The Paradise

paradise
 Bild: BBC via The Telegraph.

”The Paradise berättar om livet för dem som arbetar, handlar och lever runt det allra första varuhuset i norra England. I centrum står unga Denise, flickan från landsbygden som får anställning i varuhuset och som snabbt visar framfötterna. Tiden är 1875 och platsen Newcastle. Serien är producerad av BBC och blev en stor tittarframgång i Storbritannien.” svt.se.
Tv-serien The Paradise började igår på SVT1. Den verkar lovande! Den blir sju avsnitt till på söndagar klockan 21.00. Missade du första avsnittet så kolla på SVT Play. Man kan inte låta bli att dra paralleller med Mr Selfridge.

I Storbritannien visades The Paradise först medan SVT visade Mr Selfridge först.

Selfridges ligger i London och The Paradise ligger i nordöstra England. Mr Selridge bygger på Harry Selfridges liv, han öppnade sitt varuhus 1909. The Paradise bygger på boken The Ladies’ Paradise Au Bonheur des Dames av Émile Zola från 1883. Varuhuschefen i The Paradise heter John Moray och den unga flickan Denise. I Mr Selridge är det Harry Selfridge som är chef och den unga flickan är Agnes. Sedan har vi ju också Katherine Glendenning mot Lady Mae Loxley. En bra jämförelse mellan serierna hittade jag här: Film and other assorted buffery.

4 kommentarer

  1. Jag upptäckte den här serien igår! Gillade Mr Selfridge och drog genast paralleller liknande dina 🙂 Fina bilder från er semester i Karlskrona. Jag har också kommit fram till att Karlskrona glass har den bästa glassen och man slipper dessutom köa 🙂 Ha en fortsatt skön semester!

  2. Notera att SVT sänder sönderklippta 52 minuters-avsnitt av The Paradise, det saknas ca 7 minuter av varje avsnitt jämfört med BBC’s original-avsnitt som är ca 59½min långa, så totalt ca en timmes handling saknas från hela serien på SVT. Av denna anledning har jag själv valt att se The Paradise på annat håll i oklippt skick.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.