Styrketräna tjejer!

styrka
10 skäl varför du som tjej bör styrketräna: Bild och text: Styrka på Stadium.se
1. Effektivare fettförbränning.
2. Ökad ämnesomsättning

3. Ökad styrka utan bulliga muskler
”Även om du tränar hårt och målmedvetet kommer det kräva år av dedikerad träning och bra kost för att bygga stora muskler. Forskningen har sedan länge visat att kvinnor har mellan 10 till 30 gånger lägre nivåer än män av de hormoner som är muskeluppbyggande. Däremot kommer dina muskler att bli hårdare, fastare och synligare av styrketräning. Det är en stor bonus.

4. Snyggare kroppshållning
”I dagens samhälle är vi väldigt stillasittande: I skolbänken, på kontoret och hemma i tevesoffan. Inte nog med att vi sitter på tok för mycket, nästan samtliga av oss sitter allt annat än anatomiskt korrekt. Sitter du vid ett tangentbord är sannolikheten hög att du sitter med något rundad rygg och framåtskjutna axlar. Detta ger en rundad hållning med framdragna axlar och krökt rygg. Det enda sättet att motverka och förbättra sin hållning är att stretcha de muskler som blivit förkortade och stärka upp antagonisten (muskeln med motsatt verkan). I exemplet ovan är det bröst- och axelmusklerna som blivit förkortade och drar axelleden framåt medan övre och mellersta ryggen blivit försvagad. Som jag nämnde i inledningen är det viktigt att träna den bakre kedjan. Gör du detta kommer du garanterat att få en hållning som gör de flesta gröna av avund. Dessutom kommer en bra kroppshållning att göra otroligt mycket för ditt utseende och din utstrålning.

(Den bakre kedjan består av de muskler du inte kan se i spegeln. Dessa är korsryggen, sätesmusklerna, baksida lår och vaderna. Du behöver även träna övre delen av ryggen och axlarnas baksida. Att fokusera på bakre kedjan och de muskler du inte kan se i spegeln är en träningshemlighet som coacher och tränare känt till sedan länge. Träning av dessa muskelgrupper kommer att ge dig större och mer välbalanserad kroppslig styrka, bättre hållning och öka din prestationsförmåga avsevärt. Dessutom hjälper det till att avvärja problem med ryggen, framåtroterade axlar och nacksmärtor.)

5. Ökad idrottslig prestation
”Vilken sport du än sysslar med kommer styrketräning hjälpa dig att prestera
6. Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
7. Minskad risk för diabetes

8. Starkare skelett och minskad risk för benskörhet
…för att få ett starkare skelett, eller reparera den skada som skett, måste vi precis som för att få starkare muskler, belasta kroppen. Detta gör vi effektivast med styrketräning. Forskning har visat att sex månaders styrketräning kan öka skelettets densitet med 13 procent. Styrketräning i kombination med en bra kost och eventuellt kalciumtillskott är utan tvivel kvinnans bästa försvar mot benskörhet.

9. Minskad risk för depression

10. Ålder är inget mer än en siffra
”Det är aldrig försent att börja med styrketräning. Det finns flera studier som har visat på fantastiska styrke- och hälsoresultat bland kvinnor i 70- och 80-års-åldern efter att de börjat med ett styrketräningsprogram. Oavsett ålder kan du ta del och njuta av hälsofördelarna med styrketräning.” Läs vidare här: Stadium har många träningstips och videoinstruktioner på bra övningar.

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.