Powerwalk – gå med attityd!

powerwalking
Här är några enkla teknikstips innan du sätter igång. Genom att följa dem minskar du risken för skador och säkerställer att din kropp och dina muskler arbetar på bästa sätt.
Börja promenaden mjukt och öka sedan stegvis under 5-10 minuter. Rulla axlarna och känn hur du blir varm. Kom ihåg att lagom takt är ”prattakt”, dvs du ska gå så fort du kan utan att bli andfådd men du ska utan svårigheter kunna föra ett samtal med någon medan du går.
Tänk på att bra hållning ger bra träning. Sträck på dig! Huvudet upp och blicken framåt, ryggen ska vara naturligt rak. Kontrollera att du inte går och svankar – det leder lätt till ryggont. Håll magmusklerna lätt spända för att ge korsryggen stöd. Håll inte andan – att andas ordentligt ända från magen är viktigt. Sänk axlarna och håll dem lätt tillbakadragna med hjälp av ryggmusklerna. Musklerna får bättre träning, belastningen på lederna blir mindre om rörelserna är naturliga och ergonomiskt riktiga. Därmed blir också skaderisken mindre.
Varva ner efter själva träningsdelen av din promenad genom att dra ner på tempot och slutligen stretcha igenom hela kroppen. Var särskilt noga med att stretcha höftböjarmusklerna och musklerna på lårens och vadernas baksidor ordentligt. https://www.schulz.se/powerwalk/index2.html

Det man ska tänka på när man tränar powerwalk är:

1.  Att hålla en god kroppshållning, sträck upp överkroppen, dra axlarna bakåt och sänk dem och slappna av i nacke och axlar.

2.  För att på ett så bra sätt få en hög fart och få med sig energin framåt, måste man hjälpa till med att arbeta med armarna. Enklast är att böja armarna i armbågsleden i en 90 gradig vinkel och hålla armbågsleden låst så hela tiden. Armarbetet sker i axelleden och bålen bör vara så stilla som möjligt. Armarna ska pendla fram och bak i en lätt pendlande rörelse. Ju hårdare man arbetar med armarna desto lättare är det att komma upp i högre fart utan att behöva bli allt för trött i benen.

3.  När man tar steget ska hälen markerat sättas i marken först. Tårna ska nästan peka rakt upp mot himlen så att vadmuskeln och hälsenan blir helt utsträckt. Knäleden bör vara helt sträckt när man sätter i hälen i marken tills man är i stödfasen, det vill säga när foten är rakt under kroppen.

4.  När man har kommit så långt är det dags att öka farten, nu arbetar man upp farten med hjälp av armföringen, frånskjutet och frekvensen i steget. Här känner man även att för att det ska bli en mjuk gång och lätt att komma upp i fart så får man ta lite längre steg och här kommer automatisk ett höftarbete igång som man kommer att känna när man ökar farten.

5.  Det som är viktigt är att få hjärtat att arbeta, det handlar inte om att göra det så jobbigt som möjligt utan att ligga på så perfekt puls som möjligt beroende på vad man tränar. Det är pulsen som avgör vad man tränar och hur hög förbränning man har. https://www.gangsport.com/t2p.asp?p=95718

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.