
12 st. stora
Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smuldeg/crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Smet: Smält smöret. Häll mjölken och det finrivna citronskalet i smöret.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten.
Fyllning: Skär äpplena i små bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna. Crumble: Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Häll muffinssmet i bottnen av formarna, äppelbitar i mitten, mera muffinssmet och crumble på toppen. Grädda i cirka 20-25 minuter.