Trevlig helg / fredagslistan / klimatkrisen

Trevlig helg
If you get tired, learn to rest not quit.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
En så vacker bild på Kate! Närbilden med den vita klänningen.

VECKANS GAG:
Rita Michelangelos David.
När man ska fixa någonting.
Svamp-Bob.

VECKANS SÄMSTA:
Ovädret Gyda med kraftiga vinder och träd som blåser ner över vägen.

VECKANS KLIMAT:
Bra sammanfattning a filmen Don’t look up – för egentligen handlar den förstås om klimatkrisen och mänsklighetens oförmåga att ta hotet på allvar. Läs hos Maria Soxbo.

VECKANS SNACKIS:
”Vården är ju uppenbarligen underdimensionerad. Inte nog med att vi inte har tagit konsekvenserna av den stora befolkningstillväxten i Sverige det senaste decenniet. Vi har dessutom sedan länge monterat ner vårdens kapacitet. Visste ni att Sverige i dag tillhör de länder med minst antal sjukhusbäddar i Europa och till och med i världen?” Läs hela artikeln av Jonas Gardell!

VECKANS HÄLSA:
Självreflektion handlar om att titta inåt och försöka förstå varför vi beter oss som vi gör, istället för att tendera att skylla på andra. * Med pro-socialt beteende menar man att man gör saker för andra med bl.a. medkänsla och empati. * Personer som kan reglera sin känslor tenderar att utstråla mer lugn. * Acceptans av olika perspektiv inkluderar att vi inte går omkring och är 100% säkra på att det är vi som har rätt. Och att inse och förstå att andra kan ha andra värderingar än jag själv. * Andlighet handlar om en tro och känsla av samhörighet. Om visdom och hälsa / 4health

VECKANS ORD:
Polarisering är en tendens i en konflikt då alla parter grupperar sig i två läger, och det är svårt att upprätthålla neutralitet.”
”För det verkar inte vara politiken eller ideologin i sig som är avgörande för hur det sociala kapitalet (och därmed välståndet) utvecklas i ett land. Det viktiga är i stället hur bra samhället institutionellt fungerar, frånvaron av korruption och att det upprätthålls en balans mellan viktiga, men ofta motstridiga, värden.” / om socialt kapital.

VECKANS CITAT:
Dykmetoden. ”I korta drag går den ut på att inte kämpa emot det oundvikliga utan ge efter för smärtan och försöka fokusera på att spara på krafterna. Så att man när smärtan stillnar har orken kvar. Helt enkelt jobba med istället för mot sig själv.” Om att acceptera lidande. / Underbara Clara.

VECKANS STARKA:
”Kvinnor i klimakteriet ska vara stolta och våga ta plats och oblygt låta mognad bli en positiv bild. Se inte på klimakteriet som en livstragedi utan snarare som en övergång och en period som ger djup i personligheten och att den tid som kommer blir en ny spännande fas i livet. Våga tro att åren kommer att bli bra och att du kommer att vara en klokare version av dig själv. Känn dig tryggare i din kropp och bry dig mindre om vad folk tycker.” Stark genom klimakteriet / Monika Björn.

VECKANS TANKE:
människan är en trött varelse – särskilt på vintern.

VECKANS LUGN:
Lyssnar på Spotify. Spellista av HBO max som heter And just like that… a new chapter of Sex and the city.

Dagens låt: Billie Eilish – Billie Bossa Nova

2 kommentarer

  1. Som vanligt bjuder du på en massa klokheter. Claras text behövde jag läsa. Tack för delning. Och uppenbarligen måste jag se om Don’t look up… Men lite ytlig motvikt, Kates röda klänning! Love it! Och den har fickor!

    Önskar dig en fin helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.