tisdagstema – smaker

smaker
Veckans tisdagstema är smaker. Jag kunde inte välja en smak, utan jag försöker mig på att illustrera alla fem! De söta jordgubbarna har jag visat tidigare i bloggen 23/6-06 och även citronerna känner ni igen från andra färgveckans gula måndag 10/7-06. Men de andra tre bilderna har jag fotograferat idag. De lättsaltade chipsen var en ny sort som vi inte har provat tidigare. De var jättegoda! Kaffe dricker varken Raringen eller jag, så denna förpackningen plockade jag fram ur frysen för det är där vi förvarar det. Räkorna kommer också direkt ur frysen. Umami var inte så lätt, men jag läste mig till att den finns i skaldjur…

"Umami brukar kallas den femte smaken.
Förenklat skulle den kunna beskrivas som smaken av protein.
Umami fungerar som en transistor som skruvar upp alla andra smaker.
Därför används ofta natriumglutamat som smakförstärkare.

Många andra typer av fria aminosyror och liknande ämnen ger umamieffekt.
Dessa ämnen kan bildas i stora mängder när proteiner bryts ner på rätt sätt.
När mat lagras sker ofta en explosion i umamismaken.
Även färska livsmedel som lök, tomat, skaldjur och selleri har en del umamismak."
 
Läs mera här: https://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=40414&a=438685

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

31 kommentarer

  1. Trevliga bilder. Håller med om att umami är lite svårfångat… Den ”finns” ju inte i vårt västerländska smakregister men är klart medräknad bland smakerna när vi drar oss österut (t-ex. Asien)

  2. Hoppeti!
    Härligt! Då har jag lärt mig något nytt idag med. Umami hade jag aldrig hört talas om förr. Thanx. Ta gärna del av mina smaksensationer!

  3. Jaha, då har man lärt sig något nytt idag då. Umami. Häftigt. Måste försöka plocka fram den smaken i några upplevelser. Kram.

  4. Vi har lite liknande tolkning men hos dig fick jag både njuta utav underbara bilder och lära mig något nytt. Umami hade jag aldrig hört talas om tidigare, Kul:)

  5. Jag har tidigare bloggat om en restaurang i Köpenhamn som heter just Umami. Urcool inredning och japansk mat. Vad jag förstod skulle smaken vara lite metallisk??

  6. Å, vad jag blev sugen på jordgubbar….
    Umami hade jag aldrig hört talas om förut.
    Du är som ett levande uppslagverk:)

  7. >alla: Tack så jättemycket! Jag är jätteglad för era kommentarer och roligt att ni gillade bilderna och informationen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.