När ska man borsta tänderna?

tandvård
Bilder från: Apoteket, Zendium, OralB, TePe.

Vi ska inte bara lära våra barn hur de ska borsta sina tänder. Vi ska även lära dem när! Två gånger om dagen i två minuter. Morgon och kväll.
Det bästa är att vänta en stund med att borsta tänderna efter att man har ätit frukost. Att gå och borsta tänderna direkt efter frukosten kan i längden ge frätskador på tänderna.

”Det vi äter och dricker påverkar tänderna genom den frätande syra som bildas av bakterier när de bryter ner kolhydrater. När det blir tillräckligt surt löser syran upp tandemaljen och rotytan. Om tänderna utsätts för syraangrepp hinner saliven inte neutraliserasyran och minska eller eliminera skadorna. Tandytorna kan också lösas upp av sura livsmedel utan bakteriernas inverkan. Denna tanderosion innebär att tanden blir matt och ojämn i kanten. Risken för erosion ökar om man dricker juice och läsk.” fakta från TT och 1177.

Drick inte juice på morgonen! De flesta har inte tid att vänta en timme på morgonen mellan frukost och tandborstning. Men vänta så länge som möjligt.
Det du kan göra direkt efter att du har ätit är att skölja munnen med vatten och att använda tandtråd!

På kvällen är mitt bästa tips att borsta tänderna ca en timme efter kvällsmaten, alltså dagens sista mål. Istället för precis innan läggdags. Då hinner ju tänderna vila fler timmar i rad under resten av kvällen och natten. Ett väldigt effektivt sätt att undvika småätande på kvällen också!

Småätande mellan målen bör såklart undvikas. Håll dig till att äta vid fem tillfällen om dagen. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, kvällsmat/middag. Ju mera regelbundet desto bättre för tänderna. Drick bara kranvatten mellan målen!

Tillägg, lästips:
https://www.svd.se/nyheter/inrikes/juice-farligare-for-tanderna-an-cola
https://www.svd.se/nyheter/inrikes/sportdrycker-skadar-unga-tander

2 kommentarer

  1. >Precis. Och ska man borsta tänderna före frukosten så bör det också gå en stund mellan, ca 30 minuter (men det har jag aldrig praktiserat) Så vad vi gör är att borsta tänderna efter frukosten men låter det gå en stund mellan, så länge vi kan helt enkelt… Tipsen är väl då att stiga upp tidigare 🙂 samt att inte dricka juice, som tillhör de värre sakerna i detta sammanhang, på morgonen. / Nilla

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.