krämig potatisgratäng

middag

Här sitter vi lite och väntar på att grillmästare P ska bli klar med fläskfilén samt att potatisgratängen ska bli klar i ugnen. Barnen tar lite av vattenmelonen som förrätt. På bordet står även fetaost och en grönsallad med majskorn, kidneybönor, tomater med mera. Potatisgratängen blev jättegod! Jag glömde att fotografera den… Receptet jag tittade på hittade jag på Tasteline:
Krämig potatisgratäng men jag har ändrade litegrann…
6-7 dl standardmjölk
5 dl grädde
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
lite flingsalt
50 gram smör
2 kg potatisar
1. Värm ugnen till 240° C. Skala potatisen och skär dem i bitar (i maskinen) om cirka 3 mm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet. 2. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 15-25 minuter eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun. (Min gratängform rymmer 3 liter.)


Vi drack ett gott vin igår som jag kan tipsa om:
"VITA VINER, Druviga & Blommiga, halvtorra: By the River Riesling (nr 7413)
Land: Tyskland Distrikt: Mosel Alkoholhalt: 8,5 % Färg: Nästan vattenklar, ljusgul färg. Doft: Druvig doft med inslag av ananaskaramell, svartvinbärsblad och äpplen. Smak: Halvtorr, druvig smak med inslag av ananaskaramell och päron. Användning: Serveras vid cirka 8°C till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska inslag eller som sällskapsdryck."

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.