Toskansk lax med spenat och vitlök

lax
  Bild: Nilla Tankebubblor.

Toskansk laxgryta med spenat och vitlök
40 min
Ingredienser:
4 laxfiléer, à 100 g
2 tsk olja
1 msk smör
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 msk matlagningsvin, vitt
ca 390 g krossade tomater
2 dl grädde
2 dl vatten
2 tsk tomatpuré
salt och peppar
65 g babyspenat
1 dl färskriven parmesan
1 tsk maizena ljus
1 msk vatten, att blanda maizena med
2 msk basilika

Gör så här:
Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme. Salta och peppra laxfiléerna och stek dem cirka 5 minuter på varje sida. Lägg laxen på ett fat och ställ åt sidan. Diska inte stekpannan, smakerna i den ska vi använda.

Finhacka vitlök och tärna löken fint. Smält smöret i stekpannan du stekte lax i. Stek vitlök och lök någon minut. Häll i vitt vin och låt det koka ihop lite.
Häll på krossade tomater, grädde, vatten och tomatpuré. Dra ner värmen så det småputtrar några minuter.
Lägg i spenatbladen och rör ner dem i såsen tillsammans med parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ut maizena med lite vatten och häller i såsen, låt den koka upp så tjocknar den.
Lägg i laxbitarna och skeda över såsen. Hacka basilikan och strö över.
Servera med kokt potatis.

Originalreceptet finns här: https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/OpLzWE/toskansk-laxgryta-med-tomat-och-vitlok

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.