Trevlig helg / fredagslistan / bloom

Trevlig helg
freelancewisdom

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
FHM …”krav på vaccinationsbevis o s v upphör att gälla från och med den 9 februari.” …i Sverige… Jag väntar med att jubla.

VECKANS SÄMSTA:
”Det verkar som om Sverige redan har glömt hur väntetiderna och köerna i vården såg ut innan pandemin drabbade oss på allvar i mars 2020. Försämringen har pågått i många år.”
”Hur långt har vi kommit i att anpassa vårdkapaciteten efter den växande befolkningsmängden och ökade livslängden?”

VECKANS SKRATT:
Aston tar över showen! Handboll. svtsport.

VECKANS GAG:
Taste like crêpe
Old, weak and wrong.
Journalism used to have something to do with truth, now it’s clicks and likes…?

VECKANS DEBATT:
Om det saknas debatt och två sidor av en fråga så ifrågasätt demokratin och censuren. Något är då allvarligt fel.

VECKANS STARKA:
In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. / Martin Luther King, Jr.

VECKANS MILJÖ:
”Nuvarande anläggningar för avloppsrening är inte konstruerade för att rena bort läkemedelsrester och andra svårnedbrytbara organiska mikroföroreningar. Den ena forskningsrapporten efter den andra har de senaste åren också visat att det ofta finns alltför höga halter av läkemedelsrester i våra sjöar och vattendrag. Föroreningar som i vissa fall kan leda till negativa effekter i olika delar av ekosystemen och bland annat försämra förutsättningarna för vissa fiskarter. Utsläpp av antibiotikarester kan även bidra till utveckling av antibiotikaresistens. För att kunna rena bort läkemedelsrester behöver reningsverk byggas ut med kompletterande teknik. Man talar om avancerad avloppsrening eller ett fjärde reningssteg. De två reningsmetoder som vanligen används bygger på nedbrytning med hjälp av ozon eller rening med hjälp av aktivt kol.” Läkemedelsvärlden.

VECKANS KLIMAT:
”Hur media behandlar klimatkrisen – eller snarare INTE behandlar klimatkrisen – är avgörande för hur vi medborgare agerar. Media duckar ofta frågorna om klimatet och effekterna av klimatkrisen. Media missar sitt uppdrag att vara en granskande instans som ger en faktagrundad bild av verkligheten för läsaren att agera på.” Klimatklubben.se

VECKANS ORD:
Vi ska skämmas för nästan allt. ”Att skamma någon, denna nya folkrörelse, är en kollektiv uppfostringsmetod, ofta förekommande i sociala medier. Du ska rodna, förlöjligas, avslöjas som mindre vetande, pekas ut som en person i själsligt och moraliskt förfall. Din handling, ditt val, bryter mot en upphöjd sanning. ”Jag liknar det med en härskarteknik – där en grupp behåller sin position gentemot andra grupper människor eller en enskild individ.”

VECKANS HÄLSA:
”Nu skärps reglerna för antibiotikaanvändning till djur i EU. Antibiotika får inte längre ges rutinmässigt till friska djur, eller för att kompensera för bristande djurhållning”. Ekot Sveriges radio.

VECKANS FEMINISM:
”Majoriteten av Sveriges gynekologer SAKNAR uppdaterad kunskap, vissa saknar även annan grundläggande kunskap gällande klimakteriet och skillnaden mellan bioidentiska och syntetiska hormoner”. Alldeles för många svenska gynekologer drar då ”men det finns inga svenska studier gjorda”-kortet. Vad är skillnaden? Litar hen inte på att de utländska forskarna kan sitt jobb? Om vi skulle kräva stora helsvenska studier för varje läkemedel som skrivs ut, så skulle det inte bli så mycket utskrivet”. Läs vidare hos Monika Björn.

VECKANS FUNDERING:
Jag behöver en tredagarshelg… En dag för ärenden. En dag att vara social på och en dag till att slappa och ha egentid.

VECKANS TANKE:
So many people from your past know a version of you that doesn’t exist anymore. På gott och ont, både bra och dåligt. Jag förändras… ständigt under utveckling men fortfarande mig själv.

VECKANS CITAT:
”Tro inte på allt du tänker. Jag har tankar men jag är inte mina tankar” Vi kan inte välja vilka tankar som ska uppkomma, men vi kan välja vilka tankar vi vill följa och vilka vi vill lägga åt sidan. Natthiko

Dagens låt: Newkid & Myra Granberg – Vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.