Saffransbullar

saffransbullar
Saffransbullar
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 g saffran (4 påsar)
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
½ msk kardemummakärnor
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1 msk kardemummakärnor
½ dl strösocker

Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader (inte mer). Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. (eller tvinna benen runt varandra) Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 12-16 minuter.
Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Detta blev 32 bullar som jag la i stora bullformar.
Receptet kommer från Leila Lindholm.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.