TOSCAPAJ MED HALLON OCH BLÅBÄR
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker
Fyllning:
2 dl bär, färska eller frysta, t.ex. hallon och blåbär
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
Toscasmet:
100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g flagad mandel
Gör så här:
Gör först pajdegen: Smält matfettet och låt det svlana.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget.
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200 grader.
Gör fyllningen: Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.
Gör toscasmeten: Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Smeten ska tjockna något. OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.
När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och klicka ut smeten över bären.
Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.
CITRONPAJ MED LIME
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör eller margarin
1 äggula eller 2-3 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 lime
1 citron
Garnering:
1 lime
florsocker
Servering:
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Gör pajskalet. Låt smöret/margarinet bli rumsvarmt. Rör ihop smör/margarin, socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp. Tillsätt äggulan eller vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 minuter.
Gör fyllningen: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och vispgrädde. Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften. Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.
Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde.
Pajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering.
Båda recepten kommer från: https://www.recepten.se/
Åh gud vad gott! ^^
Vilken smarrig bild, det ser gott ut!
Kul att du hittade till mig 🙂 Din blogg är också jättefin, jag kikar gärna förbi fler gånger.
*mums* vad gott det ser ut 🙂
Hej! va gott det ser ut! men du, det typsnittet som det står ”toscapaj” och ”citron lime” med. E det ett typsnitt som finns på datorn, isåfall vad heter det!! eller var har du fått det ifrån, vilken hemsida har du fått bilden med texten på om du nu inte knåpat ihop det själv!?
Kramar Rebecca! keep up the good work!
>Sara: Gott, men mäktigt. Det räcker med en liten bit. 🙂
>Lina: Min favorit var den friska syrliga cirtonpajen.
>Annika: Vad kul!
>Rebecca: Fotot är mitt eget.
Typsnittet heter ”F… you Las Vegas” 😉 och finns på
https://www.dafont.com/
Ser verkligen supergott ut! Måste nog prova åtminstone toscapajen.:-)
TILLÄGG: Båda pajerna går bra att frysa in!
Keep up the good work.