Äppel- och kanelmuffins med crumble

muffins
Äppel- och kanelmuffins med crumble
12 st. stora

Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel

Smuldeg/crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

Smet: Smält smöret. Häll mjölken och det finrivna citronskalet i smöret.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten.

Fyllning: Skär äpplena i små bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna. Crumble: Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.

Häll muffinssmet i bottnen av formarna, äppelbitar i mitten, mera muffinssmet och crumble på toppen. Grädda i cirka 20-25 minuter.

 
Häll sedan lite kall (inte vispad) Kelda vaniljsås på. Mums!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.