Balansen omega-3 och omega-6

  Det är en djungel. Men här har jag i alla fall hittat några artiklar som jag ville spara. Några utdrag plus länkar.

”Kvoten mellan omega 6 och omega 3 i kosten har ökat från den idealiska 1–2:1 till 10–20:1.”

 
”Man kan egentligen inte säga att omega-3 är god och omega-6 är ond utan det viktiga är att det finns en balans mellan de olika fettsyrorna. ”Rent generellt har de flesta betydligt mer omega-6 än omega-3 i kroppen. Kvoten rekommenderas ligga mellan 1:1 till 1:4. I genomsnitt är svenskarnas omega-3/omega-6-kvot 1:15.” https://www.balancedliving.today/halsa/omega-3/
 
”…Håll däremot uppsikt över alla de dolda källorna till omega-6. Dessa är exempelvis bröd, bakad potatis, nudelsoppor, pajer, kex, godis, produkter med majonnäs, dressingar på flaska, tonfisk i olja, chips och så vidare. Ofta anges bara ”vegetabilisk olja” i varudeklarationen och med det menas oftast billig vegetabilisk olja som till exempel soja-, majs-, solros- eller druvkärneolja. Sojaolja är den oftast använda i industrin.”

”Omega-6 tillsätts i dag i en lång rad livsmedel som vegetabilisk olja och beskrivs i varudeklarationen som vegetabilisk olja eller fettämne i en eller annan form.” Läs vidare här: https://iform.se/nyttig-mat/var-forsiktig-med-omega-6

”…Laxen ges foder bestående främst av soja, rapsolja och vete vilket ger en mindre näringsrik fisk. Sist jag kollade växte varken soja, raps eller vete i våra hav.”
”Vildfångad fisk är därför det bästa alternativet. Problemet är dock att det i vissa fall kan vara svårt att få tag på och även här spelar vattnet som fisken levt i roll. Vildfångad svensk lax innehåller höga halter miljögift, dioxin och PCB och bör undvikas. Speciellt från fångstområdena Östersjön, Bottenviken, Vänern och Vättern.
https://www.halsasomlivsstil.com/ska-jag-kopa-vildfangad-ekologisk-eller-konventionellt-odlad-lax/

”Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.
Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10. Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.”
”Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.” Läs vidare här:
https://www.svd.se/daligt-fett-i-svenskt-kott

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.