Veckans tisdagstema är smaker. Jag kunde inte välja en smak, utan jag försöker mig på att illustrera alla fem! De söta jordgubbarna har jag visat tidigare i bloggen 23/6-06 och även citronerna känner ni igen från andra färgveckans gula måndag 10/7-06. Men de andra tre bilderna har jag fotograferat idag. De lättsaltade chipsen var en ny sort som vi inte har provat tidigare. De var jättegoda! Kaffe dricker varken Raringen eller jag, så denna förpackningen plockade jag fram ur frysen för det är där vi förvarar det. Räkorna kommer också direkt ur frysen. Umami var inte så lätt, men jag läste mig till att den finns i skaldjur…
"Umami brukar kallas den femte smaken.
Förenklat skulle den kunna beskrivas som smaken av protein.
Umami fungerar som en transistor som skruvar upp alla andra smaker.
Därför används ofta natriumglutamat som smakförstärkare.
Många andra typer av fria aminosyror och liknande ämnen ger umamieffekt.
Dessa ämnen kan bildas i stora mängder när proteiner bryts ner på rätt sätt.
När mat lagras sker ofta en explosion i umamismaken.
Även färska livsmedel som lök, tomat, skaldjur och selleri har en del umamismak."
Läs mera här: https://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=40414&a=438685
Läckert!
Trevliga bilder. Håller med om att umami är lite svårfångat… Den ”finns” ju inte i vårt västerländska smakregister men är klart medräknad bland smakerna när vi drar oss österut (t-ex. Asien)
Cool idé 😀
Vilken kul idé! Och så lärde jag mig ngt nytt: umami. 🙂
Vilka otroligt läckra bilder!
(Det här med umami hade jag aldrig hört talas om så det var intressant).
Suveren tolkning : )
Läckra bilder!
Lärorikt och väldigt snygg design…Härligt
Vilka fina bilder! Och jag hade inte heller koll på vad umami var, så nu har jag lärt mig något nytt också 🙂
Väldigt fina bilder!
Vilket jättefint kollage av alla smaker !
KRAM EVA
Vilka härliga bilder! 🙂
Underbar tolkning!
Här har du verkligen täckt upp allt, vad finurlig du är 🙂
Klockrent och lärorikt !
Tack!
Jättefina bilder oxå !!
Hoppeti!
Härligt! Då har jag lärt mig något nytt idag med. Umami hade jag aldrig hört talas om förr. Thanx. Ta gärna del av mina smaksensationer!
Vilket härligt smakkollage! Visste inte att vi hade en femte smak..
Så snyggt gjort & så lärde du oss alla ( nästan ) nåt nytt oxå! Kan inte bli bättre!
Vilken underbar tolkning av temat och vilka fina bilder :)!
Jaha, då har man lärt sig något nytt idag då. Umami. Häftigt. Måste försöka plocka fram den smaken i några upplevelser. Kram.
Vi har lite liknande tolkning men hos dig fick jag både njuta utav underbara bilder och lära mig något nytt. Umami hade jag aldrig hört talas om tidigare, Kul:)
Man lär sig så länge man lever. Har aldrig tidigare hört talas om umami.
fantastiskt att du fick med alla smaker! bra. umami var något helt nytt för mig.
Vad kul att du tagit med Umami – det var lite pluspoäng tycker jag!! 🙂
Jag har tidigare bloggat om en restaurang i Köpenhamn som heter just Umami. Urcool inredning och japansk mat. Vad jag förstod skulle smaken vara lite metallisk??
Den salta smaken….*mums* men ack så onyttigt…
Nu har jag lärt mig något nytt! En ny smak! Spännande!
Fina bilder, lärorikt också. Umami hade jag aldrig ens hört talas om!
Nilla; Salladsskålen finns under ”Monkey yard skålar och fat”, Du får trycka på ”välj mellan”, så ligger den längst ner i den rad som kommer upp. Här är länken;
https://www.designonline.se/ProductDetails.aspx?InnerCatalog=Trademark&InnerCategory=More%20of%20Scandinavia&InnerProduct=6077
Hälsningar Cleo. 🙂
Kaffet och citronen hoppar jag gärna över, men det andra….
Å, vad jag blev sugen på jordgubbar….
Umami hade jag aldrig hört talas om förut.
Du är som ett levande uppslagverk:)
>alla: Tack så jättemycket! Jag är jätteglad för era kommentarer och roligt att ni gillade bilderna och informationen!