Stilla veckan

Easter

Bilder: https://www.marthastewart.com/


Stilla veckan, även Passionsveckan, Dymmelveckan, Tysta veckan eller (oegentligt) Påskveckan, är den sista veckan i fastetiden, det vill säga veckan före Påskdagen, från Palmsöndagen till Påskafton och firas till minne av Kristi lidande och död på korset.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stilla_veckan

Påsk är en viktig årligt återkommande högtid under det kristna kyrkoåret. Påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till en viktig judisk högtid pesach (hebreiska: ”פֶּסַח”), vilket betyder ”passera” eller ”gå förbi”, men som ibland även benämns som den judiska påsken.

Gemensamma regler inom kristendomen för att bestämma vilken kalenderdag påskdagen infaller på anses av tradition ha uppstått vid det första konciliet i Nicaea, 325. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844. År 2011 infaller påskdagen den 24 april.
https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5sk

Metons cykel har även använts för att beräkna när den kristna påsken infaller. Den metonska fullmånen, även kallad ecklesiastiska fullmånen och påskfullmånen, är fullmånen beräknad efter Metons cykel, varför dess datum inte nödvändigtvis sammanfaller med den astronomiska fullmånens.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Metons_cykel

Publicerat den
Kategoriserat som Moodboard

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.