1988

musik
1988 (MCMLXXXVIII) var ett skottår som började en fredag.
Musikåret
: Det var det året som Tommy Körberg vann Melodifestivalen med
Stad i ljus
. I Eurovision song contest vann Schweiz Celine Dion med Ne partez pas sans moi. Lotta Engberg och Triple & Touch var också med i mello 1988 med låten 100%. Filmen Dirty Dancing kom 1987 och 1988 klättrade filmmusiken högt på listorna. Eric Carmen – Hungry Eyes är en favorit. 1988 var året då vi hörde Mauro Scocco ropa på Sarah vid hörnet av Seven-eleven. Mauro vann en Grammis för årets popartist.

Europe turnerar i USA som förband till Def Leppard. Freda’ slog igenom med albumet Tusen Eldar och vann en Grammis. Sha-Boom kom med albumet R.O.C.K. detta året. Guns ’n’ roses singel Sweet Child o’ Mine kom 1988 från albumet Appetite for destruction från året innan. Trance Dances genombrottsalbum Dancing in the shadows kom detta året. Jakob Hellman fick en Grammis för årets nykomling. Wilmer X med Teknikens under blev årets rockgrupp. Årets kompositör med Per Gessle med albumet Look Sharp. Årets artist 1988 var Thomas Di Leva. Singlarna från Def Leppards album Hysteria klättrade på listorna. Pet Shop Boys kom med albumet Introspective.

Jag gick på högstadiet. Under 1988 såg jag bl a Sha-Boom, Lili & Sussie och Wilmer X uppträda.
filmer
Vilka filmer minns vi från 1988? Rain Man belönades med fyra Oscar. Tom Cruise var även med i filmen Cocktail detta året. Den första Die Hard-filmen kom 1988. Det stora blå som handlar om fridykaren Jacques Mayol kom detta år.
De dimhöljda bergens gorillor om zoologen Dian Fossey.
S.O.S. En segelsällskapsresa
är verkligen en favorit för mig! Strul med Björn Skifs. Vem satte dit Roger Rabbit? En annan film som jag gillade 1988 var Young Guns. De båda svenska filmerna P.S. Sista sommaren och Ingen kan älska som vi var jag och tittade på detta året. Den nakna pistolen var ju kul. Många skratt där! Tänk att det var 23 år sedan…

På TV tittade vi bland annat på Fräcka Fredag, Druvan, Charles Nonsens, Femettan, Varuhuset, Xerxes, Cosby, Solstollarna, Unga tvåan, Agne och Svullo, Dårfinkar och Dönickar. Årets julkalender hette Liv i luckan. Årets julklapp var bakmaskinen. Årets jullåt var Werner & Werner – Vår julskinka har rymt…
show and tell

6 kommentarer

  1. Tack för nostalgitrippen!
    För mig var 1988 året då jag fick jobb, flyttade hemifrån fr Övertorneå till Luleå och blev sambo!

  2. Mysigt inlägg.
    Jag var 22 och ÄLSKADE Dirty Dancing, men inte lika mkt som mina kompisar (men nog ändå).
    OCH Mauro Scocco…Underbart!

  3. Ja det här var en riktig nostalgitripp du bjöd på. Visst minns jag 88. Jag älskade också Dirty Dancing och lyssnade på mycket av musiken du tagit upp. Jättekul!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.