på läkning av sår och skador, sänker pulsen, blodtrycket och halterna av stresshormon.” Din hand är en healer. Karin Björkegren Jones.

VECKANS FEMINISM:
”När det gäller män är det självklart att man ska anstränga sig för att se bortom ytan, när det gäller kvinnor är det otänkbart att män ska offra sina utseendemässiga preferenser för att se en kvinnas inre.” Fula kvinnor. Ett intressant inlägg inkl kommentarer hos fannyarsinoe.

VECKANS VULVERINE:
”Jag är inte och kommer aldrig vara av uppfattningen att sjukdom och skada uppkommer enbart p g a kvinnokroppens egna funktioner. Kvinnokroppen i sig själv är inte roten till allt ont.” Läs hos Vulverine om lågdoserade hormonspiraler och risken för utomkvedshavandeskap!

VECKANS TIDNING:
Allas, Året Runt, Allers, Hemmets Journal läser jag en hel del i sedan jag skaffade Readly. De har mycket bättre reportage och hälsoråd än vad Hälsa och Må Bra har nu för tiden.

VECKANS FUNDERING:
Jag är den jag är. Inte den du tror att jag är, inte den du vill att jag ska vara. Jag är mig. Jag gillar inte känslan av folk förväntar sig saker av mig.

VECKANS CITAT:
”Ännu en vacker dag utan att ha fått användning av varken Pythagoras sats eller analys av dikter.”

VECKANS TANKE:
People who get excited about stars, moon and sunsets are my kind of people.

Dagens låt: Stevie Nicks – Edge of Seventeen

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

2 kommentarer

  1. Härligt med dina fredagsklokheter och tips. Älskar min Allersprenumeration som jag tog över när min mormor gick bort. Fast jag har hittills mest fastnat för korsorden och recepten… Önskar dig en fin helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.