Havrebröd

havrebröd
HAVREBRÖD
2 stycken
½ paket jäst (25 g)
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 dl havregryn
1 dl krossat linfrö
9-10 dl vetemjöl (byt ut hälften mot dinkel.)

Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla ca 15 minuter.
Tillsätt vetemjölet men spara ca 1 dl till utbakning. Arbeta dagen ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två delar. Forma till runda eller ovala bröd. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa i ca 30 minuter, Skåra bröden med en vass kniv. Mjöla ev. ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 C ca 25 minuter. Lägg bröden på galler att kallna utan bakduk.
(Receptet kommer från Icas havregrynspåse.)

Detta brödet har Raringen bakat idag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.