Här kommer några tips och länkar:
“All sjukdom uppstår genom obalanser i matsmältningen” – Charaka Samhita.
”Inom ayurveda är en bra och väl fungerande matsmältning förutsättningen för att vi ska hålla oss friska genom livet. Det är i magen alla problem börjar. Agni är benämningen på de automatiska system som tar hand om maten och försörjer kroppen med allt vi behöver.
Om vår matsmältning inte bryter ner maten ordentligt eller om någon vävnad är försvagad så förbränns födan för dåligt och det bildas restprodukter, dessa kallas ama (slagg,toxiner). Ama som bildas i tarmsystemet någon enstaka gång utgör ett mindre problem, men fortsätter vi att hindra magen att förbränna optimalt så sprids slaggprodukterna ut i kroppen och hindrar ett bra flöde i kroppens kanaler. Det blir inflammationer som vi håller igång genom att fortsätta våra misstag.
Alla kroppens celler har sitt ursprung i det vi ätit eller druckit, och har vår agni förbränt födan optimalt så blir resultatet perfekt för vår kropp. Det är när vi stört vår agni så mycket så att den inte förmår att göra ett bra arbete som vi grundlägger sjukdomar. Hur effektiv din förbränning är avgör om det ska bli perfekt näring eller om en del ska bli ama. En bra matsmältning, en stark agni, är det som avgör din hälsa och livslängd.
Mattiderna och sovtiderna är viktiga, det beror på att vi genom evolutionen är anpassade till den natur som vi är en del utav. Förbränningen är hög mitt på dagen och går på sparlåga under nattens första del, då cellerna får sin näring. Äter vi för sent eller lägger oss för sent så stör vi det arbetet.
Om vi tuggar maten för dåligt eller äter för snabbt så minskar energiupptaget i maten men blodsocker och insulin ökar. Äter vi oss för mätta så kan inte magsäcken “knåda” maten ordentligt.
Anledningen till att ama i sin tur ger inflammationer är att kroppens immunförsvar försöker göra sig av med ama, eftersom det inte är vävnadernas naturliga byggstenar. Inom ayurveda ses inflammation som en naturlig reaktion på det tillståndet som personen befinner sig i.
Även vår västerländska sjukvård har på senare tid börjat intressera sig för så kallad låg-gradig inflammation som sjukdomsorsak.
Läs vidare här:
https://www.ayurvedalivsbalans.se/halsa/ama-toxiska-rester/
Om du har Vata-obalans:
”Råd för att minska Ama och återställa balansen vid Amavata:
Favorisera varm, närande och lättsmält mat. Prova gärna den Ama reducerande maträtten Kitchari – Basmatiris med Mungbönor.
Inkludera ghi och olivolja i din kost. Undvik i absolut största mån att äta mat som stekts i vegetabiliska oljor.
Undvik vitt socker och alkohol. Använd obehandlad honung för att försiktigt rensa bort Ama. (Laga inte mat med honung. Den får inte hettas upp över 38 C. Och om du vill ha honung i ditt te, låt det svalna lite först innan du tar i honungen.)
Undvik mejeriprodukter, särskilt glass och ost.
Håll din tarm ren och töm den regelbundet.
Drick små klunkar av Ama-te, Ingefärsjuice och varmt vatten under dagen.
Utöva med fördel djup bukandning (Full Yogi Breathing).
Meditera helst dagligen för att uppnå en ökad klarhet och ett djupare lugn.
Läs vidare här: https://vedalila.se/ayurvediska-tips-for-friska-leder/
”Att hålla sig varm, ha regelbundna vanor och rutiner är viktigt för en vata. Varm, fet och oljig mat och dryck är bra och närande. Det är viktigt med avkoppling, gärna med yoga, meditation eller promenader i skogen. Att göra en oljemassage med sesamolja är bra då vata är både torr och frusen.
Läs vidare här: https://www.emmasayurveda.se/ayurveda/vata
Tips på teer från Senses by nature:
https://naturkosmos.se/category.html/ayurveda