Jul hos oss / Den långa jullistan

galleri fredag
paket
 
Den långa jullistan har varit med förr, men i år har jag nytagna bilder från december 2013 och svaren är såklart uppdaterade. Jag tyckte att det passade bra till dagens tema som är Jul där du är. Jag vill också passa på att önska alla deltagare i Galleri Fredag en God Jul!
 
*Firar du jul hemma eller hos någon annan?
Vi firar hos våra föräldrar. Detta året ska vi vara hos mina på Julafton och hos P:s på Juldagen. På Annandagen är vi hemma hos oss och ibland har vi Ps kusiner på besök då, fast i år blir det barnens lilla kusin på besök.

*Favoritjulgodis?
Rocky Road, fudge, tryffel, choklad, lakritskola. Men det har inte blivit någrot godis gjort ännu så länge. Däremot har vi gjort pepparkakshus i år för första gången. Jättegoda saffransbullar har jag bakat.

*Favoritmat i jul?
Jag gillar hemmagjorda köttbullar, brysselkål, senapssill, ägg, sallader, omelett, rödlökspaj, grönkålspaj, rödkålssallad.

*Den finaste julmusiken?
Jag har ju Sarah Dawn Finers julskiva som är väldigt fin. Jag gillar allt möjligt. Luciasånger gillar jag speciellt mycket! Klassisk musik. Sånger med Sofia Karlsson från Luciamorgon var fina.

*Den godaste juldrycken?
Jag dricker mest vatten till allt. Till julen gillar jag att ta lite must. Glögg är såklart också en favorit.

*Jenny Nyström jul, eller amerikansk jul?
Jag gillar skandinaviskt typ Bullerbyn och typ Ernst Kirchsteiger-stil.

*Berätta om dina traditioner på julafton?
Det är inte jätteviktigt för mig. Vi brukar göra olika saker. Spela sällskapsspel och gå på promenad gillar jag. Se lite på tv och bara mysa med familjen.

*Pynt som är bannlyst hemma hos dig?
”Kulörta lyktor” typ blinkande multifärgade lampor.

*Favoritpynt?
Stjärnan och elljusstakarna.

 
gran
 
*Levande gran eller fusk?
Vi har alltid haft levande gran. Det är en stor grej för barnen att vara med i farfars skog och leta upp den och frakta hem den och förstås att klä den. Detta året tog farfar hem en gran åt oss själv. Vi har klätt den med renar från Blomsterlandet, bjällror från Panduro, stjärnor. lite glitter och några kulor men ingenting i rött detta året.

*Julkort, per mail eller med posten?
Jag skickar mina julhälsningar med posten i första hand.

*Vilka färger har ditt pynt?
Vitt, grönt, naturfärger och lite metall.

*Glitter?
Vi brukar ha glitter i granen. Det är barnen som klär granen.

*Julfrukost?
Oftast risgrynsgröt. Hembakat bröd med skinka, köttbullar, rödbetssallad.

*Favoritfrukter i juletid?
Ingrid-Marie äpplen, blodapelsiner, satsumas och clementiner, dadlar, fikon

*Risgrynsgröt eller Ris à la Malta?
P gillar att koka risgrynsgröt! Saffranspannkaka är också en favorit.

*Kalle Anka och hans vänner?
Tradition. Numera vill även barnen se på det.

*Karl-Bertil Jonsson? *Kan du vissla Johannna?
Karl-Bertil brukar jag vilja se.

 
pepparkakshus
 
*Köper du klappar åt många?

Barnen får adventspresenter. Några vänner och jag har haft ett julklappslotteri. Något till barnens kusin och till familjen brukar det bli. Inte så mycket.

*Vill du slå in klapparna själv?
Det gör jag gärna!

*Färglatt papper eller strikt enfärgat papper på paketen under granen?
I år är jag sugen på enfärgat vitt blankt papper eller ett vitt papper med svart God Jul-text på och innanför det svart silkespapper. Och så röda band eller tvinnat snöre. Det blir gärna grafiskt eller med naturtema.

*Less is more och stilrent vad gäller pynt?
Jo, jag är ju ganska så sparsmakad och enkel i min stil.

*Vad har du på dig för kläder?
Jag tror att jag kommer att ha en vit blus, en grå veckad kjol, grå mellantunna strumpbyxor, röda knästrumpor och en röd mönstrad kofta på Julafton. En tomte-brosch brukar jag också ha. Svarta stövlar och svart kappa.

*Vad önskar du dig i år?
Önska kan man ju… men det är svårt att hålla sig till en rimlig prisklass. Det jag önskar mig är oftast dyrt och svårt att få tag på. Det som är billigt och lätt att hitta har jag liksom redan köpt till mig själv. Biobesök plus barnvakt är något jag vill ha eller en tid för massage.

*Mellandagarna, trista eller sköna?
Oftast sköna.

*Mellandagsrea?
Nej tack, jag håller mig hellre hemma då.

*Nyårsplaner?
Vi tar väldigt lätt på nyårsfirandet. Det är inte min favorithelg alls. Jag orkar inte vara uppe sent, jag gillar inte champagne, jag hatar smällare och raketer!
Men vi brukar försöka laga någon god mat och spelar spel och umgås.

*När åker julen ut?
Jag tar bort sakerna lite efter hand. Det juligaste pyntet är borta runt nyår. Granen brukar åka ut efter Trettonhelgen. Ljusstakarna vill jag ha kvar till Tjugondedagen.

 
saffransbullar
Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

6 kommentarer

  1. Så smart att du körde den där gamla listan idag. Jag har inte gjort den iår. Borde nog damma av den och köra den jag också. GILLAR den!
    Trevlig helg!!

  2. Vilket mysigt julinlägg!! De frågorna skulle jag kunna svara på också! Vi firar julafton hos min äldsta bror. Min favorit julsång är "Julen är här", julgilfilmen är "Karl-Bertil Jonsson"
    Och favoritmaten är sillarna!
    Fin helg till dig! Kram Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.