Vulverine / mensvärk PMS / samhället

bloggtips
Blogg: https://www.vulverine.se/blogg/
Instagram: vulverinekoos och vulverinejennykoos

”Varför har vissa fruktansvärd mensvärk redan från början, från att de får sin första mens? Detta kommer upp ang. att mensvärk och PMS är kost- och livsstilsrelaterat. Då blir vissa förbannade för att de minsann hade ont redan som elvaåringar (dvs utan påverkan från koffein, alkohol osv) – hur förklarar jag det va?!  I puberteten ska våra äggstockar lära sig kommunicera med våra hjärnor. Det ska bildas hormoner och anläggas receptorer. Detta kräver övningskörning. Ca 7 år efter första mensen bör den feedbackloop som utgör reproduktionssystemet vara up and running.  För att vi ska tillverka östrogen och progesteron i balans behöver ägglossningen funka och hormonerna tas emot. Kass eller utebliven äl = hormonell obalans = PMS, konstiga/uteblivna blödningar och mensvärk.  I tonåren så har vi inte “cyklat” tidigare. I viss utsträckning är det därför normalt att cyklerna är lite wonky, att äl misslyckas + en viss hormonobalans under de första åren av vårt reproduktiva liv. Dock finns det faktorer som hjälper vs stjälper!  Om en tonåring har skitjobbiga/inga cykler behöver vi fråga henne vad hon äter, om det är nog, om hon tål det, om det är näringsrikt, om hon sover för lite, tränar för mycket, stressnivå, koffeinintag, rökning, näringsbrister m.m.. Istället patologiserar man hennes menscykler och stänger ner dem med p-piller, tills hon vill bli med barn (se hur bra det går…).  God kost m.m. KOMMER hjälpa. En ortorektisk, stressad vegan som går på energidrycker KOMMER ha skitcykler, om några alls.  Många födda på 80talet levde på Frosties, nudlar och Kåvepenin = fett dåliga förutsättningar för hormonhälsa. Vad lever ditt barn på nu? Om det är sojakorv + pasta så är det faktiskt INTE LIVMODERNS FEL om menscykeln suger. Detta gäller från ålder 15-50.  Hormonhälsa är en helkroppsbusiness; blodsocker, nattsömn, stresshormoner, näringsstatus m.m. kommer påverka HELA VÅRA LIV.  Vi pratar om mensen som en förbannelse, om klimakteriet som ett helvete. Tänk om kvinnor gick genom livet med en respektfull RELATION till kroppen, dess faser och signaler, istället för att hata våra kroppsfunktioner?

”Är det ”skammande” att påtala att tex PMS och mensvärk är livsstilsrelaterat? När vi som arbetar holistiskt säger att en kan BLI AV MED sådana symptom genom att reda upp den underliggande problematiken, är det då ett ”Skyll dig själv!” till alla som mår dåligt?  Svaret har två dimensioner:
1. Jo, i stor utsträckning får vi faktiskt skylla oss själva för allt vi utsätter oss för. Hälsan är i våra egna händer, trots att vi uppmuntras att överlåta den till sjukvården. Det är tex inte smart att leva på redbull. MEN, vi kan heller inte veta mer än vi vet just nu! Om ingen berättar för oss att tex kaffe kan ge olika otrevliga symptom i menscykeln, hur ska vi då kunna se sambandet eller ta ett beslut kring vårt intag av koffein?
2. Individens ansvar är stort, MEN det finns också gränser för hur mycket en person kan värja sig från västvärlden. Strålning, konserveringsmedel, parfym, plaster, transfetter, 9-17 kontorsjobb, läkemedel i vattnet, deadlines och fan vet allt kommer ändå vara en del av vår vardag i viss utsträckning. Men tristast av allt är att sjukvårdskulturen ständigt tutar i oss att vi INTE KAN göra något åt vår ohälsa, att sjukdomar är kroniska, att det är fel på OSS.  När jag säger att en störd menscykel är ett sjukdomstecken så menar jag inte att det är fel på personen som lider, att hon är dum, dålig eller sönder. Jag menar att vi borde lyssna när kroppen skriker, om vi vill må bättre.  Skammen ligger på samhället. Det är inte acceptabelt att det är NORM att stänga ner menscykeln mha biverkningstyngda p-medel, pga att många kvinnor har LIVSSTILRELATERADE problem. Med det inte sagt att det är ”dåligt” i att välja sån behandling, men det är orimligt att majoriteten livmoderbärare BEHÖVER dem, medan ingen ifrågasätter livsstilen på kollektiv nivå.  Om det känns jobbigt att höra att du själv kan påverka din situation, föreslås att du går in i det motståndet och försöker förstå vad det grundar sig i.  Vilket budskap är mest empowering;  att du som kvinna är naturligt defekt och din ENDA chans till ”välmående” är att medicinera bort din menscykel, eller • att den är en del av dig som du KAN PÅVERKA?

https://www.picuki.com/profile/vulverinejennykoos

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.