Advent

advent let it snow
I år är advent så tidig som den kan bli, eftersom Juldagen är på en söndag.

Om juldagen, som i år 2011, är på en söndag så kommer första söndagen i advent vara fyra söndagar innan, alltså 27 november. Om juldagen däremot är på en måndag är första advent istället 3 december.

”Att första advent infaller 27 november betyder inte att Julkalendern på SVT 2011 börjar då – årets julkalender börjar 1 december. Dock har det inte alltid varit så. Fram till mitten av 70-talet började Julkalendern (som då hette adventskalendern) alltid första advent och kunde därmed vissa år innehålla fler än 24 luckor.” Högtider.

”Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst, även om en vanlig missuppfattning, framför allt bland barn, är att ordet betyder ”väntan”. Advent är den inledande perioden i det västerländska kyrkoåret. Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan… Wikipedia.

Advent för oss betyder adventsljusstake, änglaspel, elljusstakar och stjärnor, amaryllis, hyacinter och adventspresenter! Barnen får varsin liten present varje söndag i advent.
Jag gillar att sprida ut det hela litegrann, så mina julklappar till barnen kommer under hela december istället för på julafton. Julafton blir så koncentrerat i alla fall med resten av julklapparna från släkten …eller jag menar tomten.

Nu ser jag fram emot helgen och att få tända mina nya stjärna!
Tack Karin för novembers teman! Annika väljer i december.

Dagens låt: Laleh – Snö (filmen Arn)

show and tell

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.